Gardell: Veoneer-aktien är underskattad

Börs Aktiemarknaden har inte insett den fulla potentialen i bilsäkerhetsföretaget Veoneer. Det menar Christer Gardell, frontfigur för aktivistfonden Cevian som är största ägare i bolaget med 9,6 procent av kapital och röster.

"Investerarna underskattar Veoneer som bolag givet den enorma marknad om växer fram inom aktiv säkerhet och självkörande fordon. Marknaden kommer växa starkt lång tid framöver", säger han till Dagens Industri.

Christer Gardell har jämfört Veoneers värdering med de tre storaffärer som gjorts i mjukvarbolagen Mobileye, GM Cruise och Nutonomy och kommit fram till att multiplarna var klart högre för dessa än för Veoneer.

"Vi har sett ett antal transaktioner inom aktiv säkerhet och självkörande teknik den senaste tiden som pekar på ett betydligt högre värde för Veoneers verksamheter än vad som reflekteras i dagens marknadsvärde", säger han.

Dagens Industri har räknar på antalet mjukvaruingenjörer i de olika bolagen och kommit framtill att om Veoneers ingenjörer värderades på samma sätt som ingenjörerna i de uppköpta bolagen skulle Veoneers innehav i samriskbolaget Zenuity vara värt 31 miljarder kronor, att jämföra med Veoneers totala börsvärde om 41 miljarder.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -