Halvledaraktien växer genom molnet

Aktiekommentar Handelskriget mellan USA och Kina har hämmat halvledarbolagen. Men aktiemarknaden har funnit ny kärlek till sektorn. AI, molnet och 5G är starka drivkrafter.

Ni som läst artikelserien Heta Listan känner igen halvledarbolaget Xilinx. Men bolaget har också dykt upp i andra sammanhang på Placera. Senast var i juni då kollegan Karl Lans listade bolagen som stod mest att förlora på handelskriget mellan USA och Kina. Ungefär en fjärdedel av Xilinx intäkter kommer nämligen just därifrån.

Under åtta månader har utvecklingen i aktien varit stökig. Men i skrivande stund har den stigit till en ny högstanivå över 80 dollar. Entusiasmen har flera orsaker då det händer spännande saker i bolaget. Bland annat har Xilinx fick tidigare i somras ihop det med den europeisk biltillverkaren Daimler.

Halvledarbolagen går allt oftare i allians med fordonsindustrin. Det är naturligt när AI ska användas i autonoma fordon och nya avancerade säkerhetssystem, så kallade ADAS (Advanced Driver Assistance Systems).

Närmare i tiden än självkörande bilar, är bredare användning av olika typer av radar och kameror som ska hjälpa oss att till exempel hålla avstånd till framförvarande och bromsa i tid. För att det ska funka smärtfritt krävs branschens snabbaste halvledare.

Xilinx ska leverera datorkraften till Daimlers satsningar på artificiell intelligens i bilar, vilket blev klart i juni. Exakt vad, eller vilka system det rör sig om är inte specificerat men det hela ska bygga på en öppen plattform från bolaget.

Att leverera till fordonsindustrin är dock inget nytt för Xilinx, det har man gjort i ett dussin år. Bolagets halvledare används i 110 olika bilmodeller från 29 tillverkare, enligt Forbes. Bolaget själva stoltserar med att 40 miljoner enheter har levererats till biltillverkarna och deras underleverantörer globalt.

Även Nvidia och Intel’s dotterbolag Mobileye arbetar med Daimlers AI-satsningar. Den främsta fördelen med Xilinx är, enligt branschmedia, flexibiliteten och möjligheten att bygga på systemen med sensorer och lösningar från andra tillverkare. Vilket alltså ska vara krångligare med konkurrenterna. I ett första skede av utvecklingsarbetet kan öppenheten vara en extra stor fördel.

Aktiemarknaden har onekligen återigen fattat tycke för en av världens främsta halvledarbolag och aktien stiger på höga förväntningar om framtiden. Antagligen är revanschen på börsen också ett symtom på att handelskriget kanske inte behöver bli så allvarligt som man tidigare trott.

Stora trender driver efterfrågan på halvledare och två viktiga komponenter är explosionen av datamängd som behöver hanteras i mobilnäten och begynnelsen för artificiell intelligens.

Xilinx har i oktober lanserat en ny produktfamilj med acceleratorkort som kallas Alevo. Med hjälp av dessa ska kunderna kunna skapa världens snabbaste datacenter, fyra gånger snabbare än dirftade med konventionella GPU:s.

Emigrationen till molnet och lagring i externa datacenter driver efterfrågan på bolaget halvledare. En marknaden som bedöms vara värd 23 miljarder dollar för halvledarbolagen år 2023.

Till Xilinx kundlista hör Microsoft, Alibaba, Baidu, Amazon, Dell, Huawei, IBM, Nokia och Tencent. Med de stora spelarna knutna till sig väntas bolagets leveranser till molnet växa i takt med att molnkunderna vinner mark med sina tjänster hos bolagen.

Under nästkommande räkenskapsår, som avslutas i mars 2020, väntas intäkterna från datacenter ha ökat med 24 procent och uppgår då till nästan 750 miljoner dollar, enligt Factset.

Också utrullningen av nästa generations mobilnät (5G) väntas bidra till omsättningsökningen. Försäljningen inom segmentet bolaget kallar kommunikation är redan den största. Men från en situation där omsättningen inte vuxit år mot år förväntas nu en intäktsökning på drygt 9 procent under nästa räkenskapsår.

Nästa viktiga intäktsström kommer från militär och försvar. I denna sektor väntas bolagets försäljning växa över 1,1 miljard dollar. Omsättningstillväxten som prognostiseras för nästa räkenskapsår är drygt 12 procent, enligt Factset.

Förutom spännande utsikter är en av anledningarna till Xilinx höga värdering att bolaget de senaste åren lyckats leverera på sina egna mål, vilket gör framtiden mer förutsägbar.

Målet är att växa omsättningen med mellan 4-8 procent årligen, hålla en bruttomarginal över 70 procent och en rörelsemarginal på minst 30 procent, vilket man alltså klarat att leverera på.

Trots högt ställda mål så är Xilinx ett bolag men en tilltagen värdering.  P/e-talet på nästa år är 24, givet analytikernas justerade vinstkonsensus. P/S-multipel är högre än 7.

Samtidigt finns det mycket som talar för att aktien skulle kunna vara värd sitt pris. PEG-talet som tar hänsyn till vinsttillväxten är ”bara” 1,4 på nästa år. Avkastningen på eget kapital är över 30 procent. Bolaget har också bland de främsta fria kassaflöden hos S&P 500-bolagen.

Under innevarande räkenskapsår har bolaget gjort en rejäl uppryckning, som väntas hålla perioden ut. Bland annat ryms en vinstökning per aktie på nästan 50 procent och en omsättningstillväxt på 12 procent, vilket alltså är långt över bolagets egna mål.

Det tror jag främst är anledningen till att aktien står så högt i kurs just nu. Det i kombination med den starka tillväxten i nyare sektorer som fordon och molnindustrin.

Lanseringen av Alevo U200 och U250 förväntas hjälpa bolaget att vidare hålla fortet mot Intel när det kommer till kretsar av typen FPGA (Fieldprogrammable gateway array), kretsar som kan programmeras på plats enligt kundens önskemål.

Bolagets marknadsandel uppskattas till nästan 60 procent inom nischen och närmaste konkurrenten är Intel med knappt 40 procent.

Förutsättningarna är inte sådana att man utan att tveka bör kasta sig över Xilinx-aktien, men med det sagt, är bolaget fortsatt intressant behålla på radarn. För moln-rallyt är långt ifrån över.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -