På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

De har bundit sig vid masten

Makrokommentar Riksbanken låter räntan ligga kvar på -0,50 procent men flaggar, tydligare än tidigare, för att en räntehöjning är aktuell antingen i december eller februari.

Riksbanken valde som väntat att hålla kvar sin styrränta på -0,50 procent när det nya räntebeslut presenterades på torsdagsmorgonen. Det låg väl i linje med analytikerns prognoser då i stort sett ingen väntat sig något annat beslut. Mycket av fokuset hade därför istället lagts på hur riksbanskdirektionen skulle se på ränteutvecklingen framöver.

Nu valde visserligen Riksbanken att dra ner räntebanan en aning, men var samtidigt ovanligt tydliga med att räntehöjning är aktuell antigen vid det penningpolitiska mötet i slutet av december eller på mötet i februari. En oktoberhöjning tycks däremot vara uteluten.

Dessutom tydliggjorde man att räntehöjningarna i så fall kommer att ske i steg på 0,25 procentenheter. Annars har det ju funnits spekulationer om att Riksbanken kanske skulle gå fram med räntehöjningar i mindre steg, bland annat för att det annars kunde finnas en risk för att kronan skulle stärkas i för snabb takt.

Två i den sex man starka riksbanskdirektionen reserverade sig mot dagens räntebesked. Henry Ohlsson ville se en räntehöjning redan idag medan Martin Flodén såg en räntehöjning i samband med oktobermötet. Dessa två har dock redan tidigare reserverat sig mot räntebesluten så det kom inte som någon överraskning.

Riksbanken konstarerar samtidigt att inflationen i dagsläget ligger nära inflationsmålet på 2 procent men att det till stor del beror på sanbbt stigande eneergipriser. Räknas volatila energipriser av från det officlella inflationsmålet, KPIF, sjunker den svenska inflationstakten till 1,1 procent. Så det underliggande inflationstrycket är fortsatt måttligt, vilket också Riksbanken själva konstaterar.

Däremot räknar Riksbanken med att KPIF-inflationen väntas ligga kvar nära inflationsmålet även när ökningtakten i energipriserna dämpas. Det dröjer dock till våren 2019.

finansmarknaden tolkas torsdagens riksbanksbesked som varande åt det lite duvaktiga hållet, vilket bidragit till att, en redan i utgångsläget svag, krona försvagats ytterligare. Euro/sek-kursen ligger nu på 10,57 kron0r efter att ha inlett dagen på 10,52 kronor.

Vår tolkning på Placera är snarare att det penningpoltiska beskedet är åt det lite hårdare hållet. I den bedömningen lutar vi oss åt det faktum att direktionen mer eller mindre tycks binda sig vid masten när det gäller att leverera en räntehöjning i december eller februari. Det blir i alla fall svårt att backa från ett sådant beslut under förutsättning att ingen oförutsett inträffat.

Att energipriserna är oförändrat höga under överskådlig tid samt att vi kommer att få prisimpulser från en svagare krona bidrar till att KPIF-inflationen troligen kommer att ligga en bra bit över inflationsmålet under avslutningen av 2018 och inledningen av 2019. Det borde räcka för motivera en räntehöjning, även om osäkerheten är osedvanligt stor kring inflationsutvecklingen längre fram än så.

Risken är dessutom att en uteblivna räntehöjningar innebär att vi kommer att få leva med minusränta under lång tid framöver. Ett inte helt otroligt scenario är ju att den svenska och globala ekonomin går in i en lugnare fas under loppet av 2019 och då blir det givetvis extra svårt att motivera räntehöjningar.

Mer från förstasidan

Placera TV

bildplaceratvboxen

Här kan du se alla videoklipp (OBS! Reklamfritt)

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -