Robotrådgivning når ITP

Pension Automatiserad rådgivning växer fort och nu finns möjligheten att låta en robot ta över förvaltningen av ITP-pensionen.

Idag, måndagen den 1 oktober, träder det nya avtalet för tjänstepensionen ITP i kraft. ITP omfattar 1,9 miljoner privatanställda tjänstemän. Movestic, som är ett av de nya valbara bolagen inom fondförsäkring, är först ut med att erbjuda så kallad robotrådgivning inom ITP.

”Den stora risken i ITP är att spararna tar för lite risk och därför får för lite pension i slutänden. Vi hoppas vår robot kan inspirera fler att välja", säger Linnéa Ecorcheville, VD Movestic, i en kommentar.

Movestics robotrådgivare sätter ihop en portfölj av fonder utifrån spararens egna preferenser kring risk och geografisk allokering.

Om du inte önskar robotrådgivning kan du istället välja två andra alternativ, antingen fritt val inom Movestivs fondutbud på elva fonder från åtta olika förvaltare, alternativt Movestics generationsanpassade entrélösning som just nu består av Didner & Gerge Aktiefond och Öhman Global Hållbar. Fem år före pensionen byts innehavet ut till en korträntefond.

Den som omfattas av ITP1 är född 1979 eller senare och kan placera hälften av ITP-innehavet på egen hand i valfri fondförsäkring hos fem olika bolag. Förutom Movestic kan du välja mellan Danica, Handelsbanken, SPP och Swedbank.

Den andra hälften av ITP-innehavet hamnar automatiskt i en traditionell förvaltning, dessa pengar kan du inte placera på egen hand. Men du kan fritt välja mellan fem olika traditionella försäkringsbolag, Alecta, AMF, Folksam, SEB eller Skandia.

ITP2 får du som är född 1978 eller tidigare. ITP2 innehåller en premiebestämd del som kallas ITPK och som börjar betalas in vid 28 års ålder. Denna del består av 2 procent av lönen varje månad, och det är bara den delen som går att placera på egen hand.

När man talar om ITP-val handlar det alltså om ITP1-val och ITPK-val.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -