Bostadsbyggarnas gyllene kors

Aktiekommentar Har vinden vänt för pressade bostadsbyggare på börsen? Värderingarna har kommit ner och tre bolag har givit en klassisk köpsignal.

Bostadspriserna i Stockholms län tickade uppåt för den andra månaden i rad under augusti. Och på Stockholmsbörsen har tre av börsens bostadsbyggare utlöst den teknisk köpsignalen ”det gyllene korset”.

Det gyllene korset uppenbarar sig när det korta medelvärdet MA50 bryter upp genom det långa medelvärdet MA200. Då ska trenden ha vänt åt det positiva hållet. Det gyllene korset syns i Bonava, Peab och Besqab. JM och Skanska är inte långt ifrån men signalen har inte utlösts ännu.

Byggbolagsaktierna har också hunnit bli billigare. Aktiepriserna har fallit rejält från toppnoteringarna. För tre av fem bolag förväntar sig analytikerkåren också lägre omsättning samt resultat under 2019 jämfört med 2018-års estimat. Men därefter analytikerna en generell återhämtning. Och även på de lägre prognoserna för 2019 handlas aktierna i vårt urval kring p/e 10-13.

Att flera bolag i sektorn rör sig åt samma hålla ger mer styrka åt den tekniska köpsignalen. Den som enkom fattar investeringsbeslut baserade på gyllene kors har hygglig sannolikhet att lyckas. I alla fall på 6 månaders sikt, enligt CNBC.

CNBC har tittat på 50 års historik för Dow Jones Index år 2016. Vid 20 tillfällen har det gyllene korset uppenbarat sig i Indexet under dessa 50 år och i 75 procent av fallen har priset stigit de kommande 6 månaderna.

Med kortare tidshorisont faller sannolikheten till 50/50, vilket motsvarar att singla slant. CNBC hänvisar i sin tur till Bespoke Investment Group.

Om det smala underlaget i den amerikanska index-statistiken gäller även för svenska byggbolag är långt ifrån säkert.

I Bonava-aktien är det första gången vi ser ett gyllene kors. Främst på grund av den korta historiken sedan bolaget särnoterades.

I JM såg vi ett gyllene kors senast i slutet på september 2016 och därefter steg aktien med mer än 50 procent under det kommande 10 månaderna.

Skanska visade ett gyllen kors samma år. Utvecklingen därefter var sedan mycket volatil men summan av kardemumman blev en rejäl kursuppgång som avslutades i februari 2017

 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -