Indexrevolution delar Faang-aktier

Fondkommentar På måndag minskar IT-sektorns dominans betydligt i USA-index och globalindex, då flera teknikjättar hamnar i nya sektorer. Placera går igenom vad konsekvenserna blir.

I det amerikanska S&P 500 index är FAANG-bolagen och IT-sektorn den klart dominerande sektorn med 26 procents vikt. IT-sektorn dominerar även världsindex med knappt 19 procent. Så kommer det inte att förbli.

Men vi backar bandet några år. Före 1999 var det lite av vilda västern, olika indexberäknare hade sina unika sätt att definiera vilken sektor ett bolag hörde till. Det skilde mycket mellan olika indexleverantörer. Investerarna blev förvirrade. Hur kunde ett bolag hamna i olika sektorer, hur mäter man avkastning och risk för en viss sektor som skiljer mellan olika indexleverantörer?

Det var praktiska frågor som man hittade en lösning på 1999. Då enades stora globala indexberäknare som MSCI, S&P Dow Jones och Nasdaq om att använda samma struktur och GICS-standarden var född.

GICS som är en förkortning av Global Industry Standard Classification Standard, är en struktur för att skapa ordning och reda bland alla globalt börsnoterade bolag.

GICS sorterar in bolagen i vilken huvudsektor de tillhör, sedan en undersektor. GICS högsta nivå innehåller 11 huvudsektorer som sedan delas in i underkategorier som varierar i antal mellan sektorerna.

Tanken med GICS-standarden är att den ska utvecklas med sin samtid och återspegla förändringar inom olika branscher. Senaste ändringen var 2016, då man skapade en ny huvudsektor och gick från 10 till 11 stycken. Då skapade man fastighetssektor med bolag som tidigare hörde till finanssektorn.

Nästa vecka sker en betydligt större förändring än den 2016. Nu tar man bort flera ledande teknikbolag från just den dominerande tekniksektorn. Det skapas en ny huvudsektor men förändringen är desto större i underkategorierna.

Det är främst tre sektorer som påverkas. Den tidigare lite tråkiga defensiva och högutdelande sektorn Telekomtjänster, en av de elva huvudsektorerna, breddas och byter namn till Kommunikationstjänster.

Förutom de klassiska telekomoperatörerna som AT&T och Verizon, kommer Kommunikationstjänster att omfatta företag som Alphabet, Facebook, Disney och Netflix. Det är företag som tidigare hörde hemma i IT-sektorn eller som Disney och Netflix i konsumentsektorn.

Nu placeras bolag i kommunikationstjänstesektorn utifrån ett innehållsperspektiv och hur man delar information. Facebook och Twitter fanns knappt 1999, men nu handlar det om innehåll, underhållning och kommunikation med vänner och nätverk som ”bara” levereras via olika tekniska plattformar som internet och mobilt internet. Det är precis det nya GICS ska fånga upp, den nya dynamiken av kommunikation utifrån underhållning och personligt innehåll.

Med det tankesättet framgår dagens IT-sektor som en riktigt missmatch av bolag. Nu blir den mer renodlad och kommer bara att inkludera företag där teknik är nyckeln till verksamheten och inte bara ett leveransmedium. Till exempel företag som Microsoft och IBM vars grundläggande affärsmodeller är baserade på specifik programvara eller hårdvara kommer att förbli ett teknikbolag.

Å andra sidan kommer företag som Facebook och Twitter, som bara använder internet som ett medium för att underlätta kommunikationen, att flytta ut.

Förutom att ett antal bolag flyttar från IT-sektorn, kommer även flera medieföretag flytta till från konsumentsektorn till Kommunikationstjänster. Det är medieföretag som Netflix, Disney där man använder olika teknikplattformar för att nå kunder.

Den nya kommunikationstjänst-sektorn som kommer att få en vikt på 8,2 procent MSCI All Contries World index (MSCI ACWI). Det kan jämföras med telekommunikationssektorn som för närvarande är den minsta sektorn i indexet med en vikt på 2,5 procent. Samtidigt som vikten av konsumentsektorn minskar marginellt, faller IT-sektorns viktning från 19 procent till 14,9 procent.

I det välkända S&P 500 index sjunker tekniksektorn från dagens 26 procent till 20 procent.

Sammansättningen av Kommunikationstjänster i MSCI ACWI ger en intressant inblick i förändringens storlek. Sju av de tio största företagen kommer från IT och konsumentsektorn. Endast AT&T, Verizon Communications och Softbank från sektorn telekommunikationstjänster finns kvar bland de tio största bolagen.

Många av finansmarknadens aktörer inser att sektorbytena sannolikt ger en bättre bild av företagens verksamhet. Men man kan snabbt konstatera att den tidigare telekommunikationsservicesektorn ansågs vara den mest defensiva av alla sektorer. Sektorn levererade en hög direktavkastning och lågt värderade bolag med låg standardavvikelse. Egenskaper som efterfrågas i vissa tider av finansmarknaden.

Men nu stiger kommunikationstjänstesektorns värdering betydligt och direktavkastningen sjunker dramatiskt, och blir helt klart mindre defensiv i sin karaktär när den fylls på med flera FAANG-bolag.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -