USA:s säkraste utdelningshöjare

Börs Den som söker bolag som konsekvent höjer utdelningen år efter år ska leta aktier inom samhällsservice och samhällsinfrastruktur, kraft och konsumentvaror. Det visar en genomgång av Placera.

På de amerikanska börserna finns 27 bolag som varje år under minst 50 år konsekvent höjt utdelningen.

Längsta utdelningshöjarsviten har vatten- och kraftbolaget American States Water. Bolaget har höjt utdelningen varje år sedan 1954. Man började med aktieutdelningar redan 1931.

American States Water sköter dricksvattenförsörjningen i delstaten Kalifornien. Bolaget har runt 260 000 kunder. Börsvärdet uppgår till 2,1 miljarder dollar. Direktavkastningen ligger på 1,8 procent. Bolaget har ett högt p/e-tal på över 30. Skuldsättningen är dock förhållandevis låg.

Det är talande att bolaget med den längsta sviten av utdelningshöjningar är just ett vattenbolag. Med på listan finns också vattenbolaget California Water Service som höjt utdelningen varje år i 51 år.

Dricksvattendistribution är en bransch med säkra vallgravar. Det skulle vara mycket svårt för en konkurrent att komma in på marknaden. Främsta riskerna med bolag inom sektorn är sannolikt politiska. Det bolag i världen som delat ut längst är vattenbolaget York Water Company i delstaten Pennsylvania. De har haft en årlig utdelning i över 200 år

Högt på listan finns också ett annat samhällsservicebolag som Northwest Natural Gas, som äger och driver delar av gasnätet i delstaterna Oregon och Washington på västkusten i USA. Totalt förser bolaget över 730 000 hushåll med naturgas.

Bolaget grundades redan 1859 och i 62 år i följd har man höjt utdelningen. I dag har bolaget en direktavkastning på 2,8 procent. Analytikernas riktkurser ligger en bit under dagskursen i nuläget. Den genomsnittliga riktkursen är 59 dollar per aktie medan aktien handlas till 66 dollar.

Ett annat samhällsservicebolag som höjt utdelningen under lång tid är energibolaget Vectren i delstaten Indiana. Bolaget har cirka en miljon kunder. Utdelningen har man höjt varje år under de senaste 58 åren. Direktavkastningen ligger på 2,5 procent. I år har aktien dessutom stigit 10 procent.

Näst längsta utdelningshöjarsviten har industrikonglomeratet Dover som höjt utdelningen 63 år i rad. Dover är ett konglomerat som sysslar med allt från att tillverka plastkomponenter till förbrukningsartiklar. Bolaget omsätter årligen runt 7 miljarder dollar och har 26 000 anställda.

Aktien har backat 12 procent under 2018. P/e-talet ligger på drygt 20. Bolaget ger en direktavkastning på 2,2 procent.

Åtta bolag har lyckats höja utdelningen varje år under de senaste 60 åren. Bland dessa finns bland andra välkända konsumentvarubolaget Procter & Gamble som äger varumärken som Ariel, Always, Oral B och Braun.

Procter & Gamble hade sin första utdelning 1890. Bolaget grundades redan 1837 av ljustillverkaren William Procter och tvålfabrikanten James Gamble. Huvudkontoret ligger i Cincinnati i Ohio.

Bolagets marknadsvärde är 206 miljarder dollar. Under de senaste tolv månaderna har aktien klart underpresterat USA-börserna och backat 10 procent.

Med på listan över företagen med världens längsta utdelningshöjarsviter finns också klassiska bolag som dryckesproducenten Coca-Cola, konsumentvaruproducenterna Johnson & Johnson och Colgate-Palmolive och verkstadsbolaget Stanley Black & Decker.

Det intressanta med att investera i bolag med långa perioder av att höjd utdelning är att det ger en indikation om att det sannolikt kommer att fortsätta och att bolaget är välskött och inte bara tjänar pengar utom dessutom ökar intäkterna år efter år.

Om ett bolag lyckats höja utdelningen varje år i över 50 år visar det med god marginal att man historiskt lyckats hantera flera lågkonjunkturer bättre än majoriteten. Det visar också i de flesta fall att man befinner sig i en ocyklisk bransch.  

Cykliska bolag som till exempel biltillverkare kanske lyckas höja utdelningen några år i rad under en högkonjunkturscykel. Att lyckas öka vinsten och öka utdelningen i över femtio år i rad är ovanligt och tyder på att bolagen är oerhört skickliga alternativt har väldigt höga inträdesbarriärer som till exempel monopol på en viss infrastruktur.

Namn Antal år i rad med höjd utdelning Bransch Direktavkastning, %
American States Water 64 Samhällsservice 1,9
Dover 63 Verkstad 2,2
Genuine Parts 62 Verkstad 2,9
Northwest Natural Gas 62 Samhällsservice 2,8
Parker-Hannifin 62 Verkstad 1,6
Procter & Gamble 62 Konsumentvaror 3,5
Emerson Electric 61 Kraft 2,5
3M 60 Verkstad 2,6
Cincinnati Financial 58 Finans 2,8
Vectren Corp. 58 Samhällsservice 2,5
Coca-Cola 56 Konsumentvaror 3,4
Johnson & Johnson 56 Konsumentvaror 2,6
Lowe's Companies 56 Detaljhandel 1,7
Colgate-Palmolive 55 Konsumentvaror 2,5
Farmers & Merchants 55 Finans 1,3
Lancaster Colony 55 Konsumentvaror 1,6
Nordson 54 Verkstad 1
Hormel Foods 52 Konsumentvaror 1,9
Tootsie Roll 52 Konsumentvaror 1,3
ABM Industries 51 Verkstad 2,1
California Water Service 51 Samhällsservice 1,8
SJW 51 Samhällsservice 1,9
Stanley Black & Decker 51 Verkstad 1,8
Target 51 Detaljhandel 2,9
Commerce Bancshares 50 Finans 1,4
Federal Realty Inv. 50 Fastigheter 3,3
Stepan Company 50 Kemi 1
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -