Banker och verkstad drar börsen

Börsen Stockholmsbörsen handlades stabilt högre på torsdagseftermiddagen likt stigande Europabörser och ljusa USA-börsterminer. Banker gick starkt i linje med bankaktier på kontinenten och i spåren av en norsk styrräntehöjning som dock var väntad.

Eftermiddagens USA-makrodata var något ljusare än förväntat.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid 14.30-tiden upp 0,9 procent till 1.645. Omsättningen hade då nått 6,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

På makrofronten höjde den norska centralbanken som väntat sin styrränta från 0,50 till 0,75 procent. Banken spår att det sannolikt blir en ny höjning i början av nästa år, vilket dock var något duvaktigare än väntat.

De fyra svenska storbanksaktierna steg runt 2 procent i linje med optimism i den europeiska banksektorn. Även verkstadspapper såsom Volvo och Sandvik gick bra. Gruvaktierna fortsatte upp med Boliden som vinnare, samtidigt som Autoliv avancerade 2,2 procent efter att ha fått en upprepad köprekommendation av Pareto.

Utanför OMXS30 steg Autoliv-avknoppningen Veoneer 3,5 procent efter att Christer Gardell, frontfigur för aktivistfonden Cevian, som är största ägare i bolaget sagt att aktiemarknaden underskattar Veoneers potential.

Klart sämre gick det för Oriflame som föll 8 procent efter att Nordea Markets sänkt sin riktkurs och upprepat sitt säljråd. Nordea pekar ut tillväxtmarknader som främsta boven till bankens negativa syn på kosmetikabolaget.

Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation för Essity till neutral från köp och menar att marknaden är för optimistisk om hygienbolagets resultat för det tredje kvartalet. Framför allt är det ökade kostnader för råvaror och energi som underskattas. Essity sjönk 1,4 procent.

Berenberg har inlett bevakning av gruvbolaget Lucara Diamond med säljrekommendation. Lucara backade 5 procent.

Kepler Cheuvreux har inlett bevakning av en mängd bettingaktier, där köp sätts för Kambi, Kindred, Leo Vegas och MRG. Kambi klättrade 4,3 procent och Kindred 1,6 procent.

Affärsvärlden rekommenderade i sitt senaste nummer köp av aktier i oljebolaget Tethys Oil och skogsbolaget Bergs Timber, men sälj för IT-bolaget Sectra och byggbolaget Peab. Oljeaktien steg 2,5 procent och Bergs Timber lyfte 6,6 procent medan Sectra tappade 3,8 procent.

Carnegie har höjt sin riktkurs för Bonesupport från 17 till 25 kronor med upprepad köprekommendation. Aktien klättrade 6 procent till 24:40 kronor.

Indutrade steg 1,7 procent sedan ABG höjt sin rekommendation till köp.

Vid 16-tiden meddelas amerikansk makroekonomisk data över försäljningen av befintliga bostäder.

Graf: Storbolagsindexet OMXS30 torsdagen den 20 sept

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -