Fonderna som flyger med SAAB

Fonder Det finns några tydliga vinnare efter dagens kursrally i militärtillverkaren SAAB. Placera har listat de fonder som överviktat försvars aktien mest i sina portföljer.

Före börsöppning kom nyheten om att det amerikanska flygvapnet har valt Boeing, och indirekt Saab, som leverantörer av ett nytt pilotträningssystem. Med ett totalt värde om motsvarande cirka 81 miljarder kronor. Marknaden gillade nyheten och Saab handlades upp drygt 8 procent.

Före fredagens nyhet vägde SAAB:s B-aktie 0,6 procent av SIX Return Index som inkluderar alla noterade bolag noterade på Stockholmsbörsen. SAAB aktien hör inte till de mest omsatta på Stockholmsbörsen och platsar därmed inte OMXS30-index.

Men SAAB-aktien väger desto tyngre i Carnegie småbolagsindex som är det viktigaste referensindexet för svenska småbolagsfonder. Då ökar vikten ökar till 2 procent.

SAAB-aktien finns hos många svenska fondförvaltare, då aktien hamnar i både Sverigefonder och svenska småbolagsfonder. De förvaltare som tror extra på bolaget har överviktat aktien, alltså har ett större innehav i fonden än bolagets värde på Stockholmsbörsen och i index.

Störst enskild vikt i SAAB har hedgefonden Gladiator som förvaltas av Max Mitteregger. Här väger aktien 10 procent, men är bara fondens femte största innehav.

Fondbolaget Case Asset Management tror stenhårt på SAAB. Case Asset Management  är ett oberoende fondbolag utanför de stora bankerna och har idrottlegenderna Stefan Edberg, Nicklas Lidström och Ryder cup-aktuella Henrik Stenson som delägare.

De har överviktat bolaget i två olika fonder: Fonden Case All Star som är en koncentrerad aktiefond med bara 15 innehav. SAAB väger drygt 8 procent i fonden och är fondens klart största innehav före Investor B. Blandfonden Fair Play som placerar upp till 60 procent i aktier har drygt 4 procent placerat i aktien. Det gör den till den fondens sjunde största innehav.

Näst störst övervikt hittar vi i fonden Swedbank Robur Småbolag Sverige, som förvaltas av stjärnförvaltaren Eric Sprinchorn. Fonden förvaltar drygt 17 miljarder kronor. Även här är SAAB näst största innehav på drygt 5 procent, efter fastighetsbolaget Balder.

Även Skandia fonder har haft en stor tilltro på SAAB-aktien. Vi hittar aktien som stort innehav i två fonder på listan. Skandia Småbolag Sverige har störst övervikt med 4,3 procent i bolaget, vilket gör det till fondens fjärde största innehav.

SEB Fonder gillar SAAB-aktien. De har övervikt i två fonder. Störst är vikten för SAAB i SEB Nordenfond. Där väger den knappt 3 procent och är utanför de tio största innehaven.

Den som investerat i en passivt förvaltad indexfond kommer också att vara vinnare efter dagens kursrally. Utfallet beror dock på vilket index fonden följer. De indexfonder som följer det smala Carnegie Småbolagsindex där bolaget väger tyngst får den största uppgången. Men det finns bara ett fåtal sådana fonder.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 31 augusti och fondbolagens senaste månadsrapporter.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -