Danske banks vd avgår, vinstvarnar

Börs Danske Banks vd Thomas Borgen har informerat bankens styrelse om att han önskar att avgå efter bankens utredning av penningtvättsskandalen i Estland.

I en kommentar uppger Thomas Borgen att han beklagar att banken har misslyckats med att ta ansvar för den eventuella penningtvätten i Estland.

"Även om undersökningen som genomförts av den externa juristfirman kommit fram till att jag har levt upp till mina juridiska skyldigheter, tror jag att det är bäst för alla parter att jag avgår", skriver han i en kommentar.

Thomas Borgen kommer att fortsätta att verka på sin position till dess att en ny vd har utsetts, heter det i pressmeddelandet.

Danske Bank donerar 1,5 miljarder danska kronor till följd av den utredning banken har gjort kring penningtvättskandalen i Estland - en utredning som omfattar misstänkta transaktioner i Estland 2007-2015.

"Eftersom banken inte kan göra någon träffsäker bedömning av beloppet av de misstänka transaktionerna som gjords av icke-bosatta kunder i Estland under perioden, har styrelsen beslutat att donera bruttointäkterna från dessa under perioden 2007-2015, vilket bedöms vara 1,5 miljarder danska kronor. Donationen sker till en oberoende stiftelse som kommer att skapas för att stödja initiativ för att bekämpa internationell finansiell brottslighet, inklusive penningtvätt, i Danmark och Estland", skriver styrelsen i ett pressmeddelande.

Donationen på 1,5 miljarder danska kronor kommer att bokföras i det tredje kvartalet 2018.

Danske Bank spår nu att nettoresultatet 2018 hamnar i intervallet 16-17 miljarder kronor. Tidigare prognos var att nettoresultatet skulle hamna i den nedre delen av intervallet 18-20 miljarder danska.

"Förutom donationen på 1,5 miljarder danska kronor, beror prognosjusteringen på fortsatt dämpad utveckling inom tradingnettot", skriver Danske.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -