Aggressivt Fed kan skapa panik

Börs Marknaden skakade snabbt av sig Donald Trumps nya tullbesked. Nu är siktet istället inställt på onsdagens penningpolitiska besked från Federal Reserve.

Världens börser skakade snabbt av sig den oro som spred sig när Donald Trump bestämde sig för att införa nya tullar på kinesiska varor. Fortfarande går marknadsaktörerna och tror på ett förhandlingslösningen längre.

Även om det inte är någon tvekan om att det är amerikanska ekonomi och börs som är motorn bakom den stigande riksaptiten så var förra veckans börsuppgång större på många andra håll i världen. I Sverige steg börsen med 1,1 procent och i Europa var uppgången 1,7 procent. I USA stannade uppgången på 0,8 procent (S&P500) men börsen nådde ändå en ny rekordnivå.

Vi noterar att den amerikanska 10-årsräntan, som det tidigare varit sådant ståhej kring, nu åter ligger en bit över den symboliskt viktiga 3-procentsnivån på 3,06 procent. Den här gången utlöste det inga börsfall och ett skäl är givetvis den robusta tillväxten i amerikansk ekonomi.

Därför blir det också högintressant att se hur marknaden kommer att reagera på det penningpolitiska besked som Federal Reserve levererar på onsdagskvällen. Att det blir en ny räntehöjning är närmast skrivet i sten men en mer aggressiv hållning kring framtida räntehöjningar skulle nog kunna utlösa lite panik. Åt andra hållet lär det gå om Fed-chefen Jerome Powell väljer att leverera ett mjukare budskap.

På torsdag kommer viktiga konjunktursiffror när konjunkturbarometrarna för både Sverige och EMU-området publiceras. Det har varit lite mixade signaler kring konjunkturutvecklingen från båda håll även om de negativa nyheterna för EMU-området dominerar. Positiva konjunktursignaler skulle nog driva på riskviljan ytterligare.

Även kronan, som efter lite tuffare signaler från riksbankshåll (och norsk räntehöjning), numera befinner sig in en positiv trend skulle också kunna få lite extra skjuts uppåt.

Veckan avslutas med inflationssiffror från EM-området och USA och ett högintressant inköpschefsindex för industrin från Kina. Det sistnämnda kan ge en indikation på hur handelskonflikten med USA faktiskt slår mot företagen.

Till helgen inleder det brittiska Tory-paritet sin partikongress och kanske kan det leda till lite mer klarhet i spelet kring Brexit-processen. Men osvuret är nog bäst – sett till erfarenheten.

Måndag

Nyhetsflödet lär domineras av valet till talman i den svenska riksdagen. Säger väl kanske något om den kommande regeringsbildningen. IFO-index i Tyskland väntas ha sjunkit något i linje med andra indikatorer.

Tisdag

Intressanta siffror över hushållsförtroendet i USA. Ekonomin är Donald Trumps trumfkort inför de kommande mellanårsvalen. Även de som är skeptiska mot honom i övrigt är nöjda med hans ekonomiska politik. Att hushållshumöret fortsätter att vara på topp ökar republikanernas möjligheter.

Onsdag

Allt fokus ligger på den amerikanska centralbankens penningpolitiska beslut. Det är allmänt väntat att räntan kommer att höjas ytterligare en gång. Därför är också det mesta av intresset riktat mot vad Jerome Powell säger om ränteresan framöver. Räkna med lite nervösa marknader inför beslutet och sen får vi se vart det tar vägen.

Torsdag

Konjunkturinstitutet publicerar resultaten från sina senaste enkätundersökningar av humöret bland hushåll och företag. Mest intressant är kanske om industrins konfidensindikator kan ligga kvar kring de rekordnivåer som uppmättes i augustimätningen. De var annars lite förvånande. Hushållen riskerar att ha blivit lite deppigare till följd av den politiska turbulensen. Håll också koll på siffrorna över hushållsutlåningen som vi tycker är en bra indikator på läget på bostadsmarknaden.

Fredag

Natten mot fredag publicerar Caixin sitt inköpschefsindex för industrin i Kina. En intressantare siffra än den officiella mätningen eftersom den innehåller större andel mindre företag som kanske drabbas hårdare av de amerikanska importtullarna. Svenska hushåll väntas ha shoppat loss försiktigt i augusti. Inflationssiffror från EMU-området och USA.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -