På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

En milstolpe för PPM-spararna

Pension Snart kommer en betydligt större andel fonder med bättre kvalitet att få samsas på PPM:s nya fondtorg som räknas rymma 1300 miljarder kronor.

Skräpfonderna rensas bort och tröskeln för att få delta på fondtorget höjs. Man skulle kunna likna det nya fondtorget som en gated community där oseriösa aktörer inte kan ta sig in.

”Alla befintliga fonder på PPM:s nuvarande fondtorg blir uppsagda, sedan ska nyanställningar göras”, säger Mikael Nyman, chefredaktör på tidningen Pensionsnyheterna.

Mikael Nyman

Nya och gamla fondförvaltare som vill vara med på det nya fondtorget måste ansöka hos Pensionsmyndigheten och då ingå i ett nytt fondavtal. I avtalet ställs fondförvaltare inför nya tuffa krav för att få delta på Premiepensionens fondtorg

”Bra välskötta fondbolag kommer inte att ha några stora problem att klara av de nya kraven”, säger Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondtorgsavdelning, vid Pensionsnyheternas seminarie Terminstart Pension.

Men samtidigt stängs dörren för små välskötta bolag. Det framgår av Pensionsmyndighetens nya fondavtal som offentliggjordes av Pensionsmyndigheten under onsdagen. Det nya fondavtalet kommer att gälla för alla fondbolag som vill finnas med på PPM:s fondtorg.

En av de mest kritiserade åtgärderna för att skydda spararna och som ingår i fondavtalet är storlekskravet på minst 500 miljoner i förvaltat kapital, något som alltså kommer att drabba små och medelstora fondbolag hårt.

En av de viktigaste punkterna i det nya fondavtalet handlar om provisionsförbudet, en tydlig fördel för PPM-spararna. På det nya fondtorget får det inte förekomma någon form av provision kopplad till fonderna inom PPM.

Ett lite mer svårbedömt krav handlar om god sed på PPM-torget, så att inte PPM- spararnas intressen och förtroende skadas. Det handlar exempelvis om att fonder som investerar i andra fonder, till exempel fond-i-fonder, arbetar för spararnas bästa. PPM kommer att säkerställa att det inte finns några intressekonflikter.

”Det blir tryggare för spararna på det nya fondtorget med tydligare regler kring god sed och lämplighet. Är vår bedömning att förtroendet är borta för en fond så får den inte vara kvar”, säger Erik Fransson.

 Erik Fransson

En punkt i det nya fondavtalet som kan exkludera vissa fondbolag är kravet på arbete med hållbarhetsfrågor, alternativt tvinga fondbolag som vill finnas med på det nya fondtorget att börja arbeta med hållbarhetsfrågor. Vidare så ska Pensionsmyndigheten göra det lättare att hitta hållbara fonder.

”Vårt arbete för att hålla god kvalitet fortsätter trots de här förändringarna. Bara för att fondutbudet minskar så kommer det ändå att finnas exempelvis 50 globala fonder att välja mellan, det är svårnavigerat får spararna, och ställer ännu högre krav på kvaliteten. Vi hoppas på att avgifterna också kommer att minska ytterligare”, säger Erik Fransson.

Pensionssparare behöver inte göra något just nu, med anledning av det nya fondavtalet, det är först 2019 som det kan det bli aktuellt med fondbyten i de fall fonder försvinner på grund av de nya kraven.

Några av de nya kraven på fondförvaltare från 1 november 2018:

Minst 500 miljoner kronor i kapital utanför premiepensionen.

Förvaltaren ska följa god sed på premiepensionsområdet.

Tre års verksamhetshistorik för fondförvaltaren.

Pensionsmyndigheten tar ut avgifter som täcker kostnader för handläggning av ansökningar och granskning.

Fondförvaltarens ska agera utifrån pensionsspararnas bästa intresse.

Minimikrav på hållbarhetsarbete.

Ett fondavtal per fond istället för samarbetsavtal med bolag som förvaltar flera fonder.

Källa: Pensionsmyndigheten

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -