Två tekniskt köpvärda aktier

Teknisk analys Investtechs tekniska analys har hittat två aktier med köpsignaler och en som får rekommendationen sälj.

OMX Stockholm PI är tillbaka i den närmast horisontella trendkanalen på medellång sikt. Potentiellt motstånd finns nu vid taket i trendkanalen samt vid kurstopparna på 600 och 603 punkter.

Kursen återfinns strax över stödet vid 595 punkter. Härifrån och ned till cirka 585 punkter kombineras kursbottnar med relativt hög handelsvolym. Bottnarna utgör potentiella stöd som antyder att antalet köpare ökar märkbart på dessa nivåer vilket kan trigga rekyler uppåt.

Men det svaga volymmönstret, där den senaste tidens nedgångsdagar skett under relativt hög volym, är en osäkerhetsfaktor som medför att vi i första hand bedömer att stöden har potential att bromsa nedgångstakten.

Investtechs kortsiktiga hausse-index (optimismindex) indikerar att det är jämvikt av optimister på både kort- och lång sikt.

Köpandelen bland insynspersoner har minskat på kort sikt. Från cirka 80 procent på veckobasis till drygt 60 procent. Fortfarande är köpandelen hög, men nedgången kan vara en signal om ökad osäkerhet i hur dessa personer bedömer utsikterna på börsen.

Indexet är tekniskt neutralt på medellång sikt.

Saniona visar ingen tydlig trend på medellång sikt, men på kort sikt har kursen brutit en närmast horisontell trendkanal uppåt. Det indikerar ett positivt skifte bland investerare och att det nu är optimister som driver kursen. Även högt RSI och positiv volymbalans i indikerar ökande optimism på kort sikt. Enligt Investtechs statistik har aktier med dessa egenskaper i genomsnitt levererat meravkastning mot börssnittet på tre månaders sikt.

Investtechs rekommendation: Köp.

Tobii AB ligger i en fallande trendkanal på medellång sikt vilket isolerat signalerar fortsatt svag kursutveckling enligt Investtechs statistik. Ett positivt trendomslag har dock identifierats av Investtechs algoritmer på kort sikt. Under fredagen passerades motståndet från toppen vid cirka 43,50 kronor vilket är en köpsignal.

Hög volym i samband med uppgången och högt RSI-värde stärker signalen och indikerar bland annat att momentum i aktien är starkt just nu.

Investtechs rekommendation: Köp.

Ahlsell AB har brutit ned genom golvet i en stigande trendkanal på medellång sikt. Det indikerar i första skedet en svagare stigningstakt, eller inledningen av en mer horisontell utveckling. Kursen har också brutit golvet i två rektangelformationer. Detta ger statistiskt svaga utsikter för kursuppgång.

Samtidigt har aktien stöd från flera kursbottnar ned till cirka 48,40. Här kan det finnas köpare. På dagens marknad finns det emellertid aktier med bättre förutsättningar för kursuppgång.

Investtechs rekommendation: Svagt sälj.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -