Fonderna som vinner på oljerallyt

Fondkommentar Det stigande oljepriset gör flera fonder till riktiga vinnare. Placera guidar dig som vill ha en oljeexponering till de mest självklara valen.

Det är inte bara energifonder som investerar i stora olje- och energibolag som är vinnare. Det finns några länderfonder som blivit vinnare då de börserna består till stor del av just olje- och energibolag.

Oljepriset närmar sig nu 82 dollar fatet vilket är en uppgång med 23 procent sedan årsskiftet. Det är också den högsta nivån på fyra år. Oljepriset nådde botten med 27,7 dollar fatet i slutet på januari 2016 och har sedan dess haft en stabil uppgång och stigit med närmare 200 procent.

President Trump klagade i tisdags på OPEC i sitt FN-tal. Han vill att OPEC ska öka produktionen så att oljepriset kan börja sjunka, inte fortsätt stiga. Nu är det sannolikt politik bakom President Trumps klagosång. Det stundar mellanårsval till den amerikanska kongressen den 6 november och ett högre oljepris kan sätta käppar i hjulen för republikanernas valchanser. Det beror på att USA är världens största oljekonsument, och de amerikanska väljarna får ta smällen med ett högre oljepris. Till viss del skapat av just President Trump.

Den 4 november träder USA:s sanktioner mot Iran in. Sanktionerna är omfattande men kort och gått så påverkar den världens oljeproduktion. Iran som är OPEC:s tredje största oljeexportör kommer inte att kunna exportera den olja de pumpar upp och utbudet på världsmarknaden minskar med drygt 1,4 miljoner fat per dag.

OPEC och Ryssland (som inte ingår i OPEC) hade möte i helgen och beslutade mot President Trumps vilja att inte höja produktionen för att kompensera för Irans oljebortfall. De tror att nuvarande oljepris är i balans sett från utbud och efterfrågan.

Flera investmentbanker med bland annat Goldman Sachs i spetsen tror som OPEC och Ryssland att oljepriset stabiliserar i ett prisintervall mellan 70 och 80 dollar fatet. Goldman Sachs tror också att amerikanska producenter höjer sin oljeproduktion, vilket på sikt skulle kompensera för Irans bortfall och ge ett stabilt oljepris

Hur som helst så är ett stabilt oljepris mellan 70 - 80 dollar fatet är riktigt bra för flera oljebolag och oljeproducerande länder. För den som inte vill leta enskilda oljeaktier men satsa på oljeexponering, finns det flera fonder att välja på.

De fonder som satsar helhjärtat på olja- och energibolag är branschfonder, energifonder. Fondkategorin energifonder är inte särskilt stort. I år är avkastningen knappt 17 procent för fondkategorin.

Fonderna placerar i huvudsak i oljeproducenter, raffinaderier och oljetransportbolag. Bästa fond i år är svenska fonden Proxy Petroleum Energi med en avkastning på 23 procent. Svenska oljebolaget Lundin Petroleum är ett av fondens största innehav och har stigit 80 procent i år.

Rysslandsfonder hör till de länderfonder som är mest känsliga för oljeprisförändringar. Knappt 60 procent av Moskvabörsen består av olje- och energibolag. Ett tidens tecken är att Rysslands största oljebolag Lukoil tagit över första platsen som Moskvabörsens största bolag före Sberbank.

MSCI Rysslandsindex

Det höga oljepriset i dollar gör att ryska oljeaktier varit ett säkert bet. Särskilt med tanke på den svaga ryska rubeln. De ryska oljebolagen får intäkter i amerikanska dollar och produktionskostnaden är i en svag rysk rubel. En kombination som investerarna brukar se som ett bra köpläge.

Den gynnsamma kombinationen syns inte minst i Lukoils resultaträkning för det senaste kvartalet. Under andra kvartalet rapporterade bolaget en ökad rörelsevinst med 34 procent jämfört med det första kvartalet i år. Aktien har stigit med 44 procent i år mätt i rubel, vilket ger en uppgång på 34 procent i svenska kronor.

Fondkategorin Rysslandsfonder har stigit knappt 8 procent i år. Den senaste månaden är uppgången drygt 4 procent. Årets bästa Rysslandsfond är Nordea Rysslandsfond som avkastat knappt 13 procent. De två största innehaven i fonden är just oljebolagen Lukoil och Rosneft Oil.

Oslobörsen är en annan oljetung börs. Totalt utgör olje- och energibolag runt 40 procent av börsvärdet, enligt Oslobörsens OBX-index.

Norges klart största bolaget är Equinor som tidigare gick under namnet Statoil. Bolaget väger runt 23 procent av Oslobörsens index, och är tillsammans med danska Novo Nordisk nordens största bolag mätt i börsvärde. I år har Equinor stigit med 38 procent inkluderat årets tre utdelningar mätt i norska kronor.

Fondutbudet av rena Norgefonder är inte så stort i Sverige. I nätbanken Avanzas fondutbud finns det sex fonder. Men årets avkastning skäms inte för sig. I år är fondkategorin Norgefonder upp hela 24,5 procent i svenska kronor.

Bästa fond i Avanzas fondutbud är Alfred Berg Gambak som stigit knappt 28 procent. De tre största innehaven i fonden är alla olje- och energibolag. Aker BP väger 6,5 procent, Equinor 5,7 procent och BW Offshore 4,9 procent. Totalt har fonden 27 procent investerat i olje- och energibolag.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratisHär lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -