Ägde 25 procent av Norges elkonsumtion -tvångssåld av Nasdaq

Börs En stor aktör på råvarubörsen Nasdaq Nordic Commodities-marknaden har överskridit marginalreglerna och portföljen har tvångssålts. Förlusten uppgår till 100 miljoner euro.

Eltradern Einar Aas ägde elkontrakt motsvarande en fjärdedel av Norges årliga elförbrukning. Han satsade på en fortsatt torr höst, men då kom regnet, skriver DN.no. 

”I onsdags försatte vi en medlem på råvarumarknaden i Norge på obestånd”, säger David Augustsson presstalesman på Nasdaq till Placera.

Enligt uppgifter till norska Dagens Näringsliv rör det sig om eltradern Einar Aas som lidit enorma förluster. För två år sedan hade Einar Aas den högsta inkomsten av tjänst i hela Norge.

Förlusterna uppstod efter stora prisförändringar under måndagen. Nasdaq vill inte gå in på vilken typ av position det var som orsakade förlusten utan konstaterar bara att ”det var en olycklig utveckling av priset i förhållande till positionen.”

Prisutvecklingen var så olycklig att Nasdaq tvingades tvångssälja hela portföljen. Tvångsförsäljningen renderade i en förlust på cirka 100 miljoner euro. Det är första gången sedan 2011 som clearinghuset Nasdaq tvingas till detta.

Hur det är möjligt att man kan ta den här sortens stora positioner?
”Det kan jag inte gå in på, men vi har en riskhanteringsprocess. Just nu är det lite för tidigt att spekulera i om vad det är som kan ha gått fel här.”

”Det här händer väldigt sällan. Totalt sett är det trettonde gången det händer oss.”

Förlusten på 100 miljoner euro kommer att täckas upp en fonderna Commodity Member Default fund och Nasdaq Junior Capital som är avsedda just för detta ändamål.

Dagens Näringsliv skriver att Einar Aas som under flera år varit Norges största skattebetalare och att han nu förmodligen kommer att sättas i personlig konkurs efter förlusten.

Bakom kraschen ligger att det den 10 september var extremt stora prisförändringar på den nordiska och tyska elmarknaderna.

”Mandag 10. september var det ekstraordinære prisendringer i det nordiske og tyske kraftmarkedet. Jeg har hatt for stor posisjon i forhold til likviditeten i markedet og i løpet av mandagen ble de siste 350 millionene av mine frie likvide midler overført. Dette var ikke tilstrekkelig til å dekke tapet og tirsdag ble jeg derfor satt under administrasjon av Nasdaq- børsen”, uttalar sig Einar Aas enligt DN.no.

"Onsdag kveld ble hele min portefølje tvangssolgt av Nasdaq, dette medførte et svært stort personlig tap. Følgen av dette er akkord eller personlig konkurs".

2016 uppgick Einas Aas förmögenhet till 2,1 miljarder norska kronor. Pengarna tjänade han på att spekulera på elmarknaden.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -