Hexpol närmar sig toppnivåerna

Aktieanalys Hexpol-aktien har studsat tillbaka starkt från bottennivåerna i våras. Verksamheten har stabiliserats men med dagens värdering krävs mer än så.

Polymertillverkaren Hexpols aktie fick en dålig start på 2018. Bokslutet för 2017 tyngdes av hård prispress och resultatet i det fjärde kvartalet föll. Det gjorde även aktien. Hexpol var under många år en riktig kursraket på Stockholmsbörsen. De senaste åren har dock präglats av klart tuffare marknadsförhållanden och press på marginalerna. Aktien har tappat all lyftkraft och mest harvat sidledes sedan början av 2015.

Urblåsningen efter bokslutsrapporten tycks dock ha utgjort en botten för den här gången. Bara några månader senare ansåg aktiemarknaden att faran var över då rapporten för det första kvartalet i år visade på en stabilisering av marginalerna. Värderingen var då nere på låga nivåer och många såg ett köpläge. Kursen har sedan dess stigit cirka 25 procent.

Halvårsrapporten i somras understök bilden av en stabilisering. Rörelsemarginalen förbättrades i det andra kvartalet med ett par tiondelar jämfört med året innan. Priserna mot kund har äntligen kunnat höjas för att kompensera för stigande råmaterialpriser. Det bidrog inte bara till en förbättrad lönsamhet utan även till högre intäkter i kvartalet. Omsättningen steg med 6 procent justerat för valutaeffekter.

Försäljningen till kunder i fordinssektorn rapporteras vara stabil och likaså till kunder i bygg- och anläggningsindustrin. Försäljningen till verkstads- och allmän industri steg i perioden.

Fordonsindustrin står för knappt 40 procent av Hexpols omsättning. Bolaget har jobbat för att bredda sig och för tio år sedan var andelen närmare 60 procent.

Hexpol delar in sin verksamhet i två affärsområden: Compounding och Engineered Products. Tillverkning av gummiblandningar sker inom Compounding som de senaste tolv månaderna stått för 92 procent av omsättningen och för 94 procent av rörelseresultatet.

Inom Engineered Products tillverkar Hexpol egna färdiga komponenter i plast, som hjul, packningar och profiler.

Att vara underleverantör till fordonsindustrin brukar vara en tuff tillvaro. Lister är dock en relativt viktig komponent då de påverkar ljudnivån inne i kupén och därmed hela kvalitetsintrycket. Hexpol kan därför dra nytta av sitt kunnande och affärsområdet Compounding håller rörelsemarginaler strax över 16 procent.

För några år sedan var de dock ett par procentenheter högre. Konkurrensen har tilltagit och det gör det bland annat svårare att föra vidare råmaterialkostnader till slutkunderna, något som påverkade fjolåret negativt. Hexpol har också marginaler som få bolag i branschen kan matcha vilket gör att förvärv som regel späder ut lönsamheten.

Det gäller även Hexpols senaste förvärv som presenterades för några dagar sedan. Ett amerikanskt bolag förvärvades för cirka 440 Mkr. Bolaget tillför drygt 3 procents tillväxt men har samtidigt lägre marginaler.

Förvärv är en viktig del i Hexpols tillväxtstrategi. Det har möjliggjort en snabbare expansion till nya områden och nya geografier. Beroendet av fordonsindustin har exempelvis kunnat minskas genom ett par större förvärv inom så kallade TPE-blandningar vilket används bland annat i medicinteknik.

Geografiskt svarar Nafta-området för drygt 60 procent av omsättningen i Hexpol. Europa står för dryga 30 procent och Asien för cirka 5 procent. Den nordamerikanska dominansen inom Hexpol har minskat något de senaste åren då tillväxten varit klart starkare i Europa och Asien.

Hexpols målsättning är att valutajusterat öka omsättningen med mer än 10 procent om året och att nå en rörelsemarginal på minst 17 procent. På rullande helårsbasis är marginalen 16,1 procent och tillväxten hittills i år summerar till 6 procent.

De analytiker som bevakar Hexpol räknar enligt databasen Factset i snitt med att bolaget för innevarande år nästan når sitt tillväxtmål men att rörelsemarginalen stannar vid 16,2 procent. För 2019 och 2020 väntas tillväxttal på 5 respektive 3 procent och en marginal som rör sig upp mot 16,6 procent.

Snittprognoserna för vinst per aktie 2019 och 2020 ger p/e-tal på 20,2 respektive 19,5. Justerat för en skuldfri balansräkning värderas rörelsen till 15,4 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Direktavkastningen i Hexpol-aktien väntas uppgå till 2,6 procent respektive 2,7 procent de närmaste åren.

Sommaren 2008 var kanske inte den bästa timingen att noteras på Stockholmsbörsen. Hexpol-aktien blev heller ingen omedelbar succé. Från början av 2009 har dock utvecklingen varit fenomenal. Kursen var som lägst nere en bit under 1,50 kronor (med dagens antal aktier) vilket kan jämföras med dagens dryga 100 kronor.

Omsättningen har samtidigt ökat från 3,2 miljarder kronor år 2008 till dagens 12,6 miljarder. Lönsamheten har också förbättrats kraftigt under de gångna 10 åren.

Historiken är således urstark och Hexpol-aktien värderas därefter. Det är inte många verkstadsbolag som värderas till p/e-20 idag och frågan är om tillväxten framöver kan väntas vara så hög att det är motiverat i Hexpols fall. Får analytikerna rätt stannar vinsttillväxten 2019 och 2020 vid bara cirka 5 procent om året.

Den starka balansräkningen ska såklart tas hänsyn till men även ev/ebit 15 är rätt högt. De senaste åren har varit relativt svaga och bolaget har en del att bevisa.

Förvärv kommer sannolikt att lyfta tillväxten lite högre än vad som ligger i estimaten idag, men efter de senaste månadernas kraftiga återhämtning börjar förhållandet mellan risk och möjlig avkastning i Hexpol-aktien kännas ofördelaktigt. Rekommendationen stannar vid Neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
HEXPOL B Neutral 102,60 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -