Fondvinnarna på H&M-rallyt

Fonder Det finns några tydliga vinnare efter dagens kursrally i klädjätten Hennes & Mauritz. Placera har listat de tio fonder som överviktat klädbolaget mest i sina portföljer.

H&M har lyft med drygt 12 procent på Stockholmsbörsen sedan börsens öppning. Klädbolagets försäljningssiffror som presenterades på morgonen var klart bättre än marknadens förväntningar, samt skriverier om ett upköp av huvudägaren Stefan Persson.

Före måndagens försäljningssiffror vägde H&M:s B-aktie 3,2 procent av Stockholmsbörsens index som inkluderar alla noterade bolag. Vikten ökar till 4,3 procent när man ser på det index som innehåller de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. H&M var länge Stockholmsbörsens största bolag men återfinns först nu på plats 12 bland de stora drakarna, senast omsprunget av nykomlingen i index Hexagon.

Det finns många aktiva fondförvaltare som länge hoppats på en vändning i aktien. De har överviktat H&M, alltså har ett större innehav i fonden än bolagets värde på Stockholmsbörsen och i index.

Mest överviktad i H&M aktien är hos nordens största bank Nordea. De har överviktat bolaget i fem olika fonder. Fonden Nordea Swedish Stars som i huvudsak placerar i verkstadsbolag och handelsbolag har fonden som näst största innehav efter Volvo. H&M väger knappt 7 procent i fonden.

Näst störst övervikt hittar vi hos storfonden Nordea Alfa, som är en gammal allemansfond. Fonden förvaltar knappt 20 miljarder kronor. Även här hittar vi H&M-aktien som näst största innehav efter Volvo, på drygt 6,5 procent.

Ett av Sveriges äldsta fondbolag Aktie-Ansvar har stor övervikt i H&M och placerar sig trea på listan. Aktie-Ansvar Sverige har en koncentrerad portfölj på 25 innehav. H&M-aktien är fondens tredje största innehav efter storbankerna Nordea och SEB. Totalt väger aktien 6,5 procent i fonden.

Även Lannebo fonder har haft en stor tilltro på H&M-aktien. Lannebo är en mycket aktiv förvaltare som har en tydlig investeringsfilosofi om att ha en koncentrerad portfölj med få bolag och ta stora bett i de bolag de verkligen tror på. Det är uppenbarligen något som betalat sig idag.

H&M hör till de absolut största innehaven i tre av fondbolagets fonder. Den fond som tagit största bettet i H&M är Lannebos Sverige Plus. Där utgör aktien 6,3 procent av fondens värde. H&M är fondens näst största innehav efter investmentbolaget Investor. Vi hittar H&M i Lannebo Utdelningsfond och Lannebo Sverige.

Högre upp på listan hittar vi Liv & pensionsbolaget Movestic och deras Sverigefond som gillar H&M. Intressant att notera är att Lannebo Fonder sköter förvaltningen av fonden.

Den som investerat i en passivt förvaltad indexfond kommer också att vara vinnare efter dagens kursrally. Utfallet beror dock på vilket index fonden följer. De indexfonder som följer det smala SIX30-indexet där bolaget väger tyngst får den största uppgången.

Men som vanligt finns det inte bara vinnare. De fonder som är underviktade är ju relativa förlorare. Men de största förlorarna hittar vi bland hedgefonder som har blankat H&M-aktien.

Marshall Wace har den största blankningen på drygt 14 miljoner aktier till ett värde på drygt 2 miljarder kronor. Det Texas-baserade hedgefondsbolaget Maverick Capital återfinns på en andra plats. De har blankat drygt 11,4 miljoner aktier i H&M.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 31 augusti och fondbolagens senaste månadsrapporter.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -