Lågvärderade boaktier studsar upp

Börskommentar Stockholmsbörsen tycks se en ljusning på bostadsmarknaden. Både JM och Bonava har studsat tillbaka rejält sedan i somras och vinstprognoserna har höjts.

Stockholmsbörsens två största renodlade bostadsutvecklare, JM och Bonava, har båda gått starkt från halvårsskiftet. Räknat från 2 juli har JM:s aktie stigit med 24 procent och Bonavas med 23 procent.

Båda aktierna hade å andra sidan fram till dess pressats i mer än ett års tid. JM:s aktie stod inför årets halvårsrapport på minus 53 procent räknat från toppen i maj i fjol. Bonava hade klarat sig lite bättre och stod på minus 34 procent.

Utgångsläget inför halvårsrapporterna var således relativt gynnsamt. Mycket elände var inprisat. Båda aktierna reagerade också kraftigt positivt på rapporterna. Resultaten var i båda fallen ungefär som väntat.

JM:s Stockholmsverksamhet, som är den viktigaste för bolagets resultat, underpresterade mot analytikernas förväntningar. Antalet sålda bostäder i Stockholm ökade dock kraftigt från närmast föregående kvartal. Vd Johan Skoglund uttalade sig också förhållandevis positivt om Stockholmsmarknaden. Han sa bland annat att han förväntade sig fortsatt stigande försäljning av bostäder under hösten.

För Bonava är det den tyska marknaden som är ljuspunkten medan bolaget fortsätter att ha problem i Sverige. Bonava sålde bara 37 lägenheter till privatpersoner i Sverige under andra kvartalet. Antalet starter var också lågt. Bonava producerar dock även en hel del bostäder till institutionella köpare vilket stabiliserar verksamheten. Bolaget har även satsat stort i Tyskland de senaste åren och det är numera bolagets största marknad.

Bonavas vd Joachim Hallengren var inte alls lika optimistisk om den svenska bostadsmarknaden som kollegorna på JM. Han förväntade sig tvärt om en tuff höst och såg ingen direkt skillnad i efterfrågan i olika delar av landet.

Valueguards statistik över bostadspriserna visade på en fortsatt nedgång i juli. Det stora testet blir dock augusti och september då marknaden drar igång igen efter sommarstiltjen. Ett hot mot priserna är att det väntas finnas ett fortsatt stort utbud av bostäder. Om inte köparna visar större beslutsamhet än de gjort hittills bör det innebära fortsatt press nedåt på priserna.

Fastighetsmäklarna är dock positiva om utvecklingen i höst. Valueguards enkät visar en klar majoritet i branschen för de som tror på stigande priser.

Det tar som regel ett par år att färdigställa ett bostadsprojekt. Det innebär att bostadsutvecklarna fortfarande har många bostäder som färdigställs vilket bidrar till överutbudet på marknaden. Förra hösten ställde sig dock flertalet utvecklare på bromsen så från 2019 och framåt kommer utbudet av nyproducerade bostäder att minska kraftigt.

Bolagen är som regel mycket försiktiga med att dra igång nya projekt om inte 30-50 procent av bostäderna är bokade eller sålda. I dagens avvaktande marknad tar det tid att komma upp i den nivån.

Bonava nämnde i samband med sin rapport att bolaget tack vare sin starka verksamhet på andra håll kan acceptera en lägre försäljningsgrad i Sverige i dagsläget, med förväntning om en bättre marknad om några år. JM sade sig inte vilja tumma på sitt bokningskrav i nya projekt men hyste ändå en förhoppning om att kunna starta fler projekt senare i år om marknaden förblir stabil.

En tro på en stabilisering av bostadsmarknaden och fler produktionsstarter under andra halvåret i år märks också i analytikernas vinstprognoser. De har sedan årsskiftet höjts framför allt för år 2020. I JM och Bonava har snittprognoserna för 2020 års vinst höjts med 14 respektive 12 procent.

Den spirande optimismen kring bostadsutvecklarna på Stockholmsbörsen gäller dock huvudsakligen de två bjässarna. Mindre aktörer som SSM, Besqab, ALM Equity och Oscar Properties har en mer blandad utveckling. Besqab har klarat sig bra och är upp 15 procent sedan halvårsskiftet. Övriga aktörer har däremot fortsatt sin kräftgång med SSM och Oscar Properties i täten.

De minsta bolagen tyngs av oro för vad den avvaktande marknaden och den lägre prisnivån gör med deras finanser. De stora aktörerna är inte bara tryggare i den bemärkelsen, de har också möjlighet att göra bra affärer om något mindre bolag krisar.

Peab, NCC och Skanska påverkas också i högsta grad av bostadsmarknadens utveckling. Peab utvecklar både egna bostadsprojekt och bygger på entreprenad åt andra aktörer. Samma sak gäller Skanska medan NCC som bekant knoppade av sin utvecklingsverksamhet 2016, som numera heter Bonava.

Peab var det enda av de tre byggbolagen som levererade en bra halvårsrapport och aktien har också gått starkt sedan halvårsskiftet. NCC och Skanska föll efter sina rapporter men aktierna har studsat tillbaka sedan dess.

För den som tror på en återhämtning på bostadsmarknaden är värderingarna i bolag som JM, Bonava och Besqab fortfarande låga om vi blickar några år in i framtiden. Fortfarande är dock osäkerheten stor i sektorn och positiva och negativa nyheterna löser av varandra.

Bara på måndagen kom exempelvis statistik från bostadssajten Hemnet som visar på en fortsatt trög försäljning av nyproducerade bostäder efter sommaren. SEB:s boprisindikator visade samtidigt att allt fler hushåll räknar med stigande bostadspriser det kommande året. Det är den stora osäkerheten som avspeglas i de låga värderingarna.

  Kurs sedan 2/7 Föränd. Vinstprog. -19 Föränd. Vinstprog. -20 P/e 2020
JM  23,7% 3,0% 14,0% 9,3
Bonava 22,8% 11,1% 12,3% 11,1
Peab 25,3% 5,1% 5,0% 11,7
Besqab 15,1% -10,7% 14,7% 9,7
NCC  6,9% -1,6% -1,3% 9,1
Skanska 8,0% 1,2% 0,6% 12,5
ALM Equity -1,9% N/A N/A N/A
Oscar Prop. -10,6% -9,6% 19,0% 3,6
SSM -12,7% N/A N/A N/A
         
Källa: Factset      
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -