Cannabisaktierna mot nya höjder

Börs Den senaste månaden har kanadensiska cannabisaktier stigit kraftigt. Världens stora dryckestillverkare har visat betydande intresse för branschen samtidigt som cannabis för rekreationellt bruk snart tillåts i Kanada.

Under den senaste månaden har aktierna för de tio största cannabisproducenterna stigit med nästan 100 procent i genomsnitt.

Den kraftiga uppgången började i mitten av augusti när bryggerijätten Constellation Brands ökade sin ägarandel i en av Kanadas största cannabisproducenter Canopy Growth Corp. Constellation Brands äger bland annat varumärket Corona.

I ett slag ökade Constellation Brands ägarandelen från 10 procent till 38 procent i Constellation Brands. Man betalade en premie på 51,2 procent jämfört med dåvarande aktiekursen. 

Starkast bland de tio största cannabisproducenterna har den nyintroducerade producenten Tilray gått. Tilray noterades på Nasdaqbörsen i mitten av juli. Sedan dess har aktien gått från 17 amerikanska dollar per aktie till 154 dollar per aktie. Bara under den senaste månaden har Tilrays aktie stigit 400 procent. Sett till börsvärde är bolaget nu den största producenten. Tilray värderas till motsvarande 18,7 miljarder canadensiska dollar.

 

Sett till marknadsvärde är bolaget nu dubbelt så stort aluminiumproducenten Alcoa och något större än en av världens största guldproducenter Barrick Gold Corp. Under förra året omsatte Barrick åtta miljarder dollar medan Tilray omsatte 20 miljoner dollar.

Tilray, som har sitt huvudkontor på Vancouver Island, har sannolikt gynnats av att låta sig listas på Nasdaqbörsen istället för på Torontobörsen. Det har gjort det enklare för amerikanska investerare att handla aktien.

Investerarnas syn på aktien är dock splittrad. Samtidigt som aktien stigit mycket kraftigt är den också tungt blankad. Enligt MarketWatch är cirka en tredjedel av aktierna i bolaget kortade.

Constellation Brands köp av aktier i Canopy Growth Corp har också spätt på spekulationerna om ytterligare affärer. Affären har fått samtliga cannabisproducenter att uppvärderas.

Det florerar mycket rykten av om att världens största dryckesproducenter för samtal med de största producenterna.

Under fredagen kom till exempel nyheten att världens största dryckesproducent Coca-Cola för långtgående samtal med Aurora Cannabis om att skapa cannabisspetsade drycker. Om Coca-Cola skulle välja att ge sig in i cannabissektorn skulle det sannolikt öka anseendet för branschen. Coca-Cola har tidigare gjort sig kända för att inte ge sig in i alkoholmarknaden med undantag av Japan, där man just nu testar att sälja alkoholhaltiga drycker.

Ryktet säger dock att Coca-Colas samtal handlar om att krydda drycker med cannabidiol som är en substans som finns i cannabisplantan. Cannabidiol har ingen ruseffekt, men tester har visat att den kan ha flera andra egenskaper som antiinflammatoriska, antipsykotiska och antidepressiva effekter. Det är stor skillnad mot andra alkoholproducerande bolag som just är ute efter att spetsa alkoholhaltiga drycker med cannabis för att de ska ge ett extra rus.

Spekulationerna har fått Auroraaktien att stiga 30 procent på tre handelsdagar. Aurora Cannabisaktien är nu upp hela 70 procent under den senaste månaden och sedan bottennivåerna i mitten på augusti är aktien upp över 100 procent.

Coca-Cola har funnits i 132 år. Bolaget är världens största dryckesproducent med över 500 varumärken över hela världen. Förra året omsatte bolaget 35,4 miljarder amerikanska dollar, vilket var en minskning med 15,5 procent jämfört med året innan.

Det i sin tur har gjort att bolaget söker tillväxt med ljus och lykta för att hitta nya koncept som kan driva tillväxten. Ytterligare ett tecken på hur jätten försöker diversifiera verksamheten var förra månadens köp av kaffekedjan Costa för 5,1 miljarder dollar.

 

Det spekuleras också i att flera stora alkoholproducenter kastar lystna blickar på cannabismarknaden. Enligt Bloomberg för bryggerijätten Diageo som bland annat äger varumärket Guiness samtal med åtminstone tre kanadensiska cannabisproducenter om ett eventuellt samarbete eller samgående.

Flest ägare hos nätbanken Avanza har Aurora Cannabis, Canopy Growth Corp och Aphria med 15 294, 6947 respektive 2857 ägare.

Den 17 oktober börjar marijuana för rekreationellt bruk att säljas i Kanada.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -