Fonderna som sjunker med Novo Nordisk

Fondkommentar Det finns flera förlorare i torsdagens kursslakt i Nordens största börsbolag Novo Nordisk. Placera har listat de fonder som överviktat den danska läkemedelsjätten mest i sina portföljer.

Novo Nordisk-aktien sjunker omkring 9 procent på Köpenhamnsbörsen, i spåren av att den amerikanska konkurrenten Eli Lilli presenterat positiva studieresultat för en ny diabetesmedicin.

Novo Nordisk är Nordens största bolag med ett marknadsvärde före torsdagens nedgång på drygt 1 000 miljarder kronor. Kursraset minskade börsvärdet med 70 miljarder kronor. Novo Nordisk väger extremt tungt i olika index men klart störst vikt har den i det smala Nasdaq Copenhagen 20 index som innehåller de 20 största och mest omsatta på Nasdaq Köpenhamnsbörsen där aktien väger hela 34 procent. I det bredare Nasdaq Denmarks index som omfattar alla bolagen noterade på Köpenhamnsbörsen sjunker vikten något till 31 procent.

För att Novo Nordisk inte ska dominera aktieindex totalt, har man även infört en viktbegränsad form av index med beteckningen Cap i namnet. Nu sjunker Novo Nordisk aktie ytterligare i vikt. Den vikt begränsade varianten Nasdaq OMX Copenhagen 20 Cap index är vikten 16 procent, mer än halverat men fortfarande högt jämfört med de flesta andra börser. I det bredare Nasdaq Copenhagen Cap väger bolaget 8,9 procent.

Förutom de danska aktieindex väger Novo Nordisk i VINX 30 index. Det är ett nordiskt index för de 30 största och mest handlade bolagen på de fyra nordiska börserna. Nu sjunker vikten till 13 procent men Novo Nordisk är fortfarande det största bolaget i indexet. Det bredare nrodksi indexet som många nordisk fondförvaltare följer är Nasdaq OMX Nordic här sjunker Novo Nordisk vikt till drygt 6 procent. 

Placera har tagit fram en lista över de förvaltare som tagit störst bet i aktien – och är dagens solklara förlorare. Principen för en aktiv förvaltare är enkel. Är det en aktie man tror mycket på så köper man in den i fonden med större del än vad aktien utgör i index. Det finns ganska många aktiva fondförvaltare som överviktat Novo Nordisk-aktien och huvuddelen av dem är Nordenfonder. Men de fonder som följer index har störst vikt Novo Nordisk.

Mest överviktad Novo Nordisk är indexfonden Nordnet Superfonden Danmark. Fonden investerar efter Nasdaq OMX 25 index där Novo Nordisk-aktien är fondens absolut största innehav på 15,9 procent. Näst största bolag i fonden är Danske Bank med 9,1 procent.

En annan fond som gillar Novo Nordisk är Caprifol Nordiska Fonden. Fonden är en specialfond som är aktivt förvaltad och investerar i ett fåtal bolag i Norden. Novo Nordisk är fondens största innehav och utgör hela 15,6 procent av fondens värde.

Vi hittar även den börshandlade fonden XACT Nordic 30 bland de fonder som har tagit ett riktigt stor andel i Novo Nordisk. Fonden följer det nordiska indexet Vinx 30 och Novo Nordisk är fonden största innehav på 14 procent.

Fondbolaget Handelsbanken fonder gillar också Novo Nordisk. Vi hittar den i tre olika Nordenfonder. I fonden Handelsbanken Norden Selektiv väger aktien mest hela 9,4 procent.

Nordens största fondbolag Swedbank Robur har överviktat Novo Nordisk-aktien i två fonder. I fonden Swedbank Robur Nordenfond väger den mest 9,4 procent av fondens värde och är fondens största innehav före svenska verkstadsbolaget Atlas Cocpo som väger 4,5 procent.

Novo Nordisk är även största innehav i den mycket populära fonden Swedbank Robur Ny teknik. Här utgör aktien 7,7 procent. Fonden har växt kraftigt det senaste året och har ett totalt förvaltat kapital på hela 25 miljarder kronor. Det gör att fondens Novo Nordisk-innehav är störst i absoluta tal på knappt 2 miljarder kronor.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 31 augusti.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -