Så räddar du inkomsten

Privatekonomi 3,6 miljoner svenskar är med i a-kassan och många av dem tror felaktigt att de kommer att få ut 80 procent av sin lön om de förlorar jobbet. Men maxtaket gör att det krävs en inkomstförsäkring för att kunna nå en sådan lön, något som majoriteten saknar.

Blir du arbetslös och saknar både a-kassa och inkomstförsäkring får du ut som mest cirka 6 400 kronor per månad efter skatt (8 000 kronor per månad före skatt) i grundersättning.

Är du däremot med i en a-kassa mer än dubblas din ersättning till maximalt 14 500 kronor per månad efter skatt (20 000 kronor före skatt) de första 100 dagarna. Därefter sjunker ersättningen till cirka 12 400 kronor per månad efter skatt (16 700 kronor före skatt).

Du får 80 procent av din lön i ersättning från a-kassan, men kan aldrig få mer än maxtaket enligt ovan

Från a-kassan kan du som mest få 300 dagars inkomstersättning. På en månad går det ungefär 22 arbetsdagar vilket betyder att du maximalt kan få ersättning i 13 månader (300 dagar / 22 dagar). Om du har barn under 18 år förlängs perioden med ytterligare 150 dagar till totalt 450 dagar.

Alla som tjänar upp till cirka 25 000 kronor per månad före skatt, är fullt försäkrade genom att vara medlem i en a-kassa. Men tjänar du mer än så kan en inkomstförsäkring vara en god idé.

Med en inkomstförsäkring kan du nämligen fylla ut ersättningen så att du får som mest 80 procent av din lön inklusive ersättning från a-kassan. Ersättningsperioden i inkomstförsäkringen varierar mellan allt från 60 till 300 arbetsdagar beroende på vilken inkomstförsäkring du tecknar, och om du har en tilläggsförsäkring eller inte.

”Man bör kontrollera hur ens egen ekonomiska situation skulle påverkas av att man blir långtidssjukskriven eller arbetslös. Ersättning kan man få från a-kassa vid arbetslöshet eller från Försäkringskassan i form av sjukpenning om man blir sjukskriven”,  säger Lisa Halvorsen, jurist på Konsumenternas.

Lisa Halvorsen

”Utöver det kan en inkomstförsäkring täcka upp resterande inkomstbortfall med max 80 procent av lönen vid arbetslöshet och 90 procent av lönen vid sjukdom”.

Exempel. Anna tjänar 35 000 kronor per månad före skatt. Nedskärningar sker på Annas arbetsplats och enligt principen ”sist in, först ut” blir Anna uppsagd. Anna är med i a-kassan. Under de 100 första dagarna får Anna 14 500 kronor per månad efter skatt från a-kassan. Efter de 100 dagarna krymper ersättningen till 12 400 kronor per månad efter skatt.

Om Anna hade haft en inkomstförsäkring, exempelvis genom fackförbundet Unionen, skulle hon ha fått 5 400 kronor extra utöver a-kassan de första 100 ersättningsdagarna, det vill säga 19 900 kronor efter skatt.

För att kunna teckna en inkomstförsäkring behöver du vara medlem i en A-kassa. Många gånger ingår inkomstförsäkringen för medlemmar i fackförbunden, eller så kan den tecknas genom det.

Från och med 1 juli 2018 återinfördes skatteavdraget för fackföreningsavgiften efter ett beslut i riksdagen. Det innebär att du automatiskt får tillbaka motsvarande 25 procent av avgiften i form av sänkt skatt i deklarationen nästa år.

Skattereduktionen gäller alla vars fackavgift överstiger 400 kronor per år.

Exempel. Om du betalar 200 kronor per månad i fackavgift innebär det 50 kronor mindre i skatt varje månad. En fackavgift på 500 kronor i månaden ger 125 kronor lägre skatt.

I Sverige är de tre stora fackliga centralorganisationerna, LO, Saco och TCO.

Alla fackförbund erbjuder inte inkomstförsäkring till sina medlemmar, det är vanligast inom SACO och TCO men inte lika vanligt inom LO. Saknas möjligheten kan du välja att teckna en privat inkomstförsäkring från ett försäkringsbolag.

Om du har en inkomstförsäkring genom ett fackförbund kan du ha rätt till andra förmåner, exempelvis rättslig rådgivning, utbildning och annat som du oftast inte får när du tecknar en privat inkomstförsäkring.

Hos exempelvis Unionen får medlemmarna cirka 13 000 kronor i studiestöd i form av kursavgift, litteratur- och materialkostnader. Och är du medlem hos Kommunal ingår bland annat en hemförsäkring och en barnförsäkring.

Tänk på det här när du väljer inkomstförsäkring

”Man ska börja med att se över om man redan omfattas av ett skydd i en gruppförsäkring exempelvis via ett fackförbund eller arbetsgivare. Eftersom det finns en maximal ersättningsnivå på 80 respektive 90 procent så kan man riskera att bli överförsäkrad om man har flera försäkringar”, säger Lisa Halvorsen.

Om du bestämmer dig för att teckna en inkomstförsäkring är det också viktigt att ta reda på hur många ersättningsdagar som ingår. I vissa fall betalar du en lägre premie om du tecknar en inkomstförsäkring med färre antal ersättningsdagar, men Placeras genomgång visar att det inte nödvändigtvis behöver vara så.

Vidare bör du kolla upp vad taket för hur mycket ersättning du maximalt kan få ligger på. Se till att 80 procent av din lön täcks.

Ta reda på hur länge du behöver ha betalat för inkomstförsäkringen för att ha rätt till ersättning. Det kan nämligen variera, men brukar ligga på 12 månader.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -