Så väljer du rätt globalindex

Fondkommentar I år har globalaktiefonder varit i ropet för den svenske fondspararen. Enligt Fondbolagens förening har hela 20 miljarder kronor letat sig dit.

Samtidigt som Sverigefonder ratats med uttag på 16 miljarder kronor,  har drygt 21 miljarder kronor letat sig till indexfonder. Så det finns anledning att tro att mycket av fondkapitalet har landat i just globala indexfonder. Placera har undersökt vilka index som är vanligast att indexfonderna följer och vad som skiljer dem åt.

Det är främst två index som de globala indexfondsförvaltarna väljer mellan för att följa. Båda är från den globala indexleverantören MSCI. MSCI World Index är som namnet antyder ett världsindex. Men det har sina begränsningar. Det omfattar stora bolag och medelstora bolag noterade i 23 utvecklade länder i världen, alltså inget riktigt globalt världsindex. Totalt omfattar det drygt 1 600 aktier som motsvarar 85 procent av det totala marknadsvärdet.

MSCI All Countries World index (MSCI ACWI) är det andra mest använda indexet. Enligt MSCI:s marknadsföringsmaterial så är det deras globala flaggskeppsindex. Indexet inkluderar även tillväxtmarknadsaktier. Förutom de 1 600 aktierna från de 23 utvecklade ekonomier adderar MSCI aktier från 24 tillväxtmarknader. Nu tillkommer det 1 200 aktier och totalt växer antalet aktier i indexet till hela 2 800 aktier. Fördelningen mellan storbolag och medelstora är detsamma som MSCI World index. Och båda indexen beräknas i amerikanska dollar.

Det är alltså ett index utan tillväxtmarknadsaktier och ett index med som man väljer mellan.

På finansmarknaden har fler aktörer valt MSCI ACWI än MSCI World Index. Enligt MSCI uppskattar de att 3 700 miljarder dollar är investerade mot MSCI ACWI, jämfört med 3 100 miljarder dollar för MSCI World index. En övervikt med 20 procent för MSCI ACWI.

Man förstår tankegångarna hos investerarna med tankar från finansiell teori. MSCI ACWI omfattar fler marknader vilket ger en högre riskspridning, och du adderar på tillväxtmarknader vilket ger indexet en extra krydda.

Frågan är om det verkligen rätt val av index som finansmarknaden har gjort?

För att besvara den frågan backar vi och tar ett djupare perspektiv vad som verkligen skiljer mellan de två populära indexen.

Indexmetoden är densamma för båda indexen och ganska enkel. Båda indexen är marknadsviktade och de representerar omkring 85 procent av det globala marknadsvärdet i respektive grupp. Kort och gott ompopuleras indexen två gånger om året, maj och november. Då ser man över förändringar på underliggande börser, det viktigaste faktorer man tar hänsyn till är aktiernas likviditet att indexen ska vara lätta att replikera och investera i. Indexen ska reflektera hur sektorer och olika aktiemarknader ser ut från ett aktieperspektiv.

Genom att indexet är börsvärdesviktat så förändras indexsammansättningen över tid. Men det fångar alltid upp och reflekterar det aktuella läget eller så att säga temperaturen på den globala aktiemarknaden.

 

                  MSCI World Index                                          MSCI ACWI

De amerikanska börserna är världens klart största aktiemarknad. Totalt står de amerikanska bolagen för 55 procent i MSCI ACWI och 62 procent i MSCI World index. Men det är en ögonblicksbild av läget idag. Backar vi tio år i tiden till sommaren 2008, så hamnar vi i stormens öga. Det var i USA finanskrisen tog sin början och då vägde de amerikanska bolagen ”bara” 42 procent av MSCI ACWI.

Den stora skillnaden är att Kina tar plats som den fjärde största marknaden i MSCI ACWI. Och de kinesiska bolagen kommer sannolikt att ta större plats på sikt när kinesiska A-aktier inkluderas.

Listan över de tio största bolagen är precis detsamma för båda indexen. USA-börsernas dominans smittar även av sig på tio-i-topplistan som uteslutande består av riktigt stora amerikanska bolag. Det enda som skiljer är viktningen för bolagen. De väger mindre i MSCI ACWI index, då det är ett bredare index med ett högre totalt marknadsvärde.

                  MSCI World Index                                          MSCI ACWI

På toppen är det svårt att se någon skillnad. Största kinesiska bolag i MSCI ACWI index är Tencent Holding som kommer först på 18 plats. För ett drygt år sedan tog sig aktien faktiskt in bland de tio största men i år har aktiekursen gått allt annat än bra och den har backat med drygt 20 procent.

De två dominerande sektorerna i indexen är desamma. Teknikbolagen väger runt 20 procent och finansbolag runt 17 procent. Det är värt att notera att trots att MSCI ACWI har 1 200 flera bolag, vilket är en ökning med 75 procent så ökar bara det totala marknadsvärdet för indexet med 13 procent.

Avkastningen följer varandra mycket väl. Sedan starten 31 december 1987 skiljer det bara på decimalen mellan indexen. Vi pratar om 0,05 procent högre avkastning per år för MSCI World Index beräknat som ett geometriskt snitt. Vän av ordning tänker givetvis att den högre avkastningen genereras av högre risk.

Fallet är den att risk mätt som standardavvikelse indikerar att risken de tio senaste åren varit högre för MSCI ACWI. Men MSCI World index har klarat sig bättre med högre avkastning till lägre risk över en riktigt lång ritidsperiod. Men MSCI ACWI har överraskande presterat bättre på uppsidan enskilda år.

De senaste femton åren har indexet haft högst avkastning hela nio av de åren, på årsbasis. Intressant att notera är att de åren som MSCI World index överrepresenterat är de svagaste aktieåren. Tre av åren har båda indexen negativ avkastning, då har MSCI World index sjunkit betydligt mindre.

Stabilare avkastning ser ut att vara nyckeln över tiden för att få en hög avkastning på årsbasis i snitt. Det är precis det som MSCI World Index levererar.

Frågan är om det inte är att gå över ån efter vatten att ha en indexfond mot MSCI ACWI. Det är dyrare att förvalta, indexfonden får högre risk och avkastningen har varit högre enskilda år men över tid har avkastningen varit marginellt sämre.

Värt att tänka på att oberoende av vilket index som indexfonden följer så blir det en mycket stor exponering mot amerikanska bolag, med minst 55 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -