Därför flyr placerare EM-länderna

Fonder Det är den starka dollarn och det eskalerande handelskriget som tynger tillväxtmarknaderna. Det säger Liam Spillane, global chef för tillväxtmarknadskrediter på den brittiska investeraren Aviva.

MSCI tillväxtmarknadsindex har sjunkit med drygt 20 procent sedan toppen i slutet på januari. I takt med det har finansmarknadens aktörer justerat ner tillväxtprognoserna för ekonomin på tillväxtmarknaderna samtidigt som de har skrivits upp den amerikanska tillväxten.

”2016-2017 var det en synkroniserad global tillväxt, låg volatilitet, stora inflöden till tillväxtmarknaderna och en förhållande vis lågt värderad dollar med svagt stigande amerikanska räntor. När vi gick in i 2018 slutade den synkroniserade globala tillväxten. Både den kinesiska och den europeiska tillväxten har avtagit och den starka amerikanska tillväxten har fortsatt och blivit frikopplad från övriga världen”, säger Liam Spillane.

Liam Spillane

”Det har även lett till att FED har fortsatt höja räntan och dollarn har stärkts betydligt. Det tror vi är den viktigaste katalysatorn för tillväxtmarknadernas tuffa period”.

”Nedjusteringar av prognoserna för den ekonomiska tillväxten på tillväxtmarknaderna har varit betydande i år. Tillväxten för tillväxtmarknaderna har justerats ned från tidigare 5,4 procents tillväxt 2018, till en tillväxttakt på 4,7 procent samtidigt som den utvecklade världens tillväxt justerats upp från 1,7 procent till 2,4 procent, lett av USA”, säger Liam Spillane.

”Den stora frågan är om den kommer att fortsätta eller om botten är nådd. Prognosförändringarna gör att tillväxtgapet har minskat betydligt till tillväxtmarknadernas fördel. Tillväxtförväntningarna påverkar kapitalflödena till tillväxtmarknaderna betydligt. När gapet ökar brukar det skapa större risktagande och flöden till tillväxtmarknaderna”

Det är tydligt att kapitalflödena till tillväxtmarknadsinvesteringar var stor under perioden 2016 fram till 2018. Vissa aktörer menar att delar av tillväxtmarknaderna har varit betydligt överköpta. Sedan april i år har kapitalflödena vänt tvärt och nu är det stora nettoutflöden från tillväxtmarknaderna. Det är särskilt tydligt för de kinesiska fastlandsbörserna och Hongkongbörsen som backat betydligt i år, samt för den argentinska peson och den turkiska liran.

”Historiskt har det varit nettoinflöden på runt 20 miljarder dollar per år till tillväxtmarknadsobligationsfonder. Under 2016 till 2018 steg nettoinflödet till hela 150 miljarder dollar. Så att det har varit betydande nettoutflöden i år är inte så konstigt, med bakgrund av de exceptionellt stora inflöden de senaste två åren”, säger Liam Spillande.

”Det är i huvudsak privatinvesterare som säljer av sina tillväxtmarknadsinvesteringar nu. De institutionella investerara har inte agerat ännu och är mer dedikerade och långsiktiga. Men nedgången för tillväxtmarknadsinvesteringar som aktier, valutor och obligationer under året har gjort att de börjar se ganska billiga ut värderingsmässigt. Men det är inte riktigt lika billigt som i början på 2016.”

”Kreditkvaliteten för tillväxtmarknadsländerna och de inhemska bolagen har i genomsnitt blivit bättre, trots det som hänt i Argentina och Turkiet de senaste månaderna. Bytesbalansen för tillväxtmarknadsländerna har förbättrats betydligt i takt tillväxten i den globala tillväxten de senaste åren. Idag finns vissa länder som sticker ut och blivit sämre i år som Turkiet, Argentina, Rumänien, Sydafrika och Indien.”

”Men prognoser pekar på att både Turkiet och Argentinas bytesbalans kommer att förbättras radikalt 2019. Och inte minst Kina och Ryssland kommer att få högre och bättre bytesbalans nästa år. Det gör att flera på marknaden inte tror att det är finns en systemrisk på tillväxtmarknaderna, vilket är viktigt för investerare.”

Avivas investeringshussyn är att den globala tillväxten kommer att blir mer synkroniserad igen, framöver. de tror att Kinas och Europas ekonomiska tillväxt kommer att förbättras och växa mer i takt med den amerikanska. Det är inte minst viktigt för den amerikanska dollarns utveckling, som man ser som kritiskt för tillväxtmarknadernas attraktion hos investerarna.

”Handelskriget med Kina som omfattar industrivaror och intellektuella rättigheter för teknikbolag tror vi redan är inprisat i kurserna idag på tillväxtmarknaderna. Det kan man se på kursutveckling och utvecklingen för volatiliteten. Och när det vänder för tillväxtmarknadstillgångar så brukar det vända väldigt snabbt”, säger Liam Spillane.

På kort sikt tror Aviva att dollarn kan fortsätta stiga i värde. Men på medellång till lång sikt tror Aviva att dollarn kommer att sjunka betydligt. Dollarn är idag runt 15 procent för dyr jämfört med andra valutor, baserat på olika värderingsmetoder. En dollarförsvagning samspelare även med deras investering syn för tillväxtmarknadsinvesteringar köp när dollarn sjunker i värde då ökar risktagandet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -