Vinnaraktien som har mer att ge

Aktieanalys Efter ett trögt fjolår har Nederman fått bättre fart på verksamheten i år. Aktien har gått starkt men vi tror den har mer att ge.

Luftreningsbolaget Nederman tillhör vinnarna på Stockholmsbörsen i år. Aktien tog en väldig fart uppåt i våras och står i skrivande stund på plus 38 procent sedan årsskiftet. Förvärv, lönsamhetsförbättringar och en aktiesplit har bidragit till kurslyftet.

Latour-kontrollerade Nederman är specialiserad på produkter som filtrerar och renar luften i krävande industriella miljöer. Kunderna återfinns inom metallbearbetande-, fiberbaserade- och processindustrier samt inom eftermarknadsdelen av fordonsindustrin.

Bolaget kom till börsen för tio år sedan och aktien har haft en stark utveckling sedan dess. De senaste fem åren snittar den årliga tillväxten på 7 procent. Det är en kombination av förvärv och bra underliggande efterfrågan som drivit tillväxten.

Nederman har idag tillverkning på fem kontinenter och egna säljbolag i drygt 50 länder. Huvuddelen av försäljningen sker i Europa och Nordamerika men Nederman verkar också på tillväxtmarknader både i Asien och Sydamerika.

Verksamheten delas in i tre geografiska affärssegment. EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika) står för halva omsättningen och har även högst lönsamhet. Den justerade rörelsemarginalen uppgår till 14,5 procent att jämföra med region Americas 11,0 procent. Americas (Nord- och Sydamerika) svarar för drygt 35 procent av omsättningen.

Region APAC (Asien och Stillahavsområdet) står för 15 procent av omsättningen har har en marginal på bara 4,1 procent.

Nederman säljer både enstaka produkter och bygger hela system för att hantera kundernas luftrening. Service-affären står i dagsläget för runt 20 procent av omsättningen men den växer stadigt. Eftermarknadsaffären medför konjunkturstabila, återkommande och lönsamma intäkter så ju mer desto bättre.

Nedermans affärsstrategi sammanfattas i fyra områden: expansion till nya kund- och marknadssegment, utvecklade positioner i värdekedjan, utveckling av nya produkter och lösningar samt geografisk expansion.

Förvärv är en viktig del i att uppnå alla dessa punkter. Fjolårets förvärv av norska NEO Monitors var exempelvis en viktig pusselbit i Nedermans satsning på att digitalisera sina produkter och system. Tillsammans med vårens amerikanska förvärv Auburn Filtersense, plus egenutvecklade produkter, utgör de satsningen Nederman Insight.

Tanken är att uppkopplade enheter och mobil teknik ska ge kunderna en helt ny kontroll över sin luftrening, servicebehov och utsläppsvärden. Satsningen är ett bra exempel på hur Nederman genom förvärv och egen kompetens kan tillföra mer kundnytta och röra sig högre upp i värdekedjan.

Fjolåret var lite blandat för Nederman. Den underliggande tillväxten var låga 0,1 procent, tyngt framför allt av en svag efterfrågan på större system i region Americas. Lönsamheten förbättrades dock så på sista raden noterades ett vinstlyft på 8 procent.

Utvecklingen under första halvåret i år har varit lite slagig mellan kvartalen. I det andra kvartalet summerade den organiska tillväxten till dryga 5 procent. Lönsamheten fortsatte att förbättras och resultatet efter skatt stärktes med goda 14 procent.

I det andra kvartalet var det åter region Americas som tyngde utvecklingen medan både EMEA och APAC noterade bra underliggande tillväxt i försäljningen. I Americas kunde Nederman dock trösta sig med en stark orderingång i kvartalet. EMEA och APAC noterade tvärt om en svag utveckling i orderingången.

Vd Sven Kristensson konstaterar i sitt vd-ord att Nederman generellt behöver arbeta intensivare och under något längre tid för att komma till avslut och konvertera den underliggande efterfrågan till konkreta order.

De analytiker som bevakar Nederman petade efter halvårsrapporten upp sina estimat för 2019 och 2020. Lönsamheten väntas fortsätta förbättras de kommande åren.

översta raden väntas tillväxten snitta cirka 5 procent om året under de kommande åren. Vinsttillväxten spås bli stark både innevarande och nästa år och p/e-talen för 2019 och 2020 ligger för närvarande på 14,9 respektive 13,9. Justerat för skuldsättning värderas rörelsen till 11,6 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Direktavkastningen i Nederman-aktien väntas uppgå till 2,1 procent respektive 2,4 procent.

Värderingsmässigt landar Nederman mitt emellan Stockholmsbörsens två ventilationsbolag, Systemair och Lindab. De båda styrs dock mer av byggkonjunkturen medan Nederman med sitt fokus mot process- och tillverkningsindustrin påverkas mer av den allmäna konjunkturutvecklingen. I dagsläget är det varken bättre eller sämre då både bygg och industri går bra.

Värderingen är hur som helst inget större problem. Nederman har en bra position på en en marknad i medvind, både konjukturellt och strukturellt. Industrikonjunkturen är stark för tillfället och investeringarna ökar. Minskade utsläpp är också något som flertalet länder runt om i världen förbundit sig att leverera. Nedermans produkter bidrar även till en bättre arbetsmiljö och ökad produktivitet.

Satsningen inom Nederman Insight är intressant för framtiden. Tillväxten i Kina och Asien är fortsatt stark vilket bara kan gynna marginalerna i det lågpresterande affärssegmentet APAC. Även tillväxten inom serviceverksamheten är positiv. Den fortsatta förbättringen av rörelsemarginalen som ligger i vinstprognoserna känns därmed rimlig att vänta sig.

Sammantaget tycker vi Nederman-aktien har mycket som talar för sig. Den starka kursutvecklingen i år drar ned sannolikheten för ett snabbt klipp. Siktar man bara något mer långsiktigt tycker vi dock aktien ser köpvärd ut.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Nederman Holding Köp 115,06 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -