Shoppingen ökar, skulderna skrämmer

Makrokommentar Svensk ekonomi fortsätter att uppvisa robust tillväxt enligt mätningarna från Konjunkturinstitutet. Hushållen har också hittat tillbaka till butikerna men är samtidigt försiktiga med att skuldsätta sig.

Konjunkturinstitutets barometerindikator rörde sig endast marginellt i septembermätningen och fortsätter att peka mot en robust tillväxt i svensk ekonomi. Barometerindikatorn, som är ett sammansatt mått av humöret bland hushåll och företag, steg från 111,6 i augusti till 111,7 i september. Där 100 markerar det historiska genomsnittet.

Industrin

Bland branscher kan noteras att konfidensindikatorn för industrin sjönk från historiskt höga 122,0 i augusti till 117,5 i september. Visserligen ett förhållandevis stort tapp för en enskild månad men fortfarande ligger indikatorn på en nivå som pekar mot fortsatt hög aktivitet i svensk industri. Dessutom förklaras mycket av nedgången av ett tydligt omslag i synen på färdigvarulagrens storlek som gått från att betraktas som för små till för stora. Den förändringen är dock mest hänförlig till konsumtionsvaruindustrin.

Att orderingången fortsätter att stiga samtidigt som företagen nyanställer i stor omfattning är tydliga tecken på fortsatt stor optimism hos industriföretagen som dessutom planerar ökad produktion i hög omfattning under det kommande halvåret.

Byggindustrin

Även i byggsektorn är det mest optimistiska tongångar. Här steg konfidensindikatorn från 108,1 i augusti till 108,2 i september. Det är framför allt husbyggarna som fortsätter att gå starkt medan anläggningsföretagen rapporterade om minskande orderstockar för tredje månaden i rad.

Byggföretagen fortsätter att nyanställa i stor omfattning men trots detta är det fortsatt arbetskraftsbristen som är det största hindret för fortsatt expansion. Att även finansiella restriktioner börjar göra sig gällande bland husbyggarna får väl dessutom tas som ett tecken på att det finns en viss nervositet hos finansiärer kring den framtida utvecklingen på byggmarknaden.

Detaljhandel

Detaljhandeln hade några tuffa månader när sommarhettan höll hushållen borta från butikerna. Nu tycks dock hushållen ha hittat tillbaka och konfidensindikatorn för detaljhandeln steg från 102,0 i augusti till 107,5 i september. Det är framför allt inom sällanköpsvaruhandeln som stämningen har vänt. Däremot rapporterar bilhandeln en något minskad försäljningsvolym i september.

När det gäller försäljningen under det kommande halvåret har dock företagen inom detaljhandel blivit mindre optimistiska, även om flertalet företag fortfarande förväntar sig stigande försäljning. Men efter stora förväntningsmissar under senare tid så kanske det bara betyder att företagen blivit något mer realistiska i sin syn på den framtida efterfrågan.

Privata tjänster

Konfidensindikatorn bland tjänsteföretagen steg i september till 106,0. Även om det är den lägsta nivån på konfidensindikatorn bland de undersökta branscherna så är det faktiskt ett styrkebesked från den här sektorn av ekonomin. Det var bland annat en rejäl uppstuds från förra månadens 101,3 samtidigt som det är efterfrågan och nyanställningar som driver på en mer positiv bild av läget.

Tjänsteföretagens förväntningar på utvecklingen under de kommande månaderna är också mer positiva än normalt.

Hushåll

Stämningsläget bland hushållen fortsätter att förbättra och konfidensindikatorn steg i september för fjärde månaden i rad. Synen på den egna ekonomin (mikroindex) sjönk visserligen marginellt men det kompenseras av att synen på svensk ekonomi (makroindex) stärkts.

Att synen på svensk ekonomi stärkts kan kanske ses som förvånande sett till den politiska turbulens som vi just nu är inne i men en förklaring kan vara att svaren från hushållen samlades in mellan 1 - 15 september. Alltså innan valresultatet var klart. Det skulle därför inte förvåna om vi får se en mindre nedgång i nästa månadsmätning.

En annan intressant betraktelse från hushållsmätningen är att andelen hushåll som svarar att de skuldsätter sig ligger på en historiskt låg nivå. Det syns också i faktiska mätningar över hushållsutlåningen och ger kanske en indikation om att bostadsmarknaden riskerar att svalna av framöver när höstmörkret börjar lägga sig.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -