Överdrivna politiska risker?

Krönika I valtider som dessa så kan man fråga sig hur politisk turbulens kan påverka börsen och bolagens vinstutveckling över tid. Det korta svaret är: i princip inte alls.

Häromdagen fick jag en fråga från en läsare, Nicklas, som undrade om man ska vikta om sin portfölj från småbolag med svensk fokus mot mer stora och internationella bolag om det svenska riksdagsvalet renderar i politiskt kaos och osäkerhet?

Det är en berättigad fråga givet förutsättningarna och all den osäkerhet som finns kring regeringsbildningen och det parlamentariska läget. En hel del olika politiska konstellationer är tänkbara och möjliga, om än att det kräver att vissa partier och ledare tvingas göra avsteg mot det de sagt om exempelvis samarbete/dialog med SD eller blocköverskridande överenskommelser. 

Låt oss till att börja med hoppas att politikerna tar sitt fulla ansvar och ser till att lösa eventuella frågetecken på ett bra sätt. Men ärligt talat så tror jag inte man behöver bekymra sig särskilt mycket när det gäller de politiska riskerna. På kort sikt så kan politisk oro såklart påverka börsen då riskaptiten bland investerare kan påverkas, men över tid så brukar politiken inte ge ett bestående avtryck på aktiemarknaden, oavsett om det är i Sverige eller i USA. Det illustreras inte minst genom det amerikanska exemplet med Donald Trump. Tvärtom så är företagsledare generellt väldigt duktiga på att anpassa sig till nya direktiv och regelverk och en duktig ledning ska kunna anpassa verksamheten efter lokala förutsättningar, oavsett storlek på bolaget.

Så svaret på Nicklas fråga blir att man nog inte behöver oroa sig alldeles för mycket när det gäller politisk turbulens. Det är sällan politiken är lugn och sansad, det hör liksom till naturen att det finns olika åsikter och tankar samt ideologier som skiljer sig åt väsentligt från varandra. Konstigt vore det annars. Men i grund och botten så vill alla regeringar att ekonomin i landet ska rulla på bra, för det är då man får nöjda medborgare och kan avsätta resurser till välfärd och ökat välstånd.

Det är även då förtroendet för landets makthavare stärks. Det är ingen som medvetet vill sätta käppar i hjulet för landets ekonomiska utveckling. Många uttalanden och det höga tonläget man ser på förhand inför ett val brukar resultera i en mer sansad ton i efterhand där mycket av efterspelet istället handlar om förhandlingar och överenskommelser med motståndarna. 

Och visst är det även så att småbolagen på Stockholmsbörsen har en tung exponering mot hemmamarknaden Sverige. Det gäller egentligen alla småbolag, inte bara svenska. Det är en risk som är konkret men som samtidigt är ytterst svår att kvantifiera. Varje bransch har sina unika egenskaper precis som varje land har sina unika egenskaper.

Och bolag som verkar på en enda marknad blir givetvis mer sårbara när hemmamarknaden försämras. Av den anledningen är det därför bra med att diversifiera portföljen så att man har en mix av branscher representerade samt olika storleksklasser på bolagen då dessa i sin tur kan ge diversifiering i form av geografisk spridning.

En portfölj som enbart består av småbolag som har tung sverigeexponering blir såklart mer volatil än att ha en bredare portfölj med lite större bolag som i sin tur har verksamheter på många olika kontinenter. Man ska aldrig lägga alla ägg i samma korg, en klyscha men väldigt viktigt i praktiken.

Men samtidigt så ska man inte heller glömma bort att småbolag erbjuder en fin potential om och när man expanderar utomlands. Det finns väldigt många exempel på bolag som kunnat växa utomlands på ett föredömligt sätt, som till exempel många verkstadsbolag, spelbolag och en del IT-konsulter.

Den avkastning man kan få som aktieägare i samband med en lyckosam utlandsexpansion där man även breddar den adresserbara marknaden för bolagets tjänster och produkter kan bli riktigt fin. En komponent som faktiskt kan saknas bland många av de större bolagen som redan finns utspridda över hela världen.

Samtidigt så finns givetvis skräckexempel, som exempelvis Clas Ohlsons resa i UK eller Bilia och Mekonomens respektive danska äventyr. När det kommer till just utlandsetablering så tror jag mycket på bolag som inte binder särskilt mycket kapital. Fysiska butiker som H&M och Clas Ohlson till exempel binder rätt mycket kapital i form av hyror, personal, lager osv och det ställer höga krav på att det ska gå bra snabbt för att nå ”break-even”.

Men programvarubolag eller spelbolag som i princip har kvar majoriteten av kostnadsmassan hemmavid och satsar på att gå in på nya marknader har ju helt andra förutsättningar att nå lönsamhet på nya marknader.

Det är mycket enklare att sätta upp ett kontor av IT-konsulter i Tyskland än att etablera en Clas Ohlson butik eller sätta upp en produktionsanläggning. Personligen tittar jag därför väldigt mycket på vad det är för verksamhet och hur kapitalbindningen ser ut när det kommer till expansionspotential utomlands. Samtidigt som man, som alltid, måste göra analysen kring affärsidéns bärighet och attraktionsnivå och ett par andra beståndsfaktorer som ingår i den traditionella fundamentala aktieanalysen.

För att sammanfatta så tror jag inte man ska överskatta politikens påverkan på börsutvecklingen över tid, särskilt inte för en öppen och liten ekonomi som Sverige med en stor exportindustri. Visst kan riskaptiten påverkas och det i sig kan leda till att man söker sig till tryggare investeringar än börsen, men historiskt sett så är börsutvecklingen tätt förknippad med bolagens vinstutveckling och eventuella nedställ för börsen efter politisk turbulens kan därför i sig skapa fina köplägen om man är långsiktig. Och småbolag erbjuder bäst potential jämfört med stora multinationella bolag, om än att risken också får betraktas som högre generellt sett.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -