Svenska fondägare saknas i Spotify

Fonder Spotify noterades i New York den 3 april i år och har stigit med 13 procent mätt i amerikanska dollar. Spotify har nu ett börsvärde på drygt 300 miljarder kronor, vilket skulle placera bolaget som en av de största om noteringen varit på Stockholmsbörsen.

Spotify är endast slaget i börsvärde av Nordea, Volvo och Atlas Copco. Men trots bolagets stora börsvärde är avsaknaden av svenska fondbolag i ägarlistan tydlig.

Före noteringen på New York-börsen sålde Telia ut sina Spotify-aktien som blev en miljardvinst för en tre års investering. Bland de mest tongivande svenska investerare före noteringen hittade vi då bland annat flera pensionsbolag, förutom några riskkapitalbolag. Bland pensionsbolagen som var tidiga ägare hittade vi bland annat Alecta, AMF, Folksam och Skandia.

Men i den senaste ägarlistan från Morningstar daterad den 31 juli, hittar vi nu bara två svenska investerare.  Men vi hittar ett antal andra intressanta fondbolag på ägarlistan.

De två pensionsbolagen AMF och Alecta är fortfarande kvar på ägarlistan och vi hittar dem faktiskt högt upp på listan. De placerar sig på listan över de fondbolag som investerar mest mätt i kronor i Spotify.

Större investerare Värde i kronor
Baillie Gifford & Co Limited. 19 520 127 270
Tiger Technology Management LLC 19 268 512 074
Wellington Management Company LLP 8 443 476 342
Tech Crossover mgmt VII, Ltd. 7 666 668 324
TPG Group Holdings (SBS) Advisors Inc 6 205 858 092
Vanguard International Growth Fund 3 575 344 887
AMF Pensionsforsakring AB 3 570 098 112
Coatue Management LLC 3 261 461 112
Goldman Sachs Group Inc 2 339 522 136
Alecta Pensionsforsakring, Omsesidigt 2 294 416 404
Källa: Morningstar den 31 juli  

 

Överst hittar vi den Edinburgh-baserade skotska investeringsbolaget Baillie Gifford. Deras investering motsvarar ett värde på knappt 20 miljarder kronor i Spotify. Hedgefonds spin-offen Tiger Technology Management landar också på drygt 20 miljarder kronor i kapital. Bolaget härrör från en av de riktigt tunga Wall Street-profilerna, den legendariska hedgefond-investeraren Julian Robertson på Tiger Management.

Vanguard som räknas som väldens näst största fondbolag efter Blackrock har, gått in tungt i Spotify genom den framgångsrika fonden Vanguard International Growth Fund. Fonden investerar i tillväxtbolag som inte är amerikanska.

Den närmaste svenska investerare vi hittar är den danska banken Nykredit, som investerat genom sin fond Nykredit Invest Engros Global Opportunities.

Vi hittar även Carnegie Capital Asset Management i ägarlistan. Men det har ingenting att göra med Carnegie fonder och det namnändrande fondbolaget C Worldwide som tidigare hette just Carnegie Asset Management.

Carnegie Capital Asset Management är en Cleveland-baserad mindre investerarfirma som har runt 2 miljarder kronor under förvaltning. Men oavsett det har de en stor placering i Spotify.

Vi hittar ett topprankat universitet som tror stenhårt på Spotify. Ett av USA:s äldsta och mest välrenommerade universitet, Princeton, har investerat tungt i teknikbolaget. Princeton har aktier för runt 50 miljoner kronor i sin donationsfond.

Det finns en uppsjö med kända teknikfonder och fonder med tillväxtbolagsfokus från de stora internationella fondbolagen som köpt in sig i aktien. Men inga svenska eller nordiska fonder med teknik- eller tillväxtbolagsfokus hittar vi ännu på ägarlistan.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -