Nya Kina-tullar gör marknaden nervös

Makroveckan Rykten om nya amerikanska tullar på kinesiska varor kan göra finansmarknaden lite nervös i inledningen av veckan. Hyggliga konjunktursiffror kan i sin tur spä på riskviljan ytterligar

I veckan som gick har det återigen varit lite bättre humör på finansmarknaden. Den svenska börsen steg med 1,5 procent och det var mest uppåt även på övriga marknader. Det kan dock bli en lite nervös start på den här veckan då medieuppgifter gör gällande att president Trump avser att gå vidare med nya tullar på kinesiska varor omfattande 200 miljarder dollar. Tullhöjning tycks däremot bara bli 10 procent istället för befarade 25 procent, vilket lär bidra till att den riktiga paniken uteblir.

I veckan kan vi också se fram mot Valueguards siffror över prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden som tycks ha piggnat till mot slutet av sommaren.

Norges bank väntas höja räntan på torsdag vilket på marginalen kan komma att påverka Riksbanken i samma riktning. Efter förra veckans svenska inflationssiffra så lä dock en svensk räntehöjning dröja en bit in på nästa år.

Viktigt för börshumöret blir den ström av preliminära inköpschefsindex som publiceras under fredagen. Hyggliga inköpschefsindex som i så fall bekräftar bilden av en global ekonomin som fortsatt rör sig åt rätt håll lär lugna investerare. Svaga index riskerar i sin tur att få investerarna att dra öronen åt sig.

Måndag

Riksbanken publicerar penningpolitiskt protokoll och det mest intressants är hur eniga de tre i direktionen som kan tänka sig att skjuta på en räntehöjning verkligen är. Vi gissar också att diskussionen inom direktionen har varit lite hetare än vanligt. Inflationen i EMU-området har varit fortsatt låg i augusti.

Tisdag

Valueguard publicerar siffror över prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden. Ska vi tror på indikatorer och anekdotisk information så ska priserna ha vänt upp i augusti.

Onsdag

Bank of Japan lämnar räntebesked men väntas inte presentera några nyheter i samband med beslutet. Inflation i Storbritannien ligger på en tillräckligt hög nivå för att motivera nya räntehöjningar men tröga Brexit-förhandlingar kan hålla banken  på mattan i närtid. Risk för ett fortsatt svagt pund.

Torsdag

Norges bank lämnar räntebesked och de har krattat rejält i manegen för en räntehöjning. Om den uteblir är det mycket förvånande. Mer intressant är vad de säger om eventuella räntehöjningar framöver.

Fredag

De preliminära inköpschefsindexen för september rullas ut på bred front. Förhoppningen är att de ligger på stabila nivåer och att den globala konjunkturen fortsätter att utvecklas åt rätt håll. Eventuella dippar för indexen kan bidra till att investerare börjar dra öronen åt sig.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -