Fondjätten: Köp i Kina, sälj i Indien

Fonder Ökade reformer, lokal aktieförsäljning och snabbare inkludering av kinesiska A-aktier i MSCI-index är flera faktorer som talar för kinesiska aktier på sikt. Placera har lyssnat på fondjätten som tycker att Indien är dyrt och Kina är billigare.

”Nedgången på Hongkong-börsen och de kinesiska fastlandsbörsen i år är inte som många tror drivet av utländska investerare som sålt av. Utan det är inhemska lokala kinesiska investerare som sålt aktier och placerat pengarna i cash. Och det är handelskriget mellan USA och Kina som oroar de lokala investerarna”, säger Catherine Yeung, investeringschef på den amerikanska kapitalförvaltaren Fidelity.

 Catherine Yeung

”Vi tycker att ett mycket negativt utfall av handelskriget redan är diskonterat i kinesiska aktierna idag. Och i princip ingenting är diskonterat i amerikanska aktier. För om det blir sämsta möjliga utfall blir de största förlorarna de amerikanska konsumenterna.”

”Den kinesiska regeringen har sannolikt missbedömt styrkan i handelskriget med USA. Samtidigt som handelskriget eskalerat har den kinesiska regeringen en reform som minskar skuldsättningen hos företag inom flera sektorer, vilket även påverkat likviditeten på finansmarknaden. President Trump har varit hårdare än de tänkt och han har fokuserat mycket den innovativa kinesiska teknikindustrin som lägger ner stora resurser på forskning och utveckling. Något som han ser som ett långsiktigt hot. Sannolikt ser han på sikt att Kina är på väg att bli en supermakt i världen som drivs på av One Road One Belt-projektet.”

Enligt Catherine Yeung är det absolut ingen panik på den kinesiska finansmarknaden. Det finns fler faktorer som talar för det. Bland annat så har ”National Team - finansmarknadens namn på ett antal statskontrollerade kinesiska fonder - inte stödköpt kinesiska aktier. Det gjorde ”National Team” under den kinesiska börskraschen sommaren 2015.

”En annan viktig faktor är att indexberäknaren MSCI i förra veckan beslutade att öka takten med att inkludera kinesiska A-aktier i MSCI Emerging Markets index från 5 procent till 20 procent om ett år. Det är ett beslut som tog marknaden på sängen och takten är snabbare än vad man tidigare räknat med. Och det kommer att leda till ökad efterfrågan på kinesiska A-aktier.”

Det finns flera intressanta reformer på gång i Kina som på sikt bör öka möjligheterna för investerare. Bland annat ”Supply side-reform” som fokuserar på att de statsägda äldre bolagen ska minska skuldsättningen och konsolidera bolagen så att man får högre avkastning och ökad lönsamhet.

En annan intressant reform är ”Mixed ownership reform”. Den bygger på att staten säljer ut mellan 30–45 procent av statskontrollerade bolag till ett antal strategiska privata investerare, så som de båda entreprenörsdrivna teknikdrakarna Alibaba och Tencent investerat i exempelvis China Unicom.

”I fallet med China Unicom så är det ett av världens lägst värderade telekombolag med hög utdelning och stabilt kassaflöde, något som utländska investerare har missat eller inte förstått. Mixed ownership reform är mycket viktig och kommer att påverka många statsägda äldre bolag. Regeringen är tydlig med att det ska lyckas. Exempelvis ska bolaget inte kunna sänka utdelningen när man har fått in nya privata strategiska ägare utan att man förklarar sig, vilket är en mycket tydlig signal om hur viktig reformen är. ”

Att Bombay-börsen i Indien är dyr har flera Asienförvaltare utryckt. Fidelity Investment säger att de var där för några veckor sedan och det är svårt att hitta något bolag som är billiga.

Blå linje visar Hongkongbörsen, grön linje visar Bombaybörsen.

”Trots att det genomförs många positiva reformer som investerarna gillar kommer vi sannolikt att minska våra investeringar i Indien, då aktiemarknaden där är historiskt dyr. Vi kommer att rotera kapitalet till framför allt så kallade Fallen Angels, bolag som fallit mycket i pris och handlas betydligt under sin historiska värdering. Det finns fler Fallen Angels utanför Indien på andra asiatiska börser och bland kinesiska aktier. Tencent Holdings är en typisk Fallen Angel som tappat mycket pris sedan toppen och ser billigt ut relativt sett. Det finns flera kinesiska konsumentbolag som man kan köpa just nu”, säger Catherine Yeung.

 Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -