Oroande siffor över industrin

Makrokommentar De svenska inköpschefsindex backar i augusti men säsongsmönster kan ha inverkat på utfallen. I USA fortsätter däremot industriaktiviteten att imponera trots en viss negativ effekt av handelskonflikten.

Om förra veckans konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet visade på en fortsatt god utveckling i svensk ekonomi så förmedlar inköpschefsindexen för augusti en delvis annorlunda bild. Det svenska inköpschefsindexet för industrin sjönk från 57,4 i juli till 52,5 i augusti.

Det är den lägsta nivån sedan augusti i fjol och lite oroväckande är det att orderingången står för ett av de större negativa bidragen. Indexet för exportorderingången sjönk från höga 58,0 i juli till låga 50,1 i augusti. Knappt över den 50-nivå som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Detta samtidigt som exportföretagen borde ha haft lite extra draghjälp från en rekordsvag svensk krona.

Med detta sagt ska det samtidigt framhållas att säsongmönstret riskerar att bidra till en överdrivet negativ syn på industriaktiviteten. För visserligen försöker man rensa för olikheter i säsongmönstret men det är inte alltid som detta lyckas. Vi såg exempelvis samma skarpa nedgång i augusti i fjol och då studsade indexet upp mycket kraftigt i septembermätningen.

Dessutom är produktionsplanerna för det kommande halvåret fortsatt mycket expansiva. Så vi väntar med att dra slutsatsen att svensk industri är på väg in i en större svacka och avvaktar utfallet i septembermätningen.

Även inköpschefsindexet för tjänstesektorn backar i augusti, om än inte i samma omfattning. Här sjunker indexet från 59,0 i juli till 57,1 i augusti. Indexet håller sig därmed kvar på en nivå som indikerar fortsatt hög aktivitet i tjänstesektorn. Genomsnittsindexet för de tre senast månaderna landar på höga 58,6. Tjänsteföretagen fortsätter också att nyanställa i stor omfattning, vilket också tyder på stor tillförsikt inför framtiden.

Från världen i övrigt kan relativt stabil inköpschefsindex i mer utvecklade ekonomier där USA sticker ut med ett högt värde. I USA steg industriindexet från 58,1 i juli till höga 61,3 i augusti.

Härifrån kan noteras att indexen för både exportorderingång och import föll, vilket kan tolkas som att handelskonflikten trots allt har viss negativ effekt. Detta kompenseras dock mer än väl av att den inhemska aktiviteten fortsätter att utvecklas mycket starkt. Ungefär i likhet med de signaler som kommit från andra håll. Dessutom borde den fortsatt höga aktiviteten i den inhemska ekonomin ge president Trump viss råg i ryggen att gå fram med nya tullar gentemot Kina. Nytt besked i den frågan kan komma redan under morgondagen.   

Däremot fortsätter det att gå trögt i flera tillväxtekonomier, vilket bidrar till att JP Morgans sammanvägda världsindex för industrin sjunker från 54,1 i juli till 53,4 i augusti.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -