EMU har toppat - Hur djup blir svackan?

Makrokommentar Det blir allt tydligare att konjunkturtoppen i EMU passerats sedan en tid tillbaka. Hur djup svacka det blir återstår att se.

Konjunkturen i EMU-området har visat lite svaghetstecken under senare tid och fredagens preliminära inköpschefsindex för september gav lite mixade signaler kring konjunkturutvecklingen. Även om det är tydligt att tillväxttoppen är passerad. 

Inköpschefsindexet för industrin sjönk ytterligare och landade nu på 53,3 och fortsätter på den lite olyckliga trend som inleddes i början av 2018.

Även om indexet fortsatt ligger över 50-nivån som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång så är det lite oroande att det ligger på den lägsta nivån sedan september 2016.

Det är framför allt orderingången på exportmarknaden som vikt ner. Faktum är att indexet över exportorderingången för första gången sedan juni 2013 inte uppvisade något tillväxt i septembermätningen. Detta sker dessutom samtidigt som euron försvagats kraftigt sedan inledningen av 2018. Även om den stärkts något under de allra senaste veckorna.

Markit, som genomför undersökningen, pekar på faktorer som handelskrig, oron kring Brexit, generellt lägre global efterfrågan, minskande lager och ökad politisk osäkerhet som faktorer bakom nedgången. Dessutom konstaterar man att fordonsindustrin är extra hårt drabbad.

Inköpschefsindexet för tjänstesektorn steg dessbättre något och ligger med ett värde på 54,7 på en hälsosamt hög nivå. Men även här är det en bra bit från nivåerna som inledde 2018. Positivt är att tjänsteföretagen fortsätter att nyanställa i stor omfattning, vilket tyder på fortsatt optimism kring framtiden.

Slutligen kan konstateras att hushållshumöret också har vikt ner något under de senaste månaderna. Nedgången sker dock från en hög nivå.

Att indexet, med ett värde på -2,9, ligger under nollstrecket ska heller inte övertolkas. Det historiska genomsnittet ligger på -11,8 så hushållen i EMU-området tycks präglas av någon form av grundpessimism. Dessutom fortsätter arbetsmarknaden att vara hyggligt stark och arbetslösheten ligger på, för EUM-området, låga 8,2 procent.

Så sammanfattningsvis ger det här bilden av att konjunkturtoppen i EMU-området nu ligger en bit bakom oss. Någon djupare konjunktursvacka är det givetvis ännu inte tal om men inköpschefsindexen ger ändå bilden av att riskerna för tillväxten framöver ändå ligger på nedsidan.

Intressant blir också att följa hur ECB kommer att reagera på svagare tillväxtssignaler. Planen är ju att ECB ska avsluta sina månatliga obligationsköp vid årsslutet och börja förbereda marknaden för en räntehöjning under sensommaren 2019. Ett scenario som blir svårt att sälja in givet svagare tillväxtsignaler.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -