Är tandabonnemang lönsamt?

Privatekonomi: Många människor i Sverige avstår från att gå till tandläkaren för att de tycker att det är för dyrt. Samtidigt lockas allt fler istället av att teckna ett frisktandvårdsabonnemang. Men lönar det sig?

För att undvika stora plötsliga kostnader lockar Folktandvården patienter med abonnemangstandvård som är riktat till alla som är 25 år eller äldre. Det går ut på att du ingår ett avtal med Folktandvården om att få tandvård till ett fast pris under tre år.

Istället för att betala en engångssumma om du får problem med dina tänder, får du betala in ett lägre belopp varje månad till Folktandvården. Sedan har du ett all-inclusive abonnemang som ger dig rätt till all tandvård du behöver under perioden. Det som inte ingår är exempelvis tandreglering och estetiska ingrepp som inte anses som nödvändiga.

Det hela inleds med en genomgång av en tandläkare som bedömer din tandstatus, och sedan bestäms hur mycket du behöver betala varje månad. Innan du får gå med i frisktandvården måste du åtgärda alla eventuella fel enligt ordinarie pris, vilket gör att risken för att behöva laga något mer under de kommande tre åren blir lägre.

Ju bättre tänder du har, desto lägre blir din avgift. Det finns totalt tio olika riskklasser, där månadskostnaden ligger på som lägst 29 kronor, och som högst 700 kronor, inklusive det allmänna tandvårdsbidraget, det vill säga 8 400 kronor per år, om du har riktigt dålig tandhälsa.

”Vi skulle gärna vilja teckna avtal med fler patienter i högre riskklasser men eftersom avtalskostnaden för frisktandvård i dagsläget inte får räknas in under högkostnadsskyddet i den statliga tandvårdsförsäkringen kan det vara tveksamt ur ekonomisk synpunkt för de patientgrupperna”, säger Terje Frennefalk, strategisk projektledare på Folktandvården.

Omkring 770 000 svenskar har idag har ett abonnemangsavtal hos Folktandvården som har siktet inställt på att ha en miljon abonnenter år 2022.  Det är främst yngre som tecknar avtalet. Ungefär en tredjedel av alla abonnenter är under 30 år.

Källa: Folktandvården

Om du är under 30 år utan fristandsvårdsabonnemang och hör till en låg riskgrupp som sällan får hål får du betala 224 kronor för rutinundersökningen efter tandvårdsbidraget enligt ordinarie taxa. Utslaget per månad blir det knappt 19 kronor. Det kan jämföras med det lägsta abonnemanget för frisktandvård som ligger på 29 kronor per månad.

Många gånger misstas frisktandvården för en försäkring, men det finns flera skillnader. Lisa Halvorsen, jurist på Konsumenternas förklarar att en grundläggande skillnad är att i försäkringen betalar man en premie och sedan får man ersättning om man blir tvungen att utföra någon av de behandlingar som försäkringen omfattar med ett fast belopp.

”I avtalet om frisktandvård betalar man en månatlig kostnad och sedan är de behandlingar som ingår i avtalet kostnadsfria. En annan skillnad är att försäkringsavtalet är ett år och frisktandvårdsavtalet är tre år”.

Dessutom ställer frisktandvården vissa krav på patienten, exempelvis att denne förbinder sig att ta hand om sina tänder och följa ett visst program.

”Avtalet om frisktandvård via Folktandvården är således inte en försäkring utan ett avtal om tandvård till ett riskrelaterat fast pris med en avtalstid”, konstaterar hon.

Faktum är att det i princip inte existerar några tandvårdsförsäkringar i Sverige längre. I vissa sjuk- och olycksfallsförsäkringar finns det ersättning för tandskada vid olycksfallsskador, men inte för sjukdom.

Undantaget är också skador till följd av tuggning och bitning. Ofta är ersättningen begränsad till tre - fem år efter skadehändelsen.

”Att inte alla typer av tandskador ersätts är antagligen därför att försäkringsbolagen har bedömt risken för skada och kostnaderna för dessa som för höga i dessa produkter. Premien skulle helt enkelt bli för hög”, säger Lisa Halvorsen.

Placeras rundringning till försäkringsbolagen visar att så är fallet. Privata tandvårdsförsäkringar är ofta förknippade med flera utmaningar för försäkringsbolagen.

”Vi har gjort bedömningen att privata tandvårdsförsäkringar skulle innebära en allt för stor osäkerhet och kostnad för vårt försäkringskollektiv, det vill säga alla de människor som har sina försäkringar hos oss”, säger Joseph Borenstein, presschef på Trygg Hansa.

Placera kan bara hitta en enda renodlad tandvårdsförsäkring och den finns hos Allra, pensionsbolaget som i början av 2017 avslöjades med att ha lurat pensionssparare på flera miljoner kronor.

Pensionsbolagets fondkapital på 16 miljarder kronor flyttades till Ålandsbanken förra året, och idag satsar Allra enbart på personförsäkringar.

Men Allra har inte bara hamnat i blåsväder när det gäller sina pensionsfonder, även inom försäkringsområdet har bolaget fått in ett antal anmälningar mot sig när det gäller allt från oskäliga avtalsvillkor, vilseledande marknadsföring, till negativ avtalsbindning. Senast nu i september, enligt uppgifter från Konsumentverket.

Det enda seriösa alternativet som finns är med andra ord ett frisktandvårdsabonnemang hos Folktandvården.

Friskvårdstandvården kan vara ett bra sätt att försäkra sig mot oväntade kostnader genom att betalningen portioneras ut. Dessutom är det incitament att gå till tandläkaren och göra rutinundersökningar regelbundet.

Men det finns andra billigare sätt. Ett alternativ är att du själv sätter undan pengar till din tandvård på exempelvis ett sparkonto. Då har du även kvar pengarna om du inte behöver laga dina tänder.

Dessutom finns det tandvårdsstöd att ta del av. Trots att det statliga tandvårdsstödet var den ersättning från Försäkringskassan som betalades ut till flest personer under förra året, så används det bara av hälften av alla som har rätt till det.

Källa: Försäkringskassan. Antal personer som fått olika typer av ersättningar under 2017.

Tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd

Du får ett nytt tandvårdsbidrag den 1 juli varje år. Det går att spara bidraget från ett år till ett annat och använda två bidrag under ett år, samtidigt eller vid två olika tillfällen.

Men du kan aldrig ha mer än två bidrag samtidigt. Har du två bidrag den 1 juli ett år försvinner ett av dem och ersätts med ett nytt.

Det allmänna tandvårdsbidraget höjdes nyligen till 600 kronor per år för personer mellan 23 och 29 år, 300 kronor för alla mellan 30 och 64 år och 600 kronor för personer som fyllt 65 år. Den som är under 23 år betalar ingenting för tandvård i Sverige.

Samtidigt som tandvårdsbidraget höjdes, steg priserna för tandvård med mer än de gjort på sju år. I snitt blev priserna för allmäntandvård 3,11 procent dyrare.

En basundersökning hos tandläkaren kostar idag 824 kronor vilket innebär att de 600 kronorna som yngre personer och pensionärer får per år täcker större delen av rutinundersökningen. Men om det visar sig att exempelvis en eller flera tänder behöver behandlas kan kostnaden snabbt skjuta i höjden.

En rotfyllning kostar exempelvis knappt 3 600 kronor och en tandstödd krona 5 700 kronor.

Vid 3 000 kronor går dock högkostnadsskyddet in, och det ger dig rätt till ersättning för en del av tandvårdskostnaderna. Mellan 3000 kronor och 15 000 kronor får du tillbaka hälften av kostnaderna från Försäkringskassan. Och från 15 000 kronor är ersättningen 85 procent.

Exempel 1. Lena har ingen frisktandvård. Hon är 37 år och går till tandläkaren och gör en rutinbehandling. För den får hon betala 824 kronor- 300 kronor i tandvårdsbidrag = 500 kronor.

Sedan visar det sig att Lena behöver en behandling för totalt 20 000 kronor. Lena får då betala 3 000 kronor. Men för kostnaden mellan 3 000 och 15 000 får Lena 50 procent i ersättning och därför får hon bara betala 6 000 kronor. För kostnaden som överstiger 15 000 får Lena 85 procent i ersättning och betalar alltså 15 procent själv, det vill säga 750 kronor.

Totalt får Lena betala, 500 kronor för undersökningen och 9 750 kronor för behandlingen. Totalt 10 250 kronor. Knappt hälften av det ursprungliga beloppet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -