De bästa råden är nästan gratis

Krönika Dyrköpta råd från börsens estradörer är inte alltid goda. De främsta lärdomarna från proffsen kan vara nästan gratis.

Det finns otaliga vägar som leder till börsen. För mig växte intresset som tonåring när jag insåg att aktiepengen kunde växa utan ytterligare insats från min sida. Det var väsensskilt från mitt helgjobb på McDonalds. Men tyvärr sökte jag snart, som många andra, snabba kickar på börsen.

Stereotypiskt för en ung man var risk ett begrepp som inte ens existerade i min vokabulär. Den ena aktieaffären var våghalsigare än den andra. Hävstångsprodukter, belåning, blankningar och margin calls. Det var min melodi under många år.

I perioder gick det riktigt bra. Andra stunder inte så mycket. Den viktigaste lärdomen från den första tiden kostade mig både nattsömn och en hygglig summa pengar, trots att jag kunde tagit den till mig gratis från världens mest kända investerare.

”När tidvattnet vänder märks vem som saknar badbyxor” sa Warren Buffet efter att ha vittnat Lehmann Brothers krasch år 2008.

Eller som jag skulle sagt till mig själv: med för stor hävstång går det väldigt bra, så länge det går bra. Men sen går det jäkligt snabbt dåligt.

Tiden har passerat och drygt tio år senare har jag blivit en betydligt tryggare investerare. Fortfarande har jag problem att vara tillräckligt långsiktig. Men den svagheten är jag i alla fall numera medveten om.

Efter lika lång tid av global börsuppgång efter finanskrisen är världen full av nyfödda börsklippare i behov av råd på vägen. Och det finns flera börsprofiler som vill sälja sina strategier till högstbjudande.

Antagligen hade färre vågat lyssna på dessa om utbildningarna var gratis. Goda råd ska som bekant vara dyra. Men en helg med rätt mentor ska räcka för att bli fullfjädrad.

Själv tror jag mer på 10 000-timmarsregeln, myntad av Malcom Gladwell. Gör du något tillräckligt mycket, tillräckligt länge blir du bra på det. Det finns inga genvägar.

Det bästa rådet till nya börsklippare är att isolera sig från bruset i börsforum och sociala medier. Stäng av skärmen och låna en bok.

Välj en skriven av, eller om, någon som kan multiplicera sin erfarenhet från börsen med 10 000 timmar flera gånger om. Eftersom böcker går att låna på biblioteket eller köpa billig begagnade är de bästa råden om börsen nästan gratis.

Det sägs också att man blir som ett hopkok av de fem personer som påverkat en mest. Jag antar att det gäller även för sättet vi gör investeringar på.  Ställ dig därför frågan om du vill du bli aktieestradör - och tjäna pengar på att sälja föreläsningar -  eller om du vill bli bäst och rik på aktier?

Hade jag en helig gral skulle jag i alla fall inte berätta det för någon. Som bekant handlar det om att ha ett försprång på börsen.  Att ruva på den finansiella motsvarigheten till en evighetsmaskin är en hemlighet som därför skulle gå i arv i generationer.  

De främsta investerarna ger heller inte upp sina hemligheter i de investeringsböcker som finns på stadsbiblioteket. Men det går att lära sig massor av sättet de arbetat. Den bästa inspirationen är alltså billig - men duktig blir man bara av hårt arbete.

Jag har lång väg kvar till någon form av rikedom men ett stort intresse för börsen har plöjt mig igenom en hel del spännande litteratur. Här är fem böcker som fått mig att känna mig lite smartare på vägen mot ett rikare liv. De flesta finns låna på Stockholms stadsbibliotek.

A random walk down wall street (Burton G. Malkiel)

Den här boken ger en bra inblick i hur börsen fungerat historiskt, marknadspsykologin och hur synen på bolagsvärderingar förändrats över olika tidsepoker. Bubblor dyker alltid dyker upp i olika skepnader från tid till annan.

Författaren beskriver också olika yrkesroller på Wall Street och varför så få av dem går att lita på. Malkiel förklarar också grunderna i både tekniska och fundamental analys, tankarna bakom och varför respektive anhängare tror att deras analysmetod fungerar bäst. De lärorika kapitlen är också fulla av underhållande anekdoter.

Vidare är författaren kritisk till aktiv förvaltning och leder i bevis varför indexinvesteringar är bättre än aktivt förvaltade aktiefonder. Sen ges en genomgång av den effektiva marknadsteorin och modern portföljteori. Boken passar alla, även personer med små förkunskaper.

Think and grow rich (Napoleon Hill)

Hills bok från 1937 är en klassiker, den har dock lite med börsen att göra. Författaren har efter att intervjuat hundratals framgångsrika personer skrivit ned hemligheterna bakom deras framfart, fällorna de fallit i och vägen vidare.

Allt börjar med en drivkraft, en önskan om att få det bättre. Har du inget äkta driv att bli lyckas i yrkeslivet eller på börsen kommer du heller inte lägga timmarna som krävs för att bli det. Det hela är mycket enkelt men ända så svårt att förstå.

Specialisering är ett problem idag då vi förväntas vara hyggligt bra på väldigt mycket - istället för mycket bra på en sak. Framgångsrika människor är dock sällan generalister eller Jack of all trades.

Sedan tar Hill oss hela vägen genom tretton psykologiska steg mot rikedom.

Reminiscences of a stock operator (Edwin Lefèvre)

Edwin Lefèvre berättelse om Wall Street-legenden Jessie Livermore. Historien som beskriver hans liv är full av stora lärdomar. Så förbered läsningen med penna och papper på sidan om.

”Aktiespekulation är det mest fascinerande spelet i världen. Men det är inte ett spel för dumma, eller lata människor i emotionell obalans. Inte heller är det ett spel för äventyrare som söker en genväg till rikedom. De kommer dö fattiga.”  - Jessie Livermore

Under sin karriär han börslegenden vinna och förlora miljontalsdollar. Mest känd blev han för sina våghalsiga blankningar, var på han fick smeknamnet The boy plunger.

Men hans liv fick inget vackert slut och historien är kantad av personliga tragedier, giriga exfruar, permanent inkvartering på lyxhotel och andra extravaganta levnadsvanor.

Market wizards: interviews with top traders (Jack D. Schwager)

I en serie intervjuer med några av världens skarpaste aktiehandlare tillåts intervjuobjekten relatera över sina egna strategier. Vill man lära sig av de bästa och hitta en stil att vidare utveckla på egen hand är den här boken ett måste att läsa.

Karaktärsurvalet är brett. Från en ensam trader som tidigt i sin karriär nollat kontot flera gånger - men som sen lyfte sitt saldo från 30 000 dollar till 80 miljoner dollar.

En fondförvaltare som slagit börsen tvåsiffrigt fem år i rad. Och en analytiker som snittade 25 procents avkastning per månad under sju år.

Efter att ha läst intervjuerna står det klart att det inte finns någon helig formell. Och att aktiemarknaden är den enda plats där lite pengar kan växa till en förmögenhet på relativt kort tid.

En del av de intervjuade börshandlarna köper och säljer aktier mycket kortsiktigt efter tekniska signaler, en annan köper för att aldrig sälja.

Det handlar mer om inställning och beslutsamhet, snarare än om valet av metod. Och det gäller att hitta vad som passar en bäst och ta sig an uppgiften med ett öppet sinne.

Common stocks & common sense (Edgard Wachenhiem II)

Edgard Wachenhiems case-baserade bok samlar tankegångarna kring ett tiotal faktiska aktieaffärer. Författarens uppfattning är att det går att komma långt på börsen utan att vara ett geni, men med ett stort mått sund förnuft.

Wachenhiem är vad vi skulle kalla en värdeinvesterare. Priset ska vara rätt och han lägger mycket kraft vid att förstå verksamheterna han investerare i och vad som driver dem framåt.

Genom att hålla sig till rimligt värderade aktier krävs inget ytterligare skydd mot plötsliga nedgångar på aktiemarknaden.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -