Fonden som vill ha ägarledda bolag

Fondanalys Placera tar tempen på en fond som nyligen fyllt tre år i sin nuvarande form och precis belönats med fyra stjärnor av Morningstar. Det är en globalfond som gärna investerar i ägarledda bolag.

De senaste åren har det kommen en hel del ekonomisk forskning som visar att just ägarledda bolag med en entreprenörsdriven grundare i ledande roller skapar innovation och utveckling. Det finns en uppsjö med kända bolag med framgångsrika entreprenörer där börsvärdet mångfaldigats.

Tydliga exempel är Amazon med grundaren Jeff Bezos, världens idag näst mest värdefulla börsbolag efter Apple.

Facebook med Mark Zuckerberg är ett annat känt exempel. 

Och inte minst streamingbolaget Netflix som ändrat en hel bransch där vi idag tittar på film på ett helt nytt sätt. En av bolagets grundare, Reed Hastings, är fortfarande aktiv som bolagets VD.

Det är bolag som genom att utmana gamla etablerade branscher förändrat vår vardag. Här finns också Apple med produkter som iPhone och iPad. Det är innovativa produkter som var signerade grundaren och visionären Steve Jobs.

Det är inte bara i USA som ägarledda bolag varit framgångsrika. De båda kinesiska internetbolagen Tencent Holding och Alibaba har starka grundare, i Pony Ma respektive Jack Ma.

Pony Ma

De är fortfarande verksamma i sina bolag. De har även breddat bolagen till nya investeringar inom närliggande områden vilket gör att bolagen får en allt mer holding och investmentbolagsstruktur.

Och inte minst har vi den japanska teknikvisionären Masayoshi Son som med sitt Softbank ständigt gör nya investeringar inom teknikområdet.

Masayoshi Son

Det finns flera faktorer som talar för ägarledda bolag. De skapar oftast en innovationsdriven miljö som skapar fler patent än genomsnittsbolaget. Ett stort kapitalägande och i flera fall ett livsverk att försvara, ger större och långsiktiga beslut. Beslut som gör att bolagen genomför nya tekniska landvinningar.

I ägarledda bolag sträcker sig personal- och kundengagemang oftast längre än vanliga bolag. Om inte kunden är nöjd är det svårt att växa som bolag med ett bra rykte. Utan en bra och tydlig personalpolitik är det svårt att skapa en inspirerande och innovativmiljö för teknisk utveckling.

Spetsfonden Tellus Fonder Investmentbolag förvaltas av Jan Petersson som till sin hjälp har ett placeringsråd med Lars Källholm och Thomas Eriksson. Fonden har varit i gång i sin nuvarande form sedan 1 juli 2015. Förvaltningen är aktiv, de bortser helt från olika bolagsvikter i index.

Jan Petersson

Förutom att fondens bolag gärna ska vara ägarledda av en entreprenör, så väljer de att investera i bolag som har flera investeringar, helst inom kompletterande verksamheter i investmentbolag eller holdingbolagsform. En viktig del är att bolagens ska vara verksamma inom områden med starka globala tillväxtteman.

Investeringsprocessen startar med en att man identifierar ett antal långsiktiga hållbara tillväxtteman. Ett tema är ett avgränsat område som förväntas ha hög avkastning och tillväxt inom en lång tidsperiod.

Några av fondens tydligaste tillväxtteman är tekniska innovationer som exempelvis automatisering och artificiell intelligens.

Demografins utveckling med en högre andel äldre som vill leva som yngre och nya snabbväxande regioner är ett annat.

Ändrade konsumtionsmönster ett tydligt tillväxtema, som genom digitalisering och e-handel förändrar hur vi konsumerar varor på ett nytt sätt.

Hållbarhet med mindre utsläpp och ökad säkerhet inom trafik och på internet är också viktiga tillväxtteman.

Investeringsprocessen fortsätter sedan med att hitta bra bolag som drivs av något av de långsiktiga teman man tror på. Fonden föredrar bolag som är ägarledda och har flera ben att stå på, genom att de utvecklats till ett investmentbolag, holdingbolag eller konglomerat. Bolagen ska ha hög innovationskraft och gärna vara marknadsledande med en dominerande marknadsposition.

Genom att investera i marknadsledande bolag får man många fördelar. Bolagen har tagit stora investeringar och visat att affärsmodellen håller. Oftast kan bolaget dra fördel av sin dominerande position och storlek med lägre kostnader genom skalbara stordriftsfördelar. Belöningen för marknadsledare är högre marginaler, högre vinst och starkare kassaflöde än konkurrenterna. På sikt ska det generera ett högre aktieägarvärde.

Investeringsprocessen landar i en koncentrerad fondportfölj med mellan 20 - 25 bolag. Bolagen likaviktas i fonden med en målvikt om 5 procent per bolag. Det innebär att alla bolag i princip får samma vikt. Men aktiernas utveckling gör att de på sikt kan avvika. Det ser man tydligt när man ser på fondens fem största innehav. De väger mellan 6,6 till 5,4 procent vardera och totalt väger de drygt 29 procent.

Det är intressant att notera att enda svenska innehav i fondens är Kinnevik. Kvar i bolaget finns barnen från omdanaren, entreprenören och visionären Jan Stenbeck. Investmentbolaget har under de senaste 30 åren genomgått en tydlig transformering från traditionell industri, till e-handel, media och telekom. Branscher som gynnats av långsiktiga tillväxteman.

Fonden har en tydlig lutning mot teknikbolag. Det är fondens största klart största sektor just nu på drygt 60 procent av fondens placeringar. Näst största sektor är konsumentbolag på 21 procent. Stora bolag utgör 63 procent följt av medelstora bolag på 36 procent.

Fondens största vikt är i amerikanska bolag som utgör 63 procent, följt av franska bolag på 15,3 procent. Kina är fondens tredje största investering på knappt 10 procent. Vilket även motsvarar den vikt som fonden har placerat i bolag på tillväxtmarknader.

Bland årets vinnare i fonden hittar vi det Silicon Valley-baserade IT-säkerhetsbolaget Fortinet som dubblat värdet i år.

Hack i häl kommer brittiska Blue Prism som utvecklar processorer och mjukvara för robotar och automatisering.

Den aktiva förvaltningen i fonden är tydlig. I fjol sålde man ut Facebook, efter att bland annat transparensen i bolaget minskat. Nu senast sålde fonden ut det kinesiska teknikholdingbolaget Tencent och investerade i den japanska teknikvisionären Masayoshi Sons Softbank-aktie.

Förvaltaren Jan Petersson har de tre senaste åren uppvisat den klart högsta avkastningen i kategorin Global tillväxtbolag. Fonden har avkastat hela 19,5 procents i årsavkastning de tre senaste åren, jämfört med kategorisnittet på 16,5 procent. Detta till en risk som är i nivå med kategorisnittet, vilket gör det till en riktigt bra prestation och placerar fonden bland de absolut bästa i kategorin.

Visst är delar av avkastningen dopat av en svag svensk krona under perioden. Men inte så farligt som man kan tro, på tre år har den amerikansk dollarn stärkts med 8,5 procent mot kronan. Rent generellt tror jag att man som investerare ska ha en lägre förväntning på fondavkastningar de närmaste åren.

Den årliga förvaltningsavgiften är 0,9 procent, vilket är betydligt lägre än kategorisnittets 1,8 procent. Fonden har total fyra stjärnor hos Morningstar. Placera tycker att spetsfonden Tellus Fonder Investmentbolag är köpvärd för den långsiktige investeraren.

Placera tror att genom ta rygg på entreprenörsdrivna ägarledda bolag med tydlig innovationskraft bör man som investerare bli belönad på lång sikt.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Tellus Globala Investmentbolag Köp 197,65 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -