Teknikjättar räddar indexfonder

Fondkommentar Hur bra klarar sig indexfonder mot aktiva fonder på lång sikt? Placera har valt att se på avkastningen för USA-fonder i den kategori där det finns flest indexfonder.

USA utgör världens klart största enskilda aktiemarknad. Totalt utgör den över hälften av världens totala börsvärde. Den anses var den mest perfekt fungerande aktiemarknaden i världen och här uppfanns indexförvaltningen på mitten av 1970-talet. Ju bättre än aktiemarknad fungerar i sin prissättning av information, ju svårare ska det vara för aktieförvaltare att spöa index.

För den som vill välja en USA-fond är utbudet stort. Kikar man i Morningstar så finns det hela sju olika fondkategorier för just USA-fonder. Kategorierna omfattar småbolag, medelstora bolag, tillväxtbolag och värdebolag etc. Fonder med olika teman och investeringsstrategier.

Men en fondkategori sticker ut när det gäller indexfonder. Den största fondkategorin - USA, mixbolag - innehåller 43 fonder och är ett riktigt getingbo. Det är den fondkategori som fångar upp de flesta amerikanska indexfonder.

Här hamnar de fonder som följer det största och mest erkända amerikanska aktieindex S&P 500 index. Indexet innehåller i princip de 500 största amerikanska bolagen, med några undantag. Även indexfonder som följer MSCI USA index håller till här. MSCI USA Index innehåller lite flera bolag, drygt 600 stycken av de största bolagen. Båda indexen fångar upp drygt 80 procent av det totala marknadsvärdet för den amerikanska aktiemarknaden.

Jag väljer att använda avkastningen de senaste fem åren för fondkategorin USA, mixbolag från Morningstar. Det intressanta med urvalet är att den innehåller en bra blandning av aktivt förvaltade fonder och en mängd indexfonder. Valet av fem års avkastningshistorik bygger på att aktiefonder passar som en långsiktig investering.

Ser man på avkastningen för de tio bästa fonderna under perioden, är hela sex stycken indexfonder eller indexnära fonder. Men de två högst avkastande fonderna är aktivt förvaltande fonder. Båda fonderna har amerikansk hemvist.

Högst avkastning under femårs-perioden har AllianceBernstein US Thematic Research. Fonden placerar aktivt i stora amerikanska bolag utifrån stora teman. Bolagen ska gynnas av stora trender som digitalisering, innovation och demografiska trender.

Fonden avviket mycket från index, de tre största bolagen i fonden är United Health Group, betal- och kortbolaget Visa och den globala indexberäknaren MSCI. Inget av bolagen hör till de 10 största på de amerikanska börserna. Vi hittar bara två av de stora drakarna - Apple och Microsoft - bland fondens största innehav på en sjunde respektive nionde plats.

Den andra fonden som precis hamnar före den bästa indexfonden är Goldman Sachs fond US Core Equity Based. Den har en procentenhet högre avkastning än Swedbank Robur Access USA över de fem åren. Men fondens avkastning kommer till en högre risk.

Förutom de två aktivt förvaltade fonderna kommer nu ett pärlband av indexnära fonder. Det skiljer lite i avkastning mellan dem. Intressant att notera är alla fyra fonderna följer MSCI USA index med policy för ansvarsfulla investeringar.

De två övriga indexfonderna som toppar listan, Länsförsäkringar USA Indexnära och Pictet-USA Index R USD, placerar efter S&P 500 index.

Att just indexfonder avkastat så bra i fondkategorin har sannolikt att göra med att flera av de stora amerikanska teknikbolagen har haft en otroligt stark utveckling de senaste fem åren. Det är extra tydligt när man ser på utvecklingen för fondkategorin amerikanska småbolagsfonder, även de har underpresterat. Det hör inte till vanligheterna att småbolagsfonder underpresterar mot stora bolag över än längre tidsperiod.

Det är tydligt att de riktigt stora amerikanska drakarna har utvecklats väl och investerarna har skjutit in mycket kapital här. Världen största bolag Apple, som nyligen blev första bolag att få ett marknadsvärde över 1 biljion dollar, har stigit med 260 procent inklusive utdelningar och återköp, mätt i dollar de senaste fem åren.

Amazon som nu intar tredjeplatsen som USA:s mest värdefulla bolag, har avkastat betydligt mer än det. Avkastningen landar på smått otroliga 615 procent, bara den senaste året har bolagets värde fördubblats. Även här är avkastningen i dollar, men till skillnad från Apple återinvesterar Amazon allt kassaflöde i ny och befintlig verksamhet.

Både Apple och Amazon är exempel på stora bolag som aktiva förvaltare kan välja bort eller ha undervikt i. Men de indexnära förvaltarna investerar fullt ut i dem precis som i index.

En annan fördel som indexfonderna har haft är att aktiemarknaden har varit så stark de senaste åren och de tenderar att vara näst intill fullinvesterade. En aktiv förvaltare kan välja att ha en större kassa för att parera sannolika nedgångar på aktiemarknaden, en för stor kassa i uppåtgående marknad gör att fonden sannolikt kommer att få det tuffare att jaga avkastning.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -