Köpvärda fonder i april - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har i vanlig ordning varit full av händelserika politiska utspel som bitvis påverkat finansmarknaden. Men trots all potentiell oro har de globala aktiemarknaderna ångat på med stabila uppgångar.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av likande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför april 2018.

Sedan i somras has Stockholmsbörsen ökat avkastningen betydligt. Trenden har förstärkts den senaste månaden. Det gör att det senaste halvåret har Stockholmsbörsen avkastat betydlig mer än de europeiska börserna med sin 11-procentiga uppgång.

Med hjälp av en stark dollar har de amerikanska börserna tillsammans med teknikbolag och läkemedelsbolag fortsatt dominerat. I svenska kronor räknat har Nordamerika avkastat 20 procent. Den amerikanska dollarn har det senaste halvåret stärkts med drygt 7 procent och bidrar med en tredjedel av avkastningen i kronor räknat.

Tillväxtmarknaderna har haft motvind av en starkare amerikansk dollar. Kina i synnerhet har varit årets förlorarbörs, i spåren av handelskriget med USA och Trump-administrationen. De kinesiska fastlandsbörsernas kräftgång har smittat av sig på Hongkongbörsen. Trots det har Asienindex lyckats med en plusavkastning på knappt en procent under ett turbulent halvår.

Men nu är inte alla regioner och börser på plus det senaste halvåret. Den region som haft negativ avkastning är Latinamerika. Här har regionens index backat med knappt 10 procent.

Hela åtta av tio fonder har positivt avkastning det senaste halvåret. I absoluta tal har nio av fonderna utvecklats bättre jämfört med sina kategoriindex, vilket vi är väldigt nöjda med.

Vi gjorde ett fondbyte inför april. Lannebo Europa Småbolag utgick, och in på Placeras lista kom den aktivt förvaltade blandfonden Sensor Sverige Select. Det blev ett lyckat val och Sensor Select har stigit med knappt 8 procent, vilket är lite bättre än kategorisnittet.

Placeralistans två andra blandfonder har haft ett bra halvår med en riktigt bra avkastning. Båda fonderna har avkastat 6,4 procent och det är klart bättre än kategorisnittet för Blandfonder, SEK-balanserat.

Klart högsta avkastning hittar vi i vanlig ordning hos fonden Swedbank Roburs Ny teknik. Som har avkastat smått otroliga 21 procent på sex månader. Näst högsta avkastning hitta vi den smarta globalfonden Storebrand Global Multifaktor. Fonden har avkastat betydlig mer än globalt aktieindex, med sina 13,4 procent.

SEB Östeuropa Småbolag är den fond som haft det tuffast och inte nått upp till att slå sitt kategorisnitt.  Avkastning har grusat av att USA har utökat sanktionerna mot Ryssland i två omgångar det senaste halvåret, och Turkietturbulensen i augusti. Men den senaste månaden har avkastningen för fonden varit bättre, drivet av ett högre oljepris som fått Moskvabörsen att stiga.

De lågriskfonderna som fokuserar på räntesparande har båda fortsatt positiv avkastning. Det som imponerar mycket att det Spiltans Räntefond Sverige lyckat avkasta betydligt bättre än sitt kategorisnitt som faktiskt är oförändrat under  tvåperioden. Det med tanke på att fonden har bland den lägsta risken i kategorin.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook, LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -