En tung dag för Riksbanken

Makrokommentar Ännu en gång landade den svenska inflationen under Riksbankens prognoser. KPIF-inflationen ligger dock fortsatt över inflationsmålet vilket kan användas för att motivera en räntehöjning i inledningen av 2019.

Det blev ännu en tung dag för Riksbanken när SCB på fredagen publicerade det svenska inflationsutfallet för augusti. Visserligen låg KPIF-inflationen (KPI exklusive ränteförändringar) kvar över Riksbankens inflationsmål på 2 procent. Augustiutfallet landade på 2,2 procent vilket ändå var en bit under Riksbankens egen prognos på 2,3 procent. Det var ändå en avvikelse som Riksbanken hade kunnat leva med.

Värre för banken var att inflationen exklusive energipriser sjönk ytterligare och den här gången landade på mycket låga 1,2 procent och därmed fortsätter på den negativa trenden. Eftersom banken sedan några möten tillbaka valt att betona just den här inflationen som ett viktigt mått på det underliggande inflationstrycket i svensk ekonomi har de än en gång, mer eller mindre, lyckats måla in sig själva i ett hörn.

En liten ljuspunkt i fredagens inflationsrapport var att tjänstepriserna studsade upp efter några svaga månader, vilket väcker förhoppningar om att inflationstrycket trots allt kommer att stiga när vi rör oss närmare 2019.

Med en KPIF-inflation som fortsätter att ligga över inflationsmålet, och dessutom en svag krona, tycker vi på Placera att det trots allt finns förutsättningar för Riksbanken att motivera en räntehöjning i december eller februari. Något som dom själva indikerade i samband med det senaste penningpolitiska beslutet i inledningen av september. Nu lutar det dock åt att en eventuell räntehöjning kommer först i februari.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -