Fortsatt stora flöden till amerikanska tillgångar

Fonder Stora nettoflödena till amerikanska aktier fortsätter för den femte månaden i rad. Det framgår av en färsk rapport om in- och utflöden i börshandlade fonder.

Inflödet till passivt förvaltade börshandlade produkter har lugnat ner sig under året. I augusti var nettoinflödet drygt 325 miljarder kronor. Det är var en minskning med 24 procent jämfört med augusti i fjol. Det ackumulerade nettoinflödet sedan årsskiftet är 25 procent längre än rekordåret 20017. Detta enligt statistik från Blackrock-iShares, världens största leverantör av ETF:er.

Knappt 60 procent av nettoinflödet för passivt förvaltade aktieprodukter i augusti, letade sig till amerikanska aktier. Investerarna föredrog fortsatt amerikanska storbolag. Även amerikanska små- och medelstora bolag hade fortsatt höga nettoinflöden. Den starka rapportperioden och skattereformen med aktieåterköp anses vara den stora anledningen till det fortsatta intresset hos investera.

Trots en fortsatt stark amerikansk dollar, Turkietoro och fortsatta diskussioner kring handelskrig mellan Kina och USA, var det under månaden ett tydligt nettoinflöde till tillväxtmarknadsaktier. Fortsatt vinsttillväxt hos börsbolagen i kombination med allt lägre värderingar anses ligga bakom investerarnas nyvaknande intresse.

Trenden för fortsatta nettoutflöden för eurozon-aktier fortsatte i augusti. Politiskoro, svagare tillväxtsignaler och sämre bolagsrapporter ligger bakom säljtrycket, som dock är lägre än tidigare månader.

Inflödet till ränteprodukter var stort i augusti. Totalt letade sig 22 procent av kapitalet hit. Ränteprodukter har under året haft ett stabilt nettoinflöde.

Klart populärast var investeringar i korta amerikanska räntepapper med löptider under två år. De anses vara minst räntekänsliga för fortsatt amerikanska räntehöjningar. Investerarna såg ett nyvaknande intresse i företagsräntefonder med hög risk, så kallade High Yield. Det var andra månaden i rad med stora nettoinflöden. Det är en stor kontrast till första halvåret i år då det var stora nettoutflöden.

Guld har för den tredje månaden i rad nettoutflöden. Det verkar som investerarnas fortsatt höga riskaptit minskat intresset för guld som normalt sätt brukar vara en trygg tillflyktsort vid oroliga tider.

Totalt uppskattar Blackrock att det investerade kapitalet i börshandlade produkter globalt uppgår till svindlande 47 000 miljarder kronor, vilket är en ökning med drygt 9 procent sedan årsskiftet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -