Så många vallöften blir infriade

Privatekonomi Om några dagar är det dags för svenska folket att gå till valurnorna. Men hur bra klarar svenska regeringar egentligen av att genomföra det partierna lovar i sina valkampanjer.

Frågar man svenska folket så anser en klar majoritet att det inte går att lita på partiernas vallöften, det framgår inte minst i flera opinionsundersökningar. I en undersökning av SOM-Institutet svarade exempelvis bara 15 procent ja på frågan om svenska partier oftast håller sina vallöften.

Men faktum är att Sverige befinner sig i den internationella toppen när det gäller hur väl länders regeringar uppfylla sina vallöften, det enligt forskning, vilket framgår i en rapport av SNS.

Exempel på uppfyllda svenska vallöften är ytterligare jobbskatteavdrag, höjda pensioner, halverad moms på restaurang- och cateringtjänster, bevarade RUT- och ROT-avdrag, supermiljöbilspremie, och avdragsrätt för bidrag till hjälporganisationer.

SNS-rapporten refererar till en internationell forskningsgrupp som studerat över 20 000 vallöften i 12 länder kom fram till att graden av uppfyllda vallöften varierar mellan som lägst 45 procent i Italien och som högst 90 procent i Storbritannien. I Sverige ligger siffran på 75 - 86 procent.

Portugal, Spanien och Kanada hör tillsammans med Sverige och Storbritannien också till de länder där regeringspartierna oftast uppfyller sina vallöften. Gemensamt för regeringspartierna i de här länderna är att nästan alla oftast har styrt i enpartiregeringar.

Tyskland, Nederländerna, Österrike, Bulgarien, Irland och Italien hör istället till de länder där regeringspartierna är sämst på att infria sina löften. Här är den gemensamma nämnaren att de flesta regeringspartierna historiskt suttit i koalitionsregeringar.

Variationen har alltså till stor del att göra med vilken typ av regeringar som tillsätts. Enpartiregeringar, oavsett majoritet eller minoritet, uppfyller fler löften än koalitionsregeringar.

Vidare framgår det av studierna att koalitionspartier som inte har någon tidigare regeringserfarenhet har lägre andel uppfyllda löften än koalitionspartier med tidigare erfarenheter.

Andra faktorer som har betydelse är antal år vid makten, ju längre tid desto fler vallöften infrias, och den ekonomiska utvecklingen i landet. Ju högre BNP-tillväxt, desto fler löften uppfylls.

Tidigare forskning visar att antalet vallöften i Sverige ökat över tid. Faktum är att de har nära tredubblats mellan 1991 och 2010.

1991 och 1994 hade väljarna 371 respektive 326 löften att ta ställning till, om denne ville sätta sig in i samtliga. Det kan jämföras med år 2010 så siffran låg på knappt 1 200.

Forskare menar att det främst beror på ökad rörlighet bland väljarna. De byter exempelvis parti oftare och bestämmer sig närmare inpå valet. Anledningar som gör att vallöften fått ökad betydelse för partierna.

SNS poängterar i sin rapport att även om majoriteten av alla vallöften infrias så är det viktigt att komma ihåg att runt 20 procent av alla vallöften inte uppfylls. Det kan betyda att många väljarna blir svikna när det gäller just deras hjärtefrågor.

Det är också svårt att värdera hur viktigt ett löfte är. I uträkningen värderas alla löften som lika viktiga. Men det är inte säkert att löften om skola, sjukvård eller skatter är viktigast utifrån den enskilda individens situation.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -