Norsk höjning - alienerad Ingves

Makro Den norska centralbanken höjde vid torsdagens möte räntan med 0,25 procentenheter. Riksbanken blir allt mer ensam bland de extrema ränteduvorna.

Den norska centralbankens höjde sin styrränta (folioräntan) med 0,25 procentenheter i samband med torsdagens penningpolitiska beslut. Folioränta ligger nu på 0,75 procent. Det var den första räntehöjningen sedan maj 2011 och första ränteförändringen sedan räntan sänktes till 0,50 procent i mars 2016.

Att det skulle bli en räntehöjning var allmänt väntat i analytikerkollektivet då Norges bank hade krattat ordentligt i manegen inför dagens räntebesked. Däremot gjorde man inga större förändringar i den framtida räntebana, vilket en del hade räknat med, och nästa räntehöjning väntas komma under första kvartalet 2019 och följas av en till samma år. Att inga ytterligare räntehöjningar lades till på 2019 är en trolig förklaring till att den norska krona försvagats sedan beskedet.

Den handlas nu till 1,08 svenska kronor efter att inlett dagens på 1,0875. Den norska kronan har annars stärkts kraftigt under 2018 men har fortfarande långt till tidigare toppnivåer.

Att Norges bank inte signalerar snabbare räntehöjningar, trots en inflation som steg till 3,4 procent i augusti, beror delvis på att banken är oroade över att det i så fall skulle kunna slå negativt mot högt skuldsatta hushåll. En bild av hushållens skuldsättning som känns igen från Sverige.

Mycket annat är sig också likt mellan Norge och Sverige i form av starka statsfinanser och en stabilisering av bostadsmarknaden efter en lite svagare period. Den norska återhämtningen på bostadsmarknaden har dock gått längre än den svenska och här hemma är det väl fortfarande lite osäkert hur bostadspriserna ska utvecklas framöver efter ovanligt svag prisutveckling under sommaren (Valueguard).

Den svenska Riksbanken har också under senare år varit betydligt mer benägen än sin norska motsvarighet att dra penningpolitiken i extrem riktning. Däremot sneglar nog Riksbanken ändå lite på Norges bank när man funderar över den framtida räntesättningen.

Enligt det protokoll som Riksbanken i måndags publicerade från det senaste penningpolitiska mötet tycks det också bland direktionsledamöterna finnas en större benägenhet att tolerera tillfälliga avvikelser från inflationsmålet. Annars har ju en tung kritik mot banken varit att man stirrat för mycket på enskilda inflationsutfall. Dessutom konstaterar man att inflationsförväntningarna numera tycks förankrade kring inflationsmålet på 2 procent (KPIF).

Med det protokollet i ryggen, en inflation runt målet och de faktum att Riksbanken i allt större utsträckning blir alienerade i en räntevärld som i allt större utsträckning rör sig åt andra hållet gör att vi räknar med en svensk räntehöjning under det närmaste halvåret. Vi lutar fortfarande åt att räntehöjningen kommer i februari men sannolikheten för en decemberhöjning har definitivt ökat.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -