Börsen: Veoneer bland dagens vinnare

Börsen Stockholmsbörsen handlades högre på torsdagsförmiddagen. De större Europabörserna var också upp.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid 10.30-tiden upp 0,7 procent till 1.641. Omsättningen nådde 2,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

På makrofronten höjde den norska centralbanken, som väntat, sin styrränta till 0,75 procent från 0,50. Och banken spår att det sannolikt blir en ny höjning i början av nästa år. Den schweiziska motsvarigheten lämnade dock sin styrränta oförändrad, vilket också var helt enligt ritningarna.

Bland storbolagen steg alla fyra storbanksaktierna runt 1 procent. Även verkstadspapper gick fint med Atlas Copco, Volvo och Sandvik i toppen. Och gruvaktierna fortsatte upp med Boliden som vinnare. Sämst gick det för Essity efter en rekommendationssänkning och bäst gick det för Autoliv som fått en upprepad köprekommendation av Pareto.

Utanför OMXS30 steg Autoliv-avknoppningen Veoneer nästan 6 procent efter att Christer Gardell, frontfigur för aktivistfonden Cevian, som är största ägare i bolaget sagt att aktiemarknaden underskattar bolagets potential.

Klart sämre gick det för Oriflame som föll närmare 7 procent efter att Nordea Markets sänkt sin riktkurs och upprepat sitt säljråd. Nordea pekar ut tillväxtmarknader som främsta boven till bankens negativa syn på kosmetikabolaget.

Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation för Essity till neutral från köp och menar att marknaden är för optimistisk om hygienbolagets resultat för det tredje kvartalet. Framför allt är det ökade kostnader för råvaror och energi som underskattas. Essity sjönk 1,4 procent.

Berenberg har inlett bevakning av gruvbolaget Lucara Diamond med rekommendationen sälj och menar att aktiemarknaden är för optimistisk. Lucara-aktien backade 5 procent.

Kepler Cheuvreux har inlett bevakning av en mängd bettingaktier, där köp sätts för Kambi, Kindred, Leo Vegas och MRG. Aktierna steg mellan 1,4 till 4,8 procent som mest.

Affärsvärlden rekommenderade i sitt senaste nummer köp av aktier i oljebolaget Tethys Oil och skogsbolaget Bergs Timber, samt sälj av aktier i IT-bolaget Sectra samt byggbolagsaktien Peab. Oljeaktien steg drygt 2 procent medan Sectra tappade nästan 4 procent.

Carnegie har höjt sin riktkurs för Bonesupport till 25 kronor, från tidigare 17, och upprepar sin köprekommendation. Aktien klättrade 6 procent till över 24 kronor.

Indutrade steg runt 2 procent. ABG har lyft sin rekommendation till köp från behåll.

Den återstående makroagendan innehåller främst:

- USA: Philadelphia Fed index september kl 14.30

- USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

- USA: försäljning befintliga bostäder augusti kl 16.00

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -