Simma lugnt med Heta Listan

Heta Listan Ta tillbaka Alfa laval trots att den slog i stop loss. Veckans nya kandidat är en svängig norsk matvaruproducent.

De amerikanska satsningar fortsätter att bära frukt. Det ser ut som vi hamnat i ett stim med fina resultat över hela linjen

Red Hat har brutit upp över tidigare motståndsnivåer, vilket bör vara ett styrketecken. Här ovan finns ett gap att täcka upp till kursnivån 165 dollar. Square och American Express har båda stigit till nya rekordnivåer.

Förra veckans svenska kandidat Alfa Laval blev däremot mindre lyckad. Det tog inte många dagar mellan att aktien nått vår triggerkurs och innan stop loss-nivån istället slogs i. Det innebär en förlust på 3,9 procent.

Men skam den som ger sig. Plocka upp Alfa Laval igen på 236,00 kronor, så får vi se om det ger bättre lycka denna gång. Trenden är fortsatt stigande och affärsförslaget intakt.

Nu till veckans nya kandidat:

Leröy Seafood

Trigger 67,00 norska kronor. Stop loss 63,50 norska kronor.

De norska laxbolagen har varit svängiga placeringar senaste åren, vilket delvis beror på att priset på lax varierat ganska kraftigt. Som grupp har bolagen letat sig upp mot nya högre kursnivåer. Och det korrelerar med laxpriset.

Oslobörsens Seafood Index, som består av tolv bolag, befinner sig i en stigande trend.

Mycket talar för att den odlade laxen även i framtiden kommer vara en bra affär för dessa bolag. Fisk är både nyttigare för kroppen och kan produceras med lägre miljöpåverkan än nötkött. Och än så länge är priset på många laxprodukter lägre än för hyggligt nötkött.

Ytterligare en anledning till den volatila utvecklingen i laxsektorn är risken för sjukdomar i odlingarna. Tidigare år har laxlusen varit ett stort bekymmer. Tvingas odlarna till nödslakt på fisken kan det ta flera år för beståndet att återhämta sig.

Av de tolv bolag i Seafood Index fastnade Leröy Seafood i vårt nät. Bolaget har en historia som daterar tillbaka till sluttampen på 1800-talet. Ungefär 3 800 anställda producerar fisk motsvarande fem miljoner måltider årligen.

Bolaget hanterar hela värdekedjan, från odling och fiske till slakt, förpackning och försäljning under eget varumärke. Laxodlingen är koncentrerad till tre kluster längs den norska kusten.

På rådande prognoser handlas Leröy till p/e 11 på 2019-års resultat. Och väntas då ge en direktavkastning på närmare 4 procent. Nästa år förväntas en vinstökning på 17 procent.

Detta är ett tämligen volatilt affärsförslag så ta det försiktigt. Köp aktien om den stiger över 67,00 norska kronor, sätt stopp vid 63,50 norska kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -