Börsen på plus, Intrum i topp

Börsen Stockholmsbörsen höll sig vid förhållandevis gott mod under fredagen för att noteras något upp tidig eftermiddag. Liknande tongångar fanns på ledande börser i Europa.

Under veckan som gått har OMXS30 rört sig sidledes i små rörelser. Visst hopp om nya samtal i den låsta handelsstriden mellan USA och Kina bidrog till ett någorlunda positivt börsklimat under fredagen.

Vid 13.40-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,2 procent till nivån 1.625. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 4,0 miljarder kronor.

Bland OMXS30-bolagen steg industri- och råvarubolag. Låskoncernen Assa Abloy avancerade mest, med 1,9 procent. SSAB ökade med 1,7 procent. Tidigare problem med en masugn för SSAB uppges vara åtgärdat och uppstartsprocessen i gång.

Banker utvecklades trögare och hade därmed en dämpande effekt på OMXS30. Svensk inflationsdata kom in lägre än väntat, vilket åtföljdes av en försvagning av kronan. SHB sjönk mest med en nedgång på 0,7 procent.

I övrigt tappade medicinteknikbolaget Getinge mest med 2,3 procent. Aktien har gått starkt under period, upp över 30 procent på tre månader men är fortsatt ned nära 10 procent sedan årsskiftet.

Bland storbolagen steg kredithanteringsbolaget Intrum med drygt 11 procent. Den finländska finanskoncernen Sampo har dykt upp i ägarlistan med ett innehav på över 5 procent. Intrum är det näst mest blankade bolaget på Stockholmsbörsen enligt ägartjänsten Holdings.

Även bussoperatören Nobina var upp med drygt 7 procent. En höjd rekommendation av Danske Bank till köp satte fart på aktien. Högre förväntad tillväxt drivet av en mognare kontraktsportfölj i Sverige och en kommande kapitalmarknadsdag nämns som kursdrivare av Danske Bank i en analys.

Åt motsatt håll gick fordonsunderleverantören Concentric som backade nära 4 procent. Bolaget har tappat en storkund, vilket väntas påverka omsättningen med runt 10 procent under nästa år.

De stora tillverkarna vill minska risken i leveranskedjorna och ha flera leverantörer sade vd i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Rejält ned var det för teknikbolaget Invuo som rasade med 16 procent. Bolaget, som har finansiella problem, hette tidigare Seamless och utvecklar mobila betaltjänster.

Utanför Stockholmsbörsen steg fintechbolaget Cinnober, som utvecklar börs- och clearingsystem, efter att konkurrenten Nasdaq lagt ett bud på 75 kronor vilket motsvarar en premie om 22 procent jämfört med torsdagens stängningskurs. På fredagen steg aktien med 29 procent till 79:30 kronor.

Styrelsen i Cinnober har rekommenderat aktieägarna att acceptera budet. Dock har en ägargrupp med 11 procent sagt till Nyhetsbyrån Direkt att den inte kommer att acceptera budet.

I en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt sade även Cinnobers styrelseordförande och storägare Nils-Robert Persson att bolaget kommer att titta på om det finns andra alternativ.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 14 september

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -