Dags för tjänstepensionsval

Privatekonomi Är du en av dem som har dina ITP-pensionspengar hos SEB, AMF, Länsförsäkringar eller Nordea? Då behöver du göra ett aktivt val.

Två miljoner svenskar omfattas av ITP, den kollektivavtalade tjänstepensionen för privatanställda tjänstemän. Den 1 oktober förändras de valbara försäkringsbolagen inom fondförsäkring.

Inom ITP kan du välja antingen traditionell förvaltning, där du överlåter förvaltningen till försäkringsbolaget, eller fondförsäkring där du som sparare själv kan välja fonder inom ett visst utbud. Syftet med upphandlingarna är att pressa avgifterna.

Efter den senaste ITP-upphandlingen i våras kastades två valbara bolag inom fondförsäkring ut, AMF och SEB.

Det finns en rad parametrar som Collectum, valcentralen för ITP, tar hänsyn till när de väljer ut vilka bolag som ska få vara valbara. Tidigare har det främst handlat om avgifter och avkastning över tid. Nytt för i år är att Collectum har beräknat resultaten av hela försäkringsperioden, från det att pensionsspararen är 25 år och så länge denne förväntas leva.

Resultatet presenteras i tre så kallade faser, intjänandefasen, stabiliseringsfasen och utbetalningsfasen.

”Tio bolag lämnade offert för att få vara valbara inom fondförsäkring. Med de nya kriterierna nådde inte AMF och SEB ända fram trots låga avgifter och god avkastning över tid”, säger Tomas Carlsson på Collectum.

Enligt uppgifter från Collectum rör det sig om 200 000 ITP-sparare som har antingen SEB eller AMF.

Är du en av dem behöver du göra nya val före den 1 oktober, annars hamnar dina framtida pensionspengar i en traditionell försäkring hos Alecta.

Du kan dock låta de pengar som redan finns stanna kvar hos det bolag du har idag, eller så flyttar du hela kapitalet om du hellre vill det.

Vill du att framtida insättningar ska hamna hos SEB eller AMF går det bra, men då måste du aktivt välja att de ska göra det, annars sätts kommande insättningar in i Alectas entrélösning, Alecta Optimal Pension.

Och tänk på att dina pengar bara får stanna kvar hos SEB och AMF under en femårsperiod, sedan blir du så illa tvungen att byta. Om nu inte de bolagen kommer med vid nästa upphandling.

Något som drygt 30 000 pensionssparare måste göra. Så många pensionssparare valde nämligen att stanna kvar hos Nordea eller Länsförsäkringar när dessa två bolag inte längre var valbara efter upphandlingen 2013.

Är du en av dem som har dina pensionspengar hos Nordea eller Länsförsäkringar kan du inte ligga kvar där, då måste du välja ett av de nya valbara bolagen senast den 31 december, annars hamnar du hos Alecta.

De två nya valbara bolagen inom fondförsäkring för den kommande femårsperioden, är Movestic och Handelsbanken.

ITP

Är du privatanställd tjänsteman och född 1979 eller senare omfattas du av ITP 1. Från det att du fyller 25 år börjar din arbetsgivare betala in pensionspremier motsvarande 4,5 procent av din lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp.

Har du högre lön än så betalar arbetsgivaren 30 procent på den lönen som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp.

Du kan själv välja i vilket försäkringsbolag och förvaltningsform din pension ska förvaltas. Men du måste placera minst 50 procent i en traditionellt förvaltad försäkring.

Tjänstepensionsupphandlingarna genomförs av Collectum på uppdrag av Svenskt Näringsliv och PTK. Tidigare upphandlingar har genomförts 2007, 2010 och 2013. De nya avtalen gäller från den 1 oktober 2018 till den 30 september 2023.

Har du valt en traditionell försäkring är försäkringsbolaget som bestämmer placeringen av dina pensionspengar.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -