Riksbanken och tullkriget i fokus

Makroveckan En fullmatad makrovecka väntar. Utvecklingen av handelskonflikten samt amerikanska lönesiffror styr på det internationella planet. Här i Sverige riktar vi blickarna mot Riksbankens räntebesked och det kommande valet.

Trots en lite trist avslutning lyckades den svenska börsen prestera ytterligare en positiv börsvecka. Den här gången stannade uppgången på 0,9 procent. Även i övrigt var det mest uppåt även om en viss osäkerhet om fortsättningen skiner igenom.

Det som främst oroar är fortsatt en eskalering av handelskonflikten mellan USA och Kina (och delvis Kanada och EU). På torsdag går remisstiden ut för eventuella synpunkter på Donald Trumps föreslagna tullar på kinesiska varor omfattande 200 miljarder dollar. Eftersom Trump haft det lite tungt på det inrikespolitiska planet under senare tid så kan man nog räkna med att han är mer stridslysten än vanligt vilket ökar risken för aggressiva utspel på handelsområdet. Det här kan tynga i veckan som kommer som annars är fullmatade med viktiga makrosläpp.

På måndag och tisdag publiceras de viktiga inköpschefsindexen för industrin och förhoppningsvis uppvisar de den stabilitet i global ekonomi som analytikerna räknar med. På onsdag är det sedan dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att presentera sin bild av ekonomin. Starka siffror från dessa båda håll ger förhoppningsvis börsutvecklingen en liten skjuts.

På hemmaplan har vi att se fram mot både siffror över prisutvecklingen på bostadsmarknaden (tisdag respektive torsdag) samt nytt räntebesked från Riksbanken.

När det gäller riksbanksbeskedet är det nog ingen som räknar med något annat än att Riksbanken håller fast vid en styrränta på -0,50 procent. Det mesta av marknadens intresse lär därför riktas mot den räntebana som presenteras. Dels givetvis om banken håller fast vid prognosen att räntan höjs mot slutet av det här året men också, om räntehöjningen eventuellt skjuts fram, hur många i direktionen som är av en annan uppfattning.

Vi kan notera att kronan tappat rejält inför räntebeskedet och att energipriserna är fortsatt höga vilket kan tala för att Riksbanken håller fast vid en räntehöjning senare i år. Dessutom har gurkpriserna rusat i höjden och några kanske drar sig till minnes att just gurkpriserna varit föremål för riksbanksspekulationer en gång tidigare – om än kanske av de mer skämtsamma slaget.

Ingen kan väl heller ha missat att vi har ett svensk val i antågande. Visserligen brukar inte svenska val föranleda speciellt stora marknadsrörelser men det är mer än en analytiker som resonerat kring om det inte kan bli lite större reaktioner den här gången. Det mesta tycks ändå tala för en synnerligen komplicerad regeringsbildning efter valet vilket kan skrämma en del utländska placerare. Håll särskild koll på kronkursen när marknaderna öppnar på måndag.

Veckan avslutas med amerikanska sysselsättningssiffror för augusti. Den amerikanska inflationen har hamnat lite i skuggan av handelsfrågorna under den senaste månaden men om löneökningarna visar tecken på att ta fart kan den snabbt hamna högst på investerarnas agenda igen.   

Måndag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. I de flesta fall väntas stabila index för augusti där Sverige. Ska vi utgå från förra veckans konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet så bör de svenska indexet visa på en uppgång för det svenska indexet. USA och Kanada håller stängt.

Tisdag

Intressanta siffror över bostadspriserna från Mäklarstatistik. Det har varit lite blandade signaler kring styrkan på bostadsmarknaden under sommaren. USA:s inköpschefsindex för industrin väntas ha backat en aning, men från en hög nivå.

Onsdag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa korten. Även här väntas det mest stabila siffror. Frågan år också om orderingången i svensk industri studsar tillbaka i juli efter en överraskande svag junisiffra. I alla fall är det vad som borde ske enligt indikationerna. Amerikansk handelsbalans väntas visa fortsatt stora underskott och vilket möjligtvis kan trigga ett ilsket Twitter från Donald Trump. 

Torsdag

Riksbanken lämnar räntebesked och väntas låta styrräntan ligga kvar på -0,50 procent. Betydligt mer intressant är om banken väljer att ligga kvar med en prognos om en räntehöjning senare i år. Analytikerkollektivet är splittrat i bedömningen av detta. Partiledardebatt i TV¤ som möjligen kan påverka de sista osäkra väljarna.

Fredag

Stort fokus på de amerikanska sysselsättningssiffrorna för augusti. Sysselsättningsökningen väntas ha varit stabil och arbetslösheten ticka ner en bit till under 4 procent. Mest intresse riktas mot de genomsnittliga timlöneökningarna efter minsta tecken på att löneökningarna börjar ta lite bättre fart. En hög siffra kan ge börsen lite skrämselhicka. Sista partiledardebatten i SVT.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -