MQ är vackrast från sidlinjen

Aktieanalys MQ Holding sätter punkt för ett mycket svagt räkenskapsår. En ny ledning ska nu försöka vända trenden. Det är en rejäl utmaning och vi följer utvecklingen från sidlinjen.

MQ Holding flaggade redan i mitten av augusti för att försäljningen över sommaren varit svag. Bolaget räknade då med att rörelseresultatet skulle landa på 2 Mkr för det som är MQ Holdings fjärde kvartal, perioden juni till och med augusti.

Det slutliga utfallet presenterades på torsdagsmorgonen och rörelseresultatet blev 10 Mkr sämre än bolagets egenprognos, -8 Mkr. Bruttomarginalen försämrades kraftigt jämfört med samma kvartal i fjol och försäljningen i jämförbara butiker backade med 6,2 procent. Det kan jämföras med HUI:s siffra för hela klädbranschen som visar en nedgång på 3,9 procent i den aktuella perioden.

En smäll för aktieägarna var också att MQ Holding väljer att helt slopa utdelning för det gångna räkenskapsåret. Den höga direktavkastningen har varit det kanske starkaste argumentet att äga MQ-aktien. Före rapporten låg snittprognosen för årets utdelning enligt databasen Factset på 0,74 öre per aktie vilket hade inneburit en direktavkastning på 5,0 procent.

I rapporten skriver styrelsen att utdelningen slopas för att skapa utrymme att stärka främst den digitala utvecklingen i bolaget.

MQ Holdings driver två kedjor: MQ och Joy. Av de två är det MQ som tappat mest det senaste året, så även i fjärde kvartalet. I jämförbara butiker noterade MQ ett tapp på 7,6 procent medan Joy-kedjan faktiskt ökade med 2,9 procent.

Sett till resultat nådde MQ-kedjan 2 Mkr i rörelseresultat medan Joy rapporterar en rörelseförlust på 10 Mkr.

Helårssiffrorna för de båda kedjorna är inte mycket bättre. Totalt för räkenskapsåret 2017/2018 rapporterar MQ Holding ett säljtapp på 6,0 procent i jämförbara butiker, 3,4 procentenheter sämre än marknaden i stort. Rörelseresultatet föll till 51 Mkr från 124 Mkr året innan.

Ny vd för MQ Holding är Ingvar Larsson som tidigare varit vd för Lindex. Han tillträdde sin tjänst tre dagar efter vinstvarningen i augusti och har uppenbarligen en del att ta tag i. MQ tappar marknadsandelar i snabb takt och kräftgången tycks ske i både de fysiska butikerna och online.

I sitt vd-ord i bokslutsrapporten lyfter Ingvar Larsson fram en rad punkter som måste förbättras. En ny e-handelsplattform lanseras redan under hösten vilket väntas förbättra köpupplevelsen för kunderna online. Mer digital kompetens ska också tillföras bolaget inom bland annat e-handel, analys och kundklubb.

Grundtesen är att tillväxt inom e-handel ska driva trafik till koncernens 170 fysiska butiker. Det kan bland annat ske genom upphämtning och returer av beställda varor. I butik ska bolaget bli bättre på att sälja och på att presentera sortimentet. Personalen i butik ska utbildas i personlig försäljning och presentationen av varorna ska förtydligas.

MQ har tidigare indikerat stora problem med sitt damsortiment under egna varumärken. Några närmare kommentarer kring sortimentet lämnades inte i bokslutsrapporten. Ordförande Claes-Göran Sylvén sade dock i samband med vinstvarningen i augusti att sortimentet behöver ses över.

Ses över ska även varumärkeshanteringen göras. Ingvar Larsson anser att framför allt MQ-kedjans varumärke behöver tydliggöras och förstärkas. Det arbetet kommer att överses av den nya marknadschef som för närvarande håller på att rekryteras.

MQ Holding håller även på att rekrytera en ny finanschef sedan Tony Siberg i somras meddelade sin avgång.

De analytiker som bevakar MQ Holding räknar enligt databasen Factset med att det nu påbörjade räkenskapsåret slutar med 3 procent lägre intäkter, en ytterligare liten försvagning av bruttomarginalen men trots det en klar förbättring av rörelseresultatet. Snittprognosen för vinst per aktie ligger för närvarande på 1,45 kronor. Samma vinst väntas även för nästkommande räkenskapsår.

Reaktionen på MQ Holdings bokslutsrapport blev rejält sur. Framför allt den slopade utdelningen var en kalldusch. På nuvarande kursnivåer innebär de liggande estimaten p/e-tal på 8,5 för de båda närmaste åren.

Estimaten kan dock komma att sänkas ytterligare i ljuset av ett svagare fjärde kvartal än väntat. Vinstprognoserna för MQ Holding har kapats kraftigt det senaste dryga året i takt med att den ena svaga kvartalsrapporten efter den andra rullat in. Kursen har rasat 54 procent sedan årsskiftet men värderingen är i princip oförändrad.

Att MQ-kedjan har stora problem är uppenbart. Av kommentarerna från ledning och styrelse är det också uppenbart att det är lite svårt att peka på exakt varför kunderna sviker. Det är många rattar det skruvas på för att hitta rätt. Storägaren Öresunds vd Nicklas Paulson lyfte i mars i år fram MQ:s position mellan Zalando och H&M som en styrka. För tillfället är dock känslan snarare att kedjan kläms rejält mellan dessa båda bjässar.

Klädbranschen har blivit extremt tuff de senaste åren och även de internationella storbolagen har svårt att navigera rätt. För en liten, regional, spelare som MQ är felmarginalen obefintlig. Betydligt fler aktörer är inne och skär i samma kaka och andelarna krymper. Det senaste året har MQ tappat andelar snabbare än genomsnittet.

Det är ingen lätt uppgift att vända den trenden. Ingvar Larsson lyckades inte få stopp på kräftgången i Lindex men kanske går det bättre i MQ Holding.

Mycket elände är inprisat i MQ-aktien på dagens nivåer och det kommer inte att krävas mycket för att ge aktien en skjuts uppåt. Så länge bolaget rent operativt går dåligt blir det dock ren spekulation. Risken är hög och utan direktavkastning i aktien har vi svårt att se att det är värt en chansning. Vi behåller en neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Neutral 13,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -