Clas Ohlson: För hög optimism

Aktieanalys Clas Ohlson bjöd på ännu ett kvartal med sämre resultat än väntat. Aktien har fallit kraftigt det senaste året men vi ser en risk för fortsatta besvikelser.

Clas Ohlson-aktien har halverats sedan augusti i fjol. Bolaget har precis som de flesta andra butikskedjor problem med tillväxt och lönsamhet. Allt färre kunder kommer till de gallerior och handelsplatser där Clas Ohlson har många av sina butiker. Trafiken sjunker därför och med den försäljningen.

Den rekordvarma sommaren gjorde inte detaljhandeln direkt gladare. Clas Ohlson har dock som bekant ett extremt brett produktutbud, så vissa produkter gynnades trots allt av värmen. Bolaget firade även i somras sitt 100-årsjubileum med många extraerbjudanden som lockade kunderna till butikerna.

Omsättningen ökade totalt sett med 10 procent i det som är Clas Ohlsons första kvartal. Räknat i lokala valutor och i jämförbara butiker stannade dock tillväxten vid 3 procent, vilket var något bättre än detaljhandeln i stort på huvudmarknaderna Sverige och Norge. Dessa båda marknader står för 85 procent av omsättningen i Clas Ohlson.

Det är bara cirka 5 procent av försäljningen i Clas Ohlson som genereras online. Tillväxten i e-handeln är dock stark och den ökade med 60 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Clas Ohlson jobbar med att förstärka sin online-affär på olika sätt. Logistik och kundlösningar förbättras och förenklas. Samarbeten startas även med online-aktörer.

Clas Ohlson köpte för en tid sedan 10 procent av Mathem och erbjuder valda delar av sitt sortiment i deras dagligvarubutik på nätet. Det samarbetet utökas nu från 700 artiklar till 2 000 artiklar. Clas Ohlson ska även i Storbritannien börja sälja delar av sitt sortiment via Amazon.

Amazon är den stora vinnaren i detaljhandeln de senaste åren och bolaget rapporteras vara på väg att etablera sig i Norden. Att komma in tidigt kan därför vara viktigt för Clas Ohlson men det lär kosta på en del på marginalerna att sälja via deras nätbutik. Ett sätt för Clas Ohlson att delvis kompensera för det är att via Amazon främst satsa på de egna varumärkena, som generellt har bättre marginaler från början.

Som sagt är det dock fortfarande till 95 procent de fysiska butikerna som genererar intäkter i Clas Ohlson. Bolaget fortsätter att öppna nya butiker men det är huvudsakligen mindre butiker med ett mer fokuserat utbud. Netto räknar Clas Ohlson med att under innevarande räkenskapsår öppna 10-15 nya butiker.

I bolagets nya strategi ligger också ett tydligare fokus på hemmet och på tjänster. Sortimentet i butikerna ses över och optimeras. För närvarande finns enligt bolaget en handlingsplan för produkter som står för halva omsättningen.

Alla de satsningar som pågår för att driva framtida tillväxt innebär kortsiktigt ökade kostnader. Clas Ohlson har en långsiktig målsättning om att nå en rörelsemarginal på 6-8 procent. De kommande två åren väntas den dock ligga på 4-6 procent till följd av ökade kostnader.

För att klara att hålla den nivån krävs effektiviseringar. Bolaget har identifierat åtgärder som väntas leda till 200-250 Mkr i effektiviseringar de kommande två åren.

De analytiker som bevakar Clas Ohlson räknar enligt databasen Factset i snitt med att rörelsemarginalen håller sig kring 5-5,5 procent de kommande åren.

I det första kvartalet var den bara 1,6 procent, vilket var sämre än väntat. Analytikerna hade enligt SME Direkt väntat sig en marginal på 2,5 procent. Försäljningen var som vanligt redan känd i förväg men den lite sämre lönsamheten gjorde att utfallet på sista raden i kvartalet var 22 procent under förväntan.

Clas Ohlson rapporterar i samband med kvartalsrapporten även försäljningen för augusti månad, som är första månad i det andra kvartalet. I jämförbara butiker ökade försäljningen med 1 procent och totalt blev ökningen 8 procent.

Bolaget har tillväxtmässigt medvind från den svaga svenska kronan. Den sätter samtidigt viss press på bruttomarginalen då inköpen blir dyrare.

I förväntningarna på det innevarande räkenskapsåret ligger också en hygglig tillväxt på 6,5 procent men en lägre bruttomarginal och även lägre vinst än i fjol. Det blir i så fall andra året i rad med fallande vinst för Clas Ohlson. För de båda nästkommande räkenskapsåret väntas däremot vinsterna åter stiga.

P/e-talen för åren 2019/20 och 2020/21 ligger i dagsläget på 14,6 respektive 13,5. Direktavkastningen i aktien väntas uppgå till hela 7,8 procent om året de närmaste två åren.

Vinstprognoserna har sänkts kraftigt i Clas Ohlson de senaste åren. Aktiekursen har dock fallit snabbare och värderingen är idag klart lägre än vad som var fallet för ett par år sedan. Utsikterna för hela detaljhandeln har också försämrats i snabb takt och en lägre värdering är högst rimlig.

Problemet är att den gamla beprövade tillväxtmodellen med allt fler butiker i allt fler länder inte längre fungerar. All tillväxt inom detaljhandeln finns idag på nätet och istället tvingas allt fler av de traditionella butikskedjorna att stänga olönsamma butiker. Clas Ohlson har hittills inte behövt stänga särskilt många butiker men om nuvarande trender står sig är det rimligt att vänta sig att ett antal av bolagets drygt 230 butiker blir olönsamma.

Förr eller senare kommer detaljhandeln att hitta en ny balans mellan online och fysiska butiker. Men de traditionella aktörerna står inför en jobbig omställning som vi sannolikt bara sett början på. Samtidigt väntas Clas Ohlsons vinst nå botten i år och därefter börjar klättra uppåt igen. Det tror vi kan vara en allt för optimistisk prognos.

Det kraftiga kursfallet till trots så känns förhållandet mellan risk och möjlig avkastning i Clas Ohlson-aktien fortfarande inte fördelaktigt. Vi behåller därför vår neutrala rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Clas Ohlson B Neutral 81,70 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -