Pengar tillbaka när du shoppar

Privatekonomi Få pengar tillbaka när du shoppar, det lovar de så kallade cashbacksajterna, men funkar det verkligen?

Svenskarna gör allt fler av sina inköp på nätet. Allt från dagligvaror till, mode och försäkringar köps digitalt, och ingenting tyder på att trenden kommer att vända.

E-handeln beräknas växa med 10 miljarder kronor 2018, jämfört med året innan. Prognosen är att omsättningen landar på cirka 77 miljarder kronor i år, enligt Svensk Digital Handel och HUI Research.

De mest populära produkterna att shoppa på nätet är mode, skönhet och hälsoprodukter samt böcker.

Miljontals svenskar handlar alltså på nätet och därför har allt fler aktörer som vill tjäna pengar på dem dykt upp på marknaden, så kallade cashbacksajter.

Konceptet kommer ursprungligen från England och innebär att du som shoppar får återbäring, så kallad cashback, när du handlar i de anslutna onlinebutikerna.

Om återbäringen är 5 procent får du tillbaka 50 kronor på ditt konto om du handlar för 1 000 kronor.

Beroende på vilken caschbacksajt och butik du handlar i, varierar storleken på din återbäring så det är bra att kolla var du får bäst återbäring innan du handlar.

Bonusway ger exempelvis 6,5 procent tillbaka när du handlar på Hemtex.se, medan Cashbackshopping ger 4 procent för köp i samma butik.

Bolagen som driver cashbacksajterna tjänar pengar på provisioner från butikerna som de rekommenderar sina kunder till. Provisioner som medlemmarna också får ta del av i from av cashbacks som ges ut som riktiga pengar eller som presentcheckar. Hur mycket varierar från sajt till sajt. Oftast måste du komma upp i ett visst minimibelopp innan du kan ta ut dina pengar.

Ursprungslandet England har fortfarande flest antal cashbackköpare. Faktum är att omkring var tionde britt är medlem på en cashbacksajt och omkring 10 procent av den engelska e-handeln kanaliseras via en cashbacksajt idag. De två största aktörerna i England, Quidco och Top Cashback, har runt 5 - 6 miljoner medlemmar vardera.

I USA är det E-bates som är draken med tio miljoner användare.

Hur många som handlar genom cashbacksajter här hemma i Sverige finns det inga siffror på, men Refunder är störst på den svenska marknaden.

Refunder

Refunder lanserades 2013 och är idag den marknadsledande cashbacksajten på den svenska marknaden. Bolaget som delvis ägs av Bonnier har omkring 400 000 medlemmar och affärsmodellen går ut på att ge sina kunder några procent i form av pengar, tillbaka varje gång de handlar. Refunder har avtal med 900 nätbutiker.

Enligt Victor Dahlborg, medgrundare och marknadschef, gör en normal kund mellan 12 - 19 köp per år via Refunder. Snittordern ligger på cirka 1 100 kronor och som medlem får man i snitt 4 procent i återbäring.

”En normalkund drar alltså in drygt 500 - 600 kronor per år. Sen har vi extremutnyttjarna som använder Refunder till i stor sett alla sina onlineköp och då lätt samlar ihop tusentals kronor varje år”, säger han.


Victor Dahlborg och Fredrik Ohlson, grundare Refunder. 

Det kostar ingenting att vara medlem. När du har samlat ihop mer än 100 kronor kan du föra över pengarna till ditt bankkonto.

För att du ska få pengar tillbaka när du shoppar behöver du antingen gå genom Refunders sajt. Då går du in och söker upp den butik du vill handla från och klickar i ”Aktivera min återbäring”. Därefter slussas du vidare till bolagets sajt där du beställer precis som vanligt.

Eller så kan du installera den så kallade Refunder-knappen i din webbläsare. Då känner den av när du är på en Refunder-ansluten hemsida. Det går även att installera Refunder som app.

Andra Bonnier-ägda sajter och tidningar ger sina betalande prenumeranter extra återbäring hos Refunder. Är du exempelvis medlem i Vi i Villa får du dubbel återbäring.

MyBonus

Lanserades på svenska marknaden 2017 och är en del av Say Group AB. Grundarna till MyBonus är bröderna Anders och Gustav Perers.

Bolaget har 700 anslutna butiker och har nått 50 000 medlemmar på bara tio månader, trots hård konkurrens främst från Refunder och Bonusway.

”Vi växer snabbt mycket tack vare samarbetet med vår ambassadör Isabella Löwengrip och våra övriga marknadsföringsstrategier. Vi är idag helt självfinaniserade men kommer under början av nästa år ta in riskkapital för att möjliggöra ytterligare tillväxt”, säger Gustav Perers.

Framtiden ser ljus ut enligt Gustav Perers.

Utvecklingspotentialen är mycket god om man ser till hur snabbt fenomenet växer, hur e-handeln ökar, och hur stort det blivit i föregångsländerna Storbritannien och USA som var först på pucken med cashback”.

Cashbackshopping

Startupen Cashbackshopping startades 2014 av den svenske internetentreprenören Johan Selin. Sajten har cirka 20 000 medlemmar som kan få återbäring från totalt 550 onlinebutiker.

”Vi lägger till nya butiker varje vecka och har i dagsläget drygt 100 butiker som står på kö. Förra veckan lade vi till Apohem som är Axfoods nätapotekssatsning och bland kommande har vi Air France och spanska varuhuset El Corte Ingles på väg in”, säger Johan Selin, vd och grundare.

Utöver återbäring på shopping och resor kan man få återbäring på tjänster, exempelvis tidningsprenumerationer.

”De medlemmar som sparar mest brukar ligga på mellan 3 000 - 5 000 kronor per år som de får utbetalt till sitt bankkonto”.

Sajten har också olika kampanjer där medlemmarna kan få biobiljetter, gratis fika eller gratis glass om de provar en tjänst eller handlar genom sajten.

Bonusway

Bonusway.se är en svensk version av det finska företaget Bonusway.fi och är Refunders största konkurrenter, enligt Refunder själva.

Bonusway grundades i Finland 2011 av Lasse Järvinen, som idag är ordförande i bolaget. Vid starten hette Bonusway, Suomen Ostohyvitys.

Utöver Sverige och Finland finns Bonusway även i Ryssland, Turkiet, Danmark, Rumänien, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ungern, Tjeckien, Vitryssland och Kazakhstan. Totalt finns det 2 miljoner medlemmar i alla länder. I Sverige har Bonusway 200 000 medlemmar.

Det går att handla genom drygt 650 butiker genom Bonusway.

Fallgropar

Cashbacksajterna, eller egentligen de butiker som de samarbetar med, har en baktanke med konceptet, nämligen att få dig att handla saker som du egentligen inte behöver.

Flera butiker som är anslutna till Refunder uppger exempelvis att deras ”refunder-kunder” har en tendens att handla mer än andra.

Dessutom är antalet returer betydligt färre bland de kunder som handlar genom Refunder jämfört med dem som handlar direkt hos butiken vilket skulle kunna bero på att kunderna är mindre benägen att utnyttja ångerrätten eftersom man då förlorar cashbackpengarna.

Det finns risk för att bonusarna höjer priset på köpet. Vissa bokningssidor för hotell och flyg kan höja på priset om man klickar till sidan via cashbacksajten.

Tänk på att om du använder rabattkoder som kommer från andra aktörer får du inte alltid någon återbäring på dina köp. Du får inte heller återbäring om du handlar med presentkort eller tillgodopengar.

Det är butikerna själva som sätter villkoren för hur man kan kombinera cashback och olika rabatter. Hos en del butiker kan man kombinera rabattkoder som man får från butiken, exempelvis i deras nyhetsbrev eller på sajten, och cashback, och i en del butiker finns restriktioner som då framgår på respektive butikssida.

Cashback går dock alltid att kombinera med rea, vilket sällan går med exempelvis rabattkoder som man får på så kallade rabattkodssajter. Då får man först avdrag för den eventuella rean/erbjudandet och därefter räknas det ut vilken återbäring man får.

Det kan dröja upp emot tre månader innan återbäringen betalas ut till dig och du måste själv aktivt begära ut pengarna. För hotell- och resebokningar måste bokningen vara betald och nyttjad innan återbäringen betalas ut.

Flera kreditkort erbjuder högre återbäringsränta än cashbacksajterna. Remeber Flex ger exempelvis dubbelt så hög procentsats, 10 procent, i återbäring när du shoppar genom kortet på Hotels.com jämfört med Refunder som ger 5 procent. Kortet är också gratis.

Tänk på att jämföra priset med andra butiker, som inte är anslutna till cashbacksajten. En cashback på några procent kan lätt ätas upp av ett högre pris.

Den angivna återbäringen är den maximala återbäringen. Den kan dock bli lägre beroende på inom vilken kategori du handlar. MyBonus ger exempelvis 4 procent i återbäring om du handlar kläder och skor, men bara 1 procent om du handlar inom Bygg & Fritid.

Och ibland är den uppgivna återbäringen tillfällig genom en kampanj eller så gäller den bara för nya kunder. Cashbackshopping uppger exempelvis på sin sajt att de erbjuder kunder som handlar på Hotels.com 10 procent i återbäring, men det gäller bara nya kunder. Ordinarie återbäring ligger på 5 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -