Investerarnas optimism avtar

Fonder De globala investerarna föredrar amerikanska aktier, samtidigt som optimismen för den globala ekonomiska tillväxten sjunker till den lägsta nivån sedan 2011. Det visar en färsk investerarenkät.

Investerarna har ökat alloringen till amerikanska aktier som nu är den högsta sedan januari 2015. Drygt två tredjedelar av de tillfrågade investerarna säger att USA sannolikt är den bästa regionen att hitta avkastning på. Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 7 - 13 september.

De har minskat risken genom att öka nettokassan till 5,1 procent från 5,0 procent. Vilket är den högsta nivån på ett och ett halvt år.

”Investerarna har större kassa än på länge och det beror på mindre optimism om den globala tillväxten samtidigt som man är positiv till den frikopplade amerikanska ekonomin. Förvaltarna prisar också in en aggressivare amerikansk centralbank.”, säger Michael Hartnett chefstrateg Bofa Merrill Lynch, i en kommentar.

Det är över det historiska snittet på 4,5 procent. Nettokassan ses som en kontraindikator, över det historiska snittet indikerar köp och under 3,5 procent indikerar säljsignal. Den stora kassan gör att förvaltarna fortfarande kan köpa mer aktier utan att bli fullinvesterade – det finns torrt krut kvar.

Investerarnas tro på världsekonomins tillväxt det närmaste året, är nu den lägsta sedan december 2011. De tror att klyftan mellan USA starka ekonomiska tillväxt och resten av världen kommer att öka. Knappt en fjärdedel av de tillfrågade tror att världsekonomin kommer att bromsa in så att tillväxten minskar.

Samtidigt är tilltron till vinstutvecklingen för amerikanska bolag den högsta på 17 år. De globala investerarna har fortsatt övervikt i USA, vilket även spillt över på en allt starkare dollar.

Den senaste månaden har investerarna fortsatt att sälja av tillväxtmarknadsaktier och råvaruaktier tillsammans med banker. Och kapitalet har roterat in i stabila hälsovårdsbolag, obligationer och japanska tillgångar.

Bland de europeiska börserna tycker investerarna att Storbritannien den minst attraktiva i Europa före Italien. Investerarna är fortsatt mest positiva till Tyskland följt av Frankrike.  

Den amerikanska 10-åringen har återigen börjat närma sig 3-procentsnivån igen efter att ha handlats till under 2,85 procent i mitten på augusti. Men det är först när den når 3,6 procent som investerarkollektivet tror att det kommer att leda till att man börjar säljer av aktier och investera mer i obligationer. Det är en uppgång från 3,5 procent i april.

Överst på listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade” (vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja) hittar vi teknikbolagen FAANG+BAT. Men här har sentimentet minskat under månaden. Och de kinesiska så kallade BAT-bolagen har haft en svag avkastning i år.

Men det stora intresset för amerikanska tillgångar gör också att vi förutom FAANG-bolagen hittar en stark dollar och korta amerikanska räntepapper som ”Most crowded trade”.

De största hoten mot fortsatt börsuppgång är fortfarande ett potentiellt handelskrig. Men handelskrigshotet har minskat de två senaste månaderna. Rädslan för eventuella policymisstag när centralbankerna börjar höja räntan och minska på de kvantitativa lättnaderna är fortsatt högt på listan

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -