Sämre september, men starka USA-aktier

Utblick Precis som för Stockholmsbörsen i sin helhet var utvecklingen sämre för Placeras lista med köpvärda aktier under första halvan av september.

Storbolagsindex (OMXS30) stod som högst i samband med månadsskiftet, vilket gör den korta mätperioden extra ogynnsam. Under de två veckor som passerat har indexet backat 3 procent.

Surast i vårt urval var Autoliv, som tappat gnistan efter att Veoneer avknoppats. På egna ben har Veoneer dock fortsatt att stiga i värde. Kursfallet i Autoliv efter uppdelningen uppgår nu till 18 procent.

Marknadens känslor för Autoliv har verkligen frusit till is, känslor som känns igen från Europas fordonssektor i stort. Kollegan Per Ericson har tittat närmare på bolaget och enligt hans analys är Autoliv köpvärd på dessa nivåer.

analytikernas konsensus är Autoliv en billig marknadsledare inom passiv fordonssäkerhet på p/e 8. Men efter en lång högkonjunktur är analytikerna inte sällan för positiva, vilket är en liten oro.

Samma magknip gäller Volvo, som också har problem att locka investerarna att köpa högre, trots en relativt låg prislapp.

Betydligt hetare är placerafavoriten Nibe som fortsatt sin resa uppåt. Återigen handlas aktien på nya rekordnivåer. Bolagets erbjudande ligger rätt i tiden och långsiktigt är aktien fortfarande en bra placering. Men värderingen är nu den högsta i tioårsperioden efter finanskrisen.

På årets estimat från SME Direkt tickar Nibes p/e-talet upp till 27,4. P/s-multipeln 2,7 över rullande tolv månader är nu lika hög som vid toppnoteringarna månaderna innan finanskrisen blommade ut.

Därför finns det ett och annat att oroa sig för om man placerat enligt vår lista med köpvärda aktier. Å, andra sidan har Nibe överträffat analytikerna många gånger tidigare.

Med hjälp av exemplen ovan går det att leda i bevis att det trots höstens snabba antågande råder högsommar på finansmarknaden.

Mer konjunkturkänsliga bolag som Volvo värderas lågt – eftersom analytikerna är entusiastiska. Och lite heta tillväxtbolag som Nibe värderas, trots bra resultat, högre än tidigare eftersom det skett en multipelexpansion.

Mest lyckosamt på svenska börsen under det senaste trettio dagarna var investeringar i olja & gas. Sektorn har på Stockholmsbörsen stigit med 7,3 procent. Lundin Petroleum utmärker sig, aktien har stigit 67 procent i år och till en ny rekordnivå.

Även bank-, fastighets- och telekominvesteringar har överträffat börssnittet senaste månaden. Bankaktierna i Stockholm går emot strömmen i Europa.

Resultaten av årets investeringar spretar och blandar vi in utländska aktiemarknader i ekvationen blir skillnaden ännu större mellan lyckade och kraschade placeringar.

Bara genom att köpa aktier noterade i dollar har svenska investerare fått 13 procents tillbaka på inväxlade kronor. Digitaliseringstrenden eldar på och mina favoriter, Salesforce, Service now, Adobe och Apple har alla fyra har stigit till nya rekordnivåer.

Apple lyfte efter veckans lanseringsevent. Den nya toppmodellen av Iphone väntas få en prislapp på 18 000 kronor. Ett stort fokus på Apple Watch, hälso-appar och personlig säkerhet var i linje med analytikernas förväntningar. Och det är här som Apple ska slå mynt framåt.

Heta Listan går det att läsa om fler starka amerikanska teknikaktier.

Investerare som sökt sig längre ut på riskskalan och investerat i tillväxtmarknader har fått gå på pumpen. Höstens skräckexempel är Turkiet vars valuta och börs klappat ihop.

Trots valutarisken kopplad till att investera utanför Sverige vill jag skicka med det som ett råd inför hösten. Våga köp bolag som inte är svenska. Förutom trista kostnader för valutaväxlingar är det varken dyrt eller svårt och smörgåsbordet blir så mycket större. Valutarisken kan också vara en möjlighet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -